Emisiunile “Forum” și “Puncte de Reflecții” sunt sprijinite financiar de:

Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului- Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

10 ANI DE PARTENERIAT STRATEGIC

 

Ana Guțu: Acordul de creditare cu 200 mln. de euro conține mai multe clauze ce fortifică influența Rusiei în R. Moldova

23 Aprilie 2020 16:15 362 0

Ana Guțu, vicepreședinte al PUN, secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova în Guvernul României, a postat pe rețelele de socializare o opinie asupra acordului de împrumut semnat cu Rusia și ratificat astăzi de Parlamentul de la Chișinău.

Parlamentul Republicii Moldova a ratificat, cu o majoritate de 56 voturi – coaliția PSRM/PD, controversatul acord pentru acceptarea creditului rusesc de 200 milioane de euro, care ar veni să sprijine eforturile Republicii Moldova în lupta cu pandemia Covid-19, scrie Ana Guțu.

Fără o dată concretă de punere în aplicare a acordului, acesta conține mai multe clauze ce fortifică influența Rusiei în Republica Moldova: art. 3 – companiile rusești vor putea participa la licitațiile de achiziții de bunuri/servicii în aceleași condiții ca și companiile din Republica Moldova și din alte state; art.7 – orice întârziere cu 10 zile a plății creditului și a dobânzii (2%) antrenează 150% de penalități; art.7 – orice credite acordate de băncile rusești agenților economici din Republica Moldova, care agenți nu vor achita la timp creditul și dobânzile către băncile rusești, sunt cumulate la suma creditului rusesc și vor fi plătite de Republica Moldova (sic!).

Noțiunea de „datorie consolidată” este „calul moscovit” al lui Dodon – de acum încolo, afacerile rusești ale familiei Dodon vor avea acoperire/asigurare din bugetul public al Republicii Moldova. Putem spune că s-a deschis o nouă supapă de scurgere a altor miliarde din băncile Republicii Moldova. Doar că acest acord este anticonstituțional. De ce?

Fiindcă a fost redactat în „limba moldovenească” , iar conform Declarației de independență a Republicii Moldova, care prevalează asupra articolului 13 caduc din Constituție, limba oficială în Republica Moldova este LIMBA ROMÂNĂ. Așa că cei 56 de deputați care au ridicat azi mâna în parlament pentru creditul rusesc, pe lângă faptul că au comis un act de trădare națională, mai sunt și agramați, conchide Ana Guțu, vicepreședinte al PUN, secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova în Guvernul României.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte