Emisiunile “Forum” și “Puncte de Reflecții” sunt sprijinite financiar de:
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului- Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Acordul de finanțare cu Rusia, deocamdată, învăluit în ceață. Pro Moldova a atacat Acordul la Curtea Constituțională

23 Aprilie 2020 11:07 262 0

Grupul parlamentar Pro Moldova a atacat la Curtea Constituțională, în această dimineață, acordul pentru creditul de 200 de milioane de euro oferit de Federația rusă, cerând examinarea sesizării în regim de urgență.

Potrivit lui Sergiu Sîrbu, deputat Pro Moldova, la semnarea acordului practic nu au existat negocieri. Guvernul a luat act de proiectul de acord, a inițiat negocierile și a aprobat semnarea cordului prin același act. Nu se cunoaște cine a negociat acordul și în ce condiții. Nu există avizul Ministerului Justiției și a comisiei parlamentare de profil.

Sergiu Sîrbu mai spune că documentul favorizează companiile rusești, iar litigiile, în caz de neconcordanță cu acest acord, nu vor putea fi soluționate în arbitrajele internaționale. El a remarcat și punctul din acord care prevede că creditele persoanelor private, în entitățile bancare ale Federației Ruse, sub garanția părții ruse și cu acordul părții moldave, pot deveni datorie de stat.

„Considerăm că astfel de prevederi nu au ce căuta în astfel de angajamente financiare. Ele contravin intereselor economice ale Republicii Moldova, astfel contravin Constituției Republicii Moldova și, conform procedurii, acest acord urmează a fi verificat la constituționalitate până la intrarea lui în vigoare”, a declarat Sergiu Sîrbu într-o postare pe Facebook.

În ședința de astăzi a Parlamentului, primul subiect pe ordinea de zi este ratificarea acordului între Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat de 200 de milioane de euro.

Deputații din opoziție au solicitat să fie invitat în Parlament ministrul de Externe, Oleg Țulea, pentru a explica modul în care s-a negociat contractul de 200 de milioane de euro cu Rusia. Propunerea, supusă votului de spicherul Zinaida Greceanîi, nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a i se da curs.

Deputaţii fracțiunii Partidului Democrat au propus un amendament la proiectul de ratificare a creditului rusesc, astfel încât eventuala garantare a creditelor private din bugetul de stat să fie aprobată doar prin decizia Parlamentului. Democrații susțin că astfel urmează „să fi excluse interpretări şi riscuri”.

PDM propune ca Guvernul Republicii Moldova să acorde dreptul companiilor autohtone să obțină împrumuturi de la creditorii ruși sau asigurare de la asiguratorii ruși sub garanția Guvernului Federației Ruse numai în baza unei hotărâri a Parlamentului Republicii Moldova.

După un scurt schimb de opinii și replici, Legislativul a luat o pauză pentru consultări.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte