Curtea Constituțională face o mică și nesemnificativă „castrare” a propriului buget în legătură cu combaterea coronavirusului

08 Aprilie 2020 09:48 435 0 Ultima modificare 08 Aprilie 2020 09:53

Guvernul și-a angajat recent răspunderea în fața Parlamentului pentru rectificarea bugetului de stat și va redirecționa 816 milioane de lei pentru susținerea cetățenilor și a întreprinzătorilor pe perioada stării de urgență. E o decizie înțeleaptă care trebuie salutată.

Însă, bineînțeles, acești bani nu se iau din pod sau dintr-un sac fără fund. Ceea ce ai pus într-o parte, trebuie să iei din altă parte. De aceea, Executiv a apelat la toate instituțiile statului, cerându-le să-și optimizeze bugetul pe anul curent pentru a face față cheltuielilor enorme legate de întreținerea sistemului medical și tratarea pacienților bolnavi de coronavirus.

A reacționat și Curtea Constituțională (CC) în acest sens. Să vedem cum. În conformitate cu art. 134 alin. (2) din Constituție, CC este independentă de orice altă autoritate publică. Iar „una din garanțiile independenței instituționale a Curții, implicit a judecătorilor ei, este asigurarea independenței funcționale și financiare a activității de jurisdicție constituțională”.

Până aici, toate bune și frumoase. Mai departe, în decizia votată marți de cinci din cei șase judecători scrie că, „în virtutea statutului său special, a independenței sale constituționale față de orice altă autoritate, Curtea Constituțională își soluționează problemele financiare, tehnico-materiale, informaționale, de personal și alte probleme ale asigurării condițiilor necesare pentru activitatea sa” și că „stabilește în mod independent volumul cheltuielilor pentru asigurarea funcționării sale în procesul elaborării bugetului pentru anul bugetar corespunzător”.

Așadar, în ședința din 7 aprilie, în vederea optimizării cheltuielilor și redirecționării unor mijloace financiare către sistemul de ocrotire a sănătăți în lupta cu pandemia Covid-19, CC rectifică propriul buget în sensul reducerii prin renunțarea la finanțarea următoarelor cheltuieli:

Servicii informaționale – 10 mii lei; deplasări de serviciu – 100 mii lei; servicii neatribuite altor articole (care or fi oare? – n.n.) – 15 mii lei; procurarea automobilului – 615 mii lei (pentru asta ar trebui să-i facem, probabil, o statuie lui Vladimir Țurcan ¬– cum au renunțat sărmanii magistrați la ditamai un automobil nou de peste 30 de mii de euro din durerea pentru popor. Din câte știm, fiecare judecător al CC avea mașină și șofer încă de la instituirea Curții – n. n.); procurarea produselor (iarăși nu e clar: se renunța la salam, cafea pentru protocol?) – 20 mii lei; procurarea materialelor de uz gospodăresc – 50 mii lei; total cheltuieli, 810 mii de lei.

Ei bine, cei cinci judecători (Vladimir Țurcan, președinte, Liuba Șova, Nicolae Roșca, Eduard Ababei, Serghei Țurcan, judecători) (Domnica Manole nu a participat la ședință, poate că o să ne spună mai târziu de ce, noi însă bănuim că i-a fost rușine să voteze un astfel de document „subțire” când lumea moare efectiv de foame) au votat decizia:

1. Se reduce bugetul Curții Constituționale pentru anul 2020 cu 810 mii lei. După reducere, bugetul Curții Constituționale constituie 17 mln. 328,5 mii de lei.
2. Prezenta decizie este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării.
3. Decizia se înaintează Guvernului Republicii Moldova pentru a iniția procedura de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2020 nr. 172 din 19 decembrie 2019 în vederea executării prezentei decizii.

Acum, să stăm un pic strâmb și să judecăm drept. În timp ce sute de mii de cetățeni au rămas fără lucru, nu se știe cum și pe câți îi va ajuta statul ca să nu moară de foame, fiindcă marea majoritatea a concetățenilor noștri abia leagă tei de curmei de la salariu până la salariu, acești judecători ai CC, cu lefuri grase, întreținuți pe banii contribuabililor, nici nu au catadicsit să se atingă de fondul lor de salarii, ei doar dau ordine Guvernului: în vederea executării prezentei decizii… Și asta în condiții pe care populația nu le-a mai cunoscut poate din vremuri de restriște de care a și uitat, și nu se știe cât va dura pandemia și cum vom ieși din aceasta…

 

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte