Octavian Țîcu: Pandemia şi problema transnistreană sau cum își rezolvă problemele Tiraspolul cu ajutorul Chișinăului

08 Aprilie 2020 15:45 538 0

Deputatul Octavian Țîcu, liderul Partidului Unității Naționale, a cerut explicații Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene în legătură cu relațiile cel puțin bizare dintre autoritățile de la Chișinău și cele de la Tiraspol în această perioadă de criză pandemică.

„Dincolo de aparențele unei isterii globale legate de pandemia COVID - 19, actorii politici îşi urmează nestingherit agenda politică. De înțeles, în acest context, de ce liderul socialiştilor Dodon vrea moratoriu asupra dezbaterilor politice. Adică să ne pună botniţă. Dar despre asta voi vorbi altă dată.

Ce m-a îngrijorat în ultimul timp sunt acțiunile autorităților de la Tiraspol, raportate în diferite circumstanțe: blocarea satului Varnița, care s-a pomenit flancat de posturi de carantină, fapt ce a blocat accesul spre Gura Bâcului şi Anenii Noi şi cu pericolul instalării unor noi posturi de control separatiste; arestarea medicilor noştri la Dubăsari, caz relatat de Asociația PROMO-LEX”, a declarat Octavian Țîcu.

El a adăugat că în acest comunicat al aşa-zisului MAE din "RMN" se arată că acesta exercită o acțiune plenară statală: cu acceptul Chişinăului a repatriat 200 cetățeni prin aeroportul Chişinău, în coordonare cu autoritățile moldoveneşti; este în contact cu ambasadele străine privind repatrierea "cetățenilor transnistreni", care de fapt sunt cetățeni moldoveni; coordonează rutele de revenire, inclusiv cursele avia, care aduc acasă moldoveni; organizează coridoare auto pentru revenirea lor în regiunea transnistreană etc.

În încheiere, deputatul solicit de urgență Ministerului de Externe şi Integrare Europeană din RM să vină cu explicații referitoare la aceste acțiuni ale autorităților de la Tiraspol şi chestiunea implicării instituțiilor Republicii Moldova în soluționarea acestor probleme!

 

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte