CC examinează constituționalitatea legii prin care guvernul și-a asumat răspunderea fără președintele acesteia, Vladimir Țurcanu

13 Aprilie 2020 13:07 235 0

Președintele Curții Constituționale (CC), fostul deputat al Partidului Socialiștilor, Vladimir Țurcan, a părăsit ședința în care se examinează sesizările depuse privind constituționalitatea legii prin care guvernul și-a asumat răspunderea în fața parlamentului.

„Pentru înlăturarea oricăror interpretări și aluzii, declar despre abținerea mea de la examinarea sesizării”, a declarat Țurcan la începutul ședinței Curții Constituționale. După o scurtă deliberare, inițiativa a fost acceptată de către restul judecătorilor CC.

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a cerut astăzi recuzarea judecătorului Vladimir Țurcanu. Asta după ce, în cadrul platformei online „Președintele răspunde” din 10 aprilie, Igor Dodon a afirmat că l-a sunat pe Vladimir Țurcan după decizia Curții Constituționale de a suspenda legea asupra căreia guvernul și-a asumat răspunderea, iar acesta l-a informat că patru judecători au votat în favoarea acestei hotărâri, scrie newsin.md.

„Eu l-am sunat pe dl Țurcan, să-l întreb ce s-a întâmplat. Înțeleg că 4 membri au votat pentru suspendarea acestei legi. Dl Țurcanu a avut opinie separată”, a precizat șeful statului în cadrul platformei online „Președintele răspunde” din 10 aprilie.

Pe 11 aprilie, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco a solicitat pornirea urmăririi disciplinare în față de președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan. Iar deputatul grupului „Pro Moldova”, Sergiu Sârbu, a adresat o solicitare de sesizare a procurorului general, Alexandr Stoianoglo, pe marginea acestui caz.

Amintim că joi, 9 aprilie, Curtea Constituțională a decis să suspende legea prin care Executivul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului și în care se conțin mai multe măsuri sociale și economice în contextul stării de urgență provocate de COVID-19.

Curtea a admis cererea deputatului Dinu Plîngău și a suspendat acțiunea Legii privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă şi modificarea unor acte normative, până la soluţionarea în fond a cauzei.

De asemenea, Curtea a conexat toate cele patru sesizări depuse în raport cu această lege de deputații Sergiu Litvinenco, Veronica Roșca (PAS), Andrian Candu, Serghei Sîrbu (Pro Moldova), Dinu Plîngău (PPDA) și Alexandr Oleinic (independent) într-un singur dosar.

Curtea a declarat admisibile sesizările menționate, fără a prejudeca fondul cauzei.

Reamintim că președintele Igor Dodon a afirmat, în cadrul platformei online „Președintele răspunde”, că îi va cere președintelui Curții Constituționale, Vladimir Țurcanu, să lase în vigoare legea privind asumarea răspunderii de către Guvern, ceea ce e o încălcare crasă a Constituției și a altor acte normative. CC este independentă, deciziile acesteia sunt obligatorii și nu pot fi puse în discuție. Se vede că întregul sistem juridico-politic al RM a intrat într-un adânc impas, guvernarea compromițându-se iremediabil.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte