Ferește-te de „darurile” Rusiei: Deputatul Octavian Țîcu a îndemnat fracțiunile parlamentare de orientare europeană să nu voteze Acordul privind creditul rus

22 Aprilie 2020 12:51 517 0

Deputatul Octavian Țîcu, liderul Partidului Unității Naționale (PUN), consideră că semnarea Acordului între Federația Rusă și Republica Moldova privind oferirea împrumutului de 200 mln. euro este o gravă eroare politică, de care va fi pasibilă actuala guvernare, scrie tribuna.md

Într-o conferință de presă, Octavian Țîcu a îndemnat fracțiunile parlamentare de orientare pro-europeană să nu voteze acest Acord.

Octavian Țîcu a opinat că contractarea creditului rus de 200 mln. euro este o nouă formă de întărire a influenței și dominației Federației Ruse asupra Republicii Moldova.

„Interesul Republicii Moldova este securitatea statului, militară, informațională și economică, pe care semnarea acestui Acord o subminează. Acest credit este o formă a expresiei războiului hibrid pe care Federația Rusă îl poartă împotriva noastră. Prima tranșă va ajunge în țară în 30 de zile după semnare. A doua va ajunge nu mai târziu de 21 octombrie 2020, adică în plină campanie prezidențială. Creditul urmează a fi achitat în termen de 10 ani a câte 20 de tranșe. Data primei rambursări trebuie să fie 15 martie 2021, ceea ce va fi dificil, dacă R. Moldova intră în criză economică profundă după pandemie. Penalitățile vor crea o datorie imensă față de Rusia. Rata dobânzii de 2% este cea mai scumpă resursă creditară pe care R. Moldova o contractează. Este suspect și condițiile în care a fost semnat acest Acord. Este mai degrabă o schemă de spălare de bani”, a conchis Octavian Țîcu.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte