Emisiunile “Forum” și “Puncte de Reflecții” sunt sprijinite financiar de:
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului- Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Parlamentul a aprobat Acordul de împrumut de 200 mln. de euro din Rusia. Opoziția l-a contestat vehement

23 Aprilie 2020 14:37 243 0

Acordul de împrumut de la Federația Rusă a fost aprobat de Parlament prin votul a 56 de deputați, în ședința de astăzi. Aceasta după ce a fost dezbătut ore în șir, așa cum mai mulți deputați au considerat că ar conține riscuri pentru economia țării. Deputații Pro Moldova, PAS și cei din Partidul ȘOR s-au abținut de la vot, scandând „Rușine!”.

O parte dintre deputați s-au arătat sceptici față de prevederile acordului, prezentat în plen de premierul Ion Chicu

Reamintim că în dimineața zilei, grupul PRO Moldova a contestat acordul la Curtea Constituțională. În plen, aceștia au cerut să fie exclus punctul de pe ordinea de zi, fapt care nu a întrunit numărul de voturi necesar.

Ulterior, și membrii PAS au cerut același lucru, considerând că acordul conține o serie de riscuri. Mai mult, aceștia au chemat la dialog democrații pentru a analiza subiectul. PD nu s-a prezentat la discuții, relevă agora.md.

Deputatul Dumitru Alaiba a făcut referire la punctul ce prevede ca datoriile private să treacă în datorii de stat față de Federația Rusă. Mai mult, Alaiba a calificat acordul ca „cea mai gravă crimă după furtul miliardului”.

„Decizia de a pune datorii pe umerii statului este a Federația Ruse. Nu este așa ceva în alte acorduri. De ce s-a admis? Oare nu riscăm ca datoria de 6,5 miliarde față de Gazprom să fie pusă în obligația țării?”, s-a adresat premierului Alaiba.

„Acesta este împrumut de stat. Astfel de împrumuturi R. Moldova are doar unul. Sunt credite oferite de băncile rusești cu acordul Parlamentului. Dacă deputații nu vor dori, nu va fi. Dar condițiile sunt foarte bune și nu sunt riscuri ascunse”, a spus în replică Chicu.

„Mă tem că e cea mai gravă crimă de la furtul miliardului” a concis Alaiba. Aceasta pentru că, consideră deputatul, acordul nu include și un mecanism clar de soluționare a disputelor. „Vrem să se respecte aceleași prevedere ca în alte acorduri”, a punctat Alaiba.

„Avem temerea că prin acest acord se urmărește delapidarea banului public, ai căror beneficiari finali vor fi oameni politici din R. Moldova. Aceste datorii private vor fi convertite în datorii publice. Chiar dacă se va schimba guvernarea, RM nu va putea refuza plata, pentru că va exista acest acord. De ce R. Moldova își asumă datoria companiilor private?”, a întrebat deputatul PPDA, Chiril Moțpan.

„Vreau să vă asigur că acest acord nu atentează la securitatea economică a Republicii Moldova, așa cum nu atentează nici un alt acord. Actualmente, avem Ministerul Finanțelor, unde sunt concentrați cei mai buni specialiști. Negocierile au fost în strictă conformitate cu legea, cu rezultat al acestor negocieri, avem un acord în beneficiul țării”, a dat asigurări Chicu.

Deputatul Partidului ȘOR, Denis Ulanov, a întrebat de ce a fost convenită anume această sumă. „Necesitățile implică și investiții capitale. R. Moldova trebuie să investească în infrastructură, să facă locuri de muncă”, a spus Chicu.

„E rușinos să mergem în teritoriu și să spunem că am susținut acest acord. Partidul Șor se va abține” a ținut să menționeze deputata Marina Tauber.

„Dacă, de exemplu, compania fratelui dlui Dodon sau compania lui Ceaika ia un credit de la o bancă rusă de 500 de milioane de dolari și acest credit e contrasemnat pe prima filă de ambasadorul RM în Rusia? Această situație se circumscrie acestei clauze? Asta însemnă că oamenii vor trebui să plătească acești bani”, a spus și deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, presupunere combătută de șeful Guvernului.

A urmat runda de luări de cuvânt, moment în care deputatul PRO Moldova, Andrian Candu, a cerut vot nominal pe marginea proiectului. Propunerea sa a fost respinsă.

Potrivit prevederilor Acordului, suma de 200 mln. de euro va fi virată pe parcursul anului 2020, în două tranșe, fiecare a câte 100 mln. de euro. Prima tranșă va putea fi accesată nu mai târziu de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Acordului.

Rata dobânzii pentru împrumutul oferit constituie 2% anual. Maturitatea împrumutului este de 11 ani, cu o perioadă de grație de aproximativ un an și cu posibilitatea de rambursare înainte de termen. Plata dobânzii va fi semianuală pentru fiecare tranșă.

Acordul a fost semnat pe data de 17 aprilie curent, la Moscova.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte