Emisiunile “Forum” și “Puncte de Reflecții” sunt sprijinite financiar de:
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului- Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Președintele Dodon admite ideea desfășurării unor alegeri parlamentare anticipate. A admite însă nu înseamnă a le și dori

22 Aprilie 2020 14:13 362 0 Ultima modificare 22 Aprilie 2020 16:22

Președintele Igor Dodon, care anterior excludea posibilitatea alegerilor parlamentare anticipate, spune că acestea ar putea avea loc odată cu cele prezidențiale.

El a declarat acest lucru marți, într-un interviu acordat portalului de știri Unimedia, după ce, cu câteva zile mai devreme, primarul de Bălți, Renato Usatîi, a anunțat că Dodon avea un plan secret pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate în acest an.

Dodon a legat această idee de prevederile acordului de coaliție dintre PDM și PSRM, potrivit căruia, imediat după alegerea liderului Partidului Democrat, formațiunii îi revine funcția de premier sau de președinte al Parlamentului.

„Acordul spune că, după alegerile prezidențiale, funcția de speaker sau de prim-ministru trece la PDM. Decizia va fi luată după alegerile prezidențiale, nu mai devreme. Și ce se întâmplă dacă alegerile parlamentare anticipate sunt organizate împreună cu cele prezidențiale? Acest lucru nu poate fi exclus. Pentru mine, probabilitatea de a organiza alegeri parlamentare anticipate este de 20-30%”, a declarat Igor Dodon.

Șeful statului nu a explicat în baza cărui sistem electoral s-ar desfășura scrutinul, în condițiile în care cel mixt, introdus de el și oligarhul fugar, Vladimir Plahotniuc, a fost anulat.

Pe 16 aprilie, într-un interviu acordat publicației Nordnews, primarul din Bălți, Renato Usatîi, a declarat că anturajul lui Igor Dodon dezvolta un plan de anunțare a alegerilor parlamentare anticipate imediat după încheierea stării de urgență.

Este de remarcat faptul că până acum Dodon nu a admis desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate. Iar potrivit declarațiilor sale, tocmai pentru aceasta a format o coaliție cu Partidul Democrat, în ciuda faptului că anterior a respins în mod repetat public orice posibilitate de cooperare cu PDM.

Până la urmă, Dodon i-a tras pe sfoară și pe cei de la ACUM, cu ajutorul cărora s-a debarasat de cel mai mare pericol pentru el, fostul „coordonator” fugar, iar apoi i-a lăsat și pe foștii aliați cu ochii în soare, dar nici nu a împărțit puterea cu PD, cu ajutorul căruia i-a debarcat pe „tovarășii de drum provizorii”. Ce minte, domnule, ce minte! Și ce politică face: în adevăratul stil leninist…

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte