Guvernarea nu vrea testarea personalului medical pentru a nu detona bomba, e de părere un consilier municipal

09 Aprilie 2020 18:23 554 0 Ultima modificare 09 Aprilie 2020 18:27

De când cu pandemia, și președintele Dodon, și premierul Chicu, sunt principalii medici din țară. În plus, ei taie și spânzură pe cei care „nu au făcut așa cum spun ei” sau au luat-o înainte cu inițiativele. Așa s-a întâmplat cu Anatol Ciubotaru, destituit din funcția de director al Spitalului Clinic Republican, așa s-a ales cu cucuie primarul de Sângerei, Arcadie Covaliov, medic de profesie, care a luat măsuri severe pentru stoparea răspândirii coronavirusului. Guvernarea spune că e deschisă pentru conlucrare în perioada de criză. Nu prea am auzit însă ca propunerile opoziției să fie luate în seamă.

În acest context, Corneliu Pântea, consilier municipal din Chișinău din partea Partidului Unității Naționale, vine cu niște propuneri și sugestii. El consideră că Sanatoriul–Preventoriu „Constructorul” ar trebui transformat, mai degrabă, în centru pentru plasarea temporară a lucrătorilor medicali care luptă în prima linie cu COVID-19. În acest fel, susține alesul local, în cazul în care aceștia sunt purtători asimptomatici ai infecției, s-ar putea reduce riscul contaminării celorlalți membri ai familiilor. Totodată, acesta este de părere că guvernarea renunță la testarea masivă a personalului medical pentru a nu „detona bomba”.

„Dacă nu se reușește (sau nu se dorește) testarea medicilor la COVID-19, cel puțin a celor din prima linie, dar și a celor care în fiecare zi sunt la datorie în instituțiile medicale din Chișinău și din țară, atunci medicii care luptă cu COVID-19 și care sunt în contact direct cu pacienții testați pozitiv, trebuie izolați de familiile lor cât mai repede, pentru o perioadă, în așa fel prevenind răspândirea infecției”, scrie Pântea pe pagina sa de facebook.

Acesta mai sugerează că numărul real al lucrătorilor medicali infectați este mai mare decât cel prezentat de autorități, iar testarea masivă a acestora nu este realizată pentru a „nu detona bomba”.

„Sunt sigur, dacă mâine ar fi testați la COVID-19, spre exemplu, cele circa 2000 de cadre medicale care activează la Institutul de Medicină Urgentă, și care este punct strategic, și unde au fost deja depistate focare de infecție, atunci, doar acolo, numărul purtătorilor de virus COVID-19 ar depăși cifra existentă astăzi”, opinează Corneliu Pântea.

De asemenea, consilierul municipal din partea PUN afirmă că, deși s-a asigurat transportul medicilor de acasă la serviciu, aceasta nu este o opțiune care ar limita răspândirea virusului, întrucât există cazuri de contaminare și în astfel de circumstanțe.

„Transportarea gratuită a medicilor, pentru care s-au alocat 500 mii lei din Fondul de Rezervă al Consiliului Municipal Chișinău, nu este metoda cea mai sigură de stopare a răspândirii infecției. Deja, astăzi, sunt semnale de la unele instituții medicale din Chișinău că în timpul transportării în comun a medicilor din diferite instituții medicale au fost depistate cazuri de transmitere a infecției. Dar despre asta veți afla, probabil, în zilele următoare”

Anume din aceste motive, Corneliu Pântea spune că izolarea lucrătorilor medicali ar fi cea mai bună soluție, care ar putea proteja membrii familiei celor care se află în prima linie în lupta cu COVID-19.

„În acest sens, am solicitat Primăriei mun. Chișinău ca Sanatoriul–Preventoriu „Constructorul”, de pe str. N. Zelinschi nr. 15, cu o capacitate de 120 de paturi, să fie temporar destinat cazării personalului medical din instituțiile care au fost desemnate puncte strategice în tratarea pacienților cu COVID-19. Unu, că el este preconizat pentru cazare și nu trebuie nimic modificat, și doi, pentru că acest profilactoriu se află foarte aproape de Spitalul Clinic Municipal Nr.1 (10-15 min. de mers pe jos), care este deja punct strategic în lupta cu COVID-19, și personalul medical al căruia a solicitat deja cazare separată, pentru a evita deplasarea la domiciliile lor. Din păcate, Primăria Chișinău insistă ca acest sanatoriu să fie transformat în spital COVID-19 și oferă 500 de mii de lei pentru reprofilarea lui și presupun că investițiile de transformare a unui sanatoriu în spital nu se vor opri aici, luând în considerație că primarul general, Ivan Ceban, are la dispoziție 40 mln. de lei și nu are nevoie de acordul Consiliului Municipal pentru a-i distribui”, a opinat consilierul municipal.

Corneliu Pântea, consilierul municipal din partea PUN, mai spune că, în această perioadă, autoritățile trebuie să folosească toate instrumentele posibile pentru a preveni răspândirea infecției, spațiile să fie folosite cât mai eficient, iar banii publici să fie cheltuiți cât mai rațional.

 

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte