Ambasadorul Ioniță vorbește despre relația dintre România și Republica Moldova pe timp de pandemie

16 Aprilie 2020 08:38 436 0

România nu poate și nici nu trebuie să-i uite pe cetățenii R. Moldova pe perioada crizei, provocată de pandemia de COVID-19. Declarația aparține ambasadorului Daniel Ioniță, care a menționat că și în vremuri de criză, România rămâne consecventă în politica sa față de R. Moldova și vrea să-i ajute direct pe cetățenii acesteia.

„Susținem fără rezerve parcursul european al R. Moldova și încurajăm autoritățile de la Chișinău să continue reformele. De asemenea, acționăm pentru realizarea la timp a proiectelor strategice, în special a celor care vizează conectarea R. Moldova la spațiul european(…) Suntem împreună în această criză și împreună cred că vom reuși. Totodată trebuie să avem în vedere faptul că unele proiecte trebuie să decurgă în mod natural, cu luarea în considerare a tuturor restricțiilor impuse de situația epidemiologică din R. Moldova, din România, din lume”, a menționat Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău.

Sursa a vorbit și despre decizia României de a exporta medicamente pentru oamenii din R. Moldova, deși și Bucureștiul se confruntă cu lipsuri în această perioadă.

„În UE, trebuie să ținem cont de cei apropiați nouă, de cei din imediata vecinătate, iar în cazul României noi nu putem și nu trebuie să uităm de cei care vorbesc aceeași limbă cu noi, și cu care împărțim o cultură și tradiții comune – adică de cetățenii R. Moldova. Decizia de aprobare a exportului în R. Moldova pentru unele medicamente, echipamente medicale și biocide a fost luată în condiții dificile, având în vedere că și noi, în România, avem propriile noastre probleme, propriile noastre necesități și noi, ca aproape toată lumea, ne-am trezit confruntați cu o lipsă acută de echipamente medicale necesare. Sigur, acum situația a început să se îmbunătățească, dar în prima etapă a crizei am constatat că nu aveam suficiente măști de protecție, suficiente ventilatoare, suficiente echipamente necesare salvării vieții celor care sunt în prima linie”, a declarat Daniel Ioniță pentru Radio Chișinău.

Pe lângă asigurarea cu medicamente, România ajută și la repatrierea în siguranță a cetățenilor R. Moldova, pe care criza provocată de COVID-19 i-a prins departe de casă și în condiții nesigure.

„În ultimele săptămâni, împreună cu Ambasada R. Moldova la București, Ministerul de Externe al României a facilitat tranzitul pe teritoriul național a câtorva sute de cetățeni ai R. Moldova, cu respectarea condițiilor stabilite de autoritățile române. Cetățeni care se adaugă evident celor câtorva zeci de mii de cetățeni ai R. Moldova, care au tranzitat în ultima perioadă România pe culoarele prestabilite(…) Am colaborat cu autoritățile de la Chișinău pentru a aduce acasă un număr de cetățeni din Emiratele Arabe Unite și totodată, facilităm tranzitul către R. Moldova pentru transportul de mărfuri și pentru unele produse medicale”, a conchis ambasadorul României la Chișinău.

Totodată, sursa consideră că solidaritatea europeană va ajuta la depășirea crizei medicale, dar și a consecințelor acesteia.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte