„Logică de doi bani”: După ce UE a decis să ne acorde 87 mln. de euro pentru combaterea Covid-19, Dodon o ține morțiș că „ajutorul real și concret” vine din altă parte

10 Aprilie 2020 20:36 768 0

Șeful statului, Igor Dodon, susține că „ajutor real și concret” pentru R. Moldova în contextul crizei provocate de noul coronavirus a fost oferit doar de Federația Rusă, China, Elveția, Turcia și SUA. Declarațiile vin la o zi după ce chiar ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a anunțat că UE va acorda 87 de milioane de euro în acest sens. Dodon a vorbit pe marginea acestui subiect în cadrul unei noi ediții a emisiunii ,,Președintele răspunde”. 

„Declarații cu promisiuni am auzit foarte multe, dar ajutor real am primit de la China, Federația Rusă, Elveția, Turcia, care urmează să trimită ajutor umanitar. SUA a acordat un lot de calculatoare Centrului de triaj de la „Moldexpo”. Aceste țări au venit cu un ajutor umanitar concret”, a spus șeful statului. Și nici măcar nu a roșit când a mințit. Noi încă nu știm în ce condiții ne va acorda Rusia creditul promis. China ne vinde teste mai scumpe ca în UE (sau acestea sunt mai ieftine, dar comisionul merge în alt buzunar?). Deocamdată, nu suntem edificați în privința ajutoarelor din partea Turciei și Elveției. Probabil, 87 mln. de euro oferite de UE drept grant e un fleac, Dodon fiind obișnuit cu sume mai frumușele, de preferat cash, pentru întreținerea partidului, nu a spitalelor...

Dodon a mai spus că R. Moldova are promisiunea din partea autorităților din România privind importul unor medicamente.

Dodon susține că Uniunea Europeană nu ar fi acordat nici un ajutor R. Moldova în contextul crizei provocate de noul coronavirus.

„Am auzit declarații și sperăm foarte mult că acest lucru se va întâmpla în viitorul apropiat. Știu că premierul și ministrul de Externe au avut discuții cu cei din UE și sperăm că vom primi ajutor din partea Bruxellesului. Ei au făcut declarații că sunt gata să ajute țările din Parteneriatul Estic, frumoase declarații, sumele se declară foarte mari și sperăm că R. Moldova va primi ajutor și de la UE pentru lupta cu epidemia”, a conchis Dodon.

Declarațiile vin la o zi după ce chiar ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Oleg Țulea, a anunțat că UE va acorda 87 de milioane de euro pentru acoperirea necesităților imediate și pentru depășirea consecințelor de lungă durată provocate de criza epidemiologică. Asistența menționată vine să completeze fondurile în valoare totală de 140 de milioane de euro care au fost alocate de UE tuturor țărilor din Parteneriatul Estic (PaE) din programul regional de asistență, scrie zdg.md.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, din programul regional destinat PaE, UE a alocat 30 milioane de euro prin intermediul OMS pentru sistemele medicale, circa 11,3 milioane pentru susținerea păturilor vulnerabile și necesităților sociale ce vor fi valorificate prin intermediul organizațiilor societății civile și circa 100 de milioane de euro pentru redresarea economiei, în special, a întreprinderilor mici și mijlocii.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte