Stânga nu știe ce face dreapta sau show pentru proști? CC a suspendat legea asupra căreia Guvernul şi-a asumat răspunderea

10 Aprilie 2020 07:08 744 0 Ultima modificare 10 Aprilie 2020 07:15

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a suspendat legea asupra căreia Guvernul şi-a asumat răspunderea. Anunţul a fost făcut de premierul Ion Chicu, în cadrul unui briefing. Asta înseamnă că Guvernul nu are dreptul să acorde ajutorul de şomaj de 2775 de lei, să majoreze venitul minim lunar pentru familiile defavorizate până la 1300 de lei, să reducă cota TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HoReCa şi nu poate realiza alte măsuri anunţate anterior.

„Guvernul nu poate achita pentru copii 975 de lei, suma care a fost majorată de la 553 de lei. Guvernul nu poate restitui banii agenţilor economici care plătesc salariul pe martie, nu poate restitui acele 40 % din fondul de salariu, subvenţia care a fost aprobată în legea respectivă. Guvernul nu-i poate scuti pe patentari, peste opt mii de oameni care nu au putut lucra în pieţe, iar patentele lor se anulează în linii mari. Urmare adresării acestor politicieni, legea este suspendată. Guvernul nu poate diminua cota TVA de la 20% la 15% şi Guvernul nu poate anula către 25 iulie plata taxelor locale pentru agenţii economici care sunt obligaţi din momentul respectiv să achite, altfel vor fi penalizaţi”, a spus Ion Chicu.
Premierul afirmă că decizia Curţii Constituţionale este rezultatul acţiunilor populiste ale unor politicieni.

„Acesta este rezultatul acţiunii iresponsabile populiste ale politicienilor care au provocat suspendarea legii respective. Deci legea, care a intrat în vigoare cu alocarea acestor ajutoare strict necesare pentru populaţie, nu poate fi aplicată. În aceste condiţii, voi convoca membrii Guvernului ca să discutăm cum acţionăm în situaţia respectivă. Nu este exclus că va trebuie să convocăm Comisia Situaţii Excepţionale, să luăm decizii foarte radicale în privinţa activităţii de mai departe şi a desfăşurării acţiunilor în contextul respectiv”, a conchis primul-ministru.

La scurt timp, Alexandr Slusari, deputat al Platformei DA, a venit cu o reacţie. „Chicu nu a putut să nu cunoască că deputaţii au solicitat doar suspendarea a trei articole, care nu au nimic comun cu măsurile de sprijin al populaţiei (duty-free, tutun şi taxele locale). Chicu nu a putut să nu ştie că Curtea Constituţională din propria iniţiativă a suspendat toată legea, aprobată prin asumarea răspunderii, şi (atenţie !) a stabilit examinarea cauzei în fond pentru luni, 13 aprilie, ora 12.00. Chicu nu se poate să nu fi citit toate propunerile argumentate ale Platformei DA şi ale altor forţe de opoziţie reală privind sprijinul populaţiei şi al businessului, în special al şomerilor, patentarilor şi agricultorilor, mai ales că aceste propuneri au fost înaintate încă la începutul crizei”, a spus parlamentarul.

Reamintim că, la 6 aprilie, deputaţii din Platforma DA au anunţat că vor contesta decizia Guvernului privind angajarea de răspundere pentru mai multe proiecte de lege. Atunci, deputaţii spuneau că vor cere abrogarea modificărilor în activitatea magazinelor duty-free, la extragerea zăcămintelor şi la Legea antifumat. Potrivit lor, anumite normele din această angajare nu au nici o tangenţă cu măsurile de sprijin pentru cetăţeni. Cu o solicitare la Curtea Constituţională s-au adresat şi mai mulţi deputaţi din grupul parlamentar „Pro Moldova”.

În context, ne întrebăm: de ce majoritatea parlamentară nu a binevoit să vină la ședința în care premierul Chicu urma să prezinte proiectul de lege privind asumarea răspunderii? Pe de o parte, nu puteau vota deschis împotriva acesteia, iar pe de alta știau că aceasta va fi suspendată de CC? Iar Dodon anticipase suma care va fi redirecționată pentru ajutorarea oamenilor sărmani înainte de votarea de către Guvern a legii ca să pară un „tătuc bun”, știind dinainte că nu are de unde lua acești bani?

Sute de mii de oameni au fost lăsați de izbeliște, să se descurce fiecare cum poate după ce că nu vor mai ridica salariul timp de două luni. De asta au fost săpate 1500 de morminte la Cimitirul „Sf. Lazăr” de la Doina? În schimb, lui Dodon îi arde buza să arunce milioane de lei pentru renovarea Memorialului „Eternitate” și pentru baterea de medalii comemorative. Sau poate așteaptă să vină „omuleții verzi” ca să-l ajute să scape de acest „popor ingrat”?

Rețelele de socializare bubuie de comentarii deloc măgulitoare la adresa guvernanților. Treziți-vă, domnilor, până nu e târziu, și mai uitați-vă în jur…

 

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte