Studiu // Cum va evolua situația în Republica Moldova, câți oameni se vor infecta în următoare perioadă și cum e posibil de stopat răspândirea virozei?

07 Aprilie 2020 15:44 663 0

Pandemia de coronavirus crește numărul infectaților și al celor decedați de la o zi la alta. În întreaga lume se fac eforturi pentru limitarea răspândirii virusului, iar în diferite laboratoare de pe glob se lucrează sau se testează vaccinuri împotriva coronavirus. Cum va evolua epidemia în Republica Moldova și de ce este important să respectăm măsurile de carantină? Răspunsurile la aceste întrebări, și nu doar, le oferă directorul Companiei de Consultanță și Cercetare „Intellect Group”, Ian Lisnevschi, în cadrul unei analize pentru Politics.MD. Altfel spus, expertul vorbește despre interpretarea incorectă a datelor statistice, face prognoze și oferă soluții pentru a stopa răspândirea virusului COVID-19.

COVID-19 - subiectul numărul unu din ultima perioadă. Avalanșa nestăvilită de informații este, de fapt, problema cu care se confruntă societatea. Ce reguli putem respecta și ce nu? Ce este periculos? Ce este mai important: venitul sau carantina? Remarc frecvent ipoteza că tinerii ar fi mai rezistenți la această infecție și că, în mare parte, COVID-19 afectează persoanele cu vârsta de peste 50 de ani. Aici statistica devine principalul lor argument! În calitate de reprezentat al unei companii, care operează zilnic cu date statistice, voi încerca să dezmint unele zvonuri. 

Datele statistice care liniștesc

Doar 0,16% (05 aprilie 2020) din populația lumii este infectată cu COVID-19, iar rata mortalității este 4,53%, adică doar 0,01% de oameni de pe glob au decedat din cauza coronavirusului de tip nou. Sunt cifre care pot să ne potolească și să ne facă mai puțini prudenți la capitolul respectării normelor de restricție. Iar rata mortalității de 0.2% a persoanelor de vârsta 20-40 de ani îi face și mai nepăsători pe unii. Este important să înțelegem că, cu cât mai indiferenți sunt cei din categoria vârstei 20-40, cu atât mai mult va crește rata de deces în rândul persoanelor cu vârsta +50 de ani. Trebuie remarcat că oamenii cu imunitatea ridicată pot avea simptome asemănătoare unei răceli, dar pot, totodată, molipsi pe ceilalți.

Indicatorii se schimbă de-a lungul timpului și este prematur să vorbim despre cifrele finale, iar în cele mai multe cazuri statistica să interpretează greșit. De exemplu: Rata mortalității de 4,53% din numărul total infectați – Atunci când utilizăm acest procentaj este esențial să luăm în considerare și faptul că 74% din numărul total sunt activi, iar dacă ținem cont de cei care au fost deja infectați constatăm că procentul să ridică la 26 la sută (26% au decedat și 74% s-au tratat). De asemenea, aș vrea să evidențiez că doar 20% din cei infectați sunt în stare gravă. De aceea, atunci când operați cu asemenea cifre trebuie să știți că sunt multe necunoscute ce influențează procentajul de la o țară la alta. Iar atunci când menționăm că doar 2 din 10 persoane pot avea complicații grave să nu uitați să specificați că, conform statisticii, 3 din 10 oameni decedează.

Numărul persoanelor infectate cu COVID-19 sunt date din surse oficiale. Cifrele reale vor fi greu de aflat și asta doar după ce societatea va trece peste această pandemie. Acum cel mai greu de conștientizat este că pandemia COVID-19 este abia la etapa incipientă. Ne putem aștepta la surprize neplăcute de la continentele Africa și America de Sud sau de la țări precum India și Pakistan, care pot deveni noi focare de infecție și să aducă cel de-al doilea val pandemic în Europa, inclusiv Republica Moldova.

De ce este important să respectăm regulile de protecție și măsurile de carantină?

Majoritatea știu deja că un om infectat poate molipsi 2-3 alte persoane. S-a vorbit și despre coeficientul de reproducere de bază – R0, care este egal ~ 2,5-3,5. Această cifră, cum argumentează unii, este cu mult mai mică decât la celelalte boli. Și iarăși se spune jumătate de adevăr: R0=βγ, unde β – numărul contactelor; γ – perioada în care persoana bolnavă intră în contact cu oameni sănătoși. Marea problemă este că în perioada primelor 5 zile persoana se simte perfect sănătoasă, dar poate infecta pe alții. 

În total, în Republica Moldova sunt înregistrate 864 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (05 aprilie 2020), iar în lipsa unor măsuri radicale, matematic vorbind, ne putem aștepta la peste 200.000 de cazuri noi în următoarele 30 de zile (864*(2,5)6=210 938). Putem presupune că densitatea populației, coeficientul masei critice infectate, vârsta medie a populației și lipsa orașelor aglomerate nu vor permite ca Republica Moldova să se alinieze la rezultatele îngrozitoare din țările europene.

Cum va evolua situația în Republica Moldova, câți oameni se vor infecta în următoare perioadă și cum e posibil de stopat răspândirea virozei?

Problema inițială este în creșterea numărului persoanelor infectate pe exponentă. Acest lucru presupune majorarea cazurilor noi cu 1,15-1,25 și dacă în perioada inițială acest lucru nu pare îngrozitor (în perioada 22-24 martie: +14, +15+ 16) peste 16 zile vom avea cifre de 10 ori mai mari (06-08 aprilie: +149, +172, +198), iar peste încă 16 zile aceasta cifră poate fi uriașă (pe 20 aprilie Republica Moldova ar atinge +1 000 cazuri pe zi). Evident acest lucru nu poate continua la nesfârșit și când viroza va atinge masa critică de persoane infectate dinamica cazurilor noi se va micșora. Iar în momentul când majoritatea vor fi infectați sau vor avea imunitate la virus, infecția COVID-19 va dispărea.

Mai există și o altă metodă de a stopa răspândirea COVID-19, mai complicată la realizare, dar simplu de calculat:

Este bine cunoscut că epidemia COVID-19 se dezvoltă exponențial influențată de constanta 1,15-1,25. Această constantă este determinată de înmulțirea a trei variabile: E – persoane contactate pe zi, p – probabilitatea infectării, N – numărul persoanelor (△Nd=E*p*N). Pentru a reduce aceasta constantă la zero este necesar ca doar una din aceste variabile să fie egală cu 0: N - fiecare din noi este purtător potențial. (Din cauza gripei aviare, în mai multe țări, milioane de păsări de curte au fost ucise pentru că N=cu pasăre), p – probabilitatea infecției depinde de coeficientul biologic de răspândire a virozei și la moment omul nu poate influența această cifră. E – persoane contactate pe zi, anume această cifră o putem influența. Dacă pe parcursul a 14 zile toți vor limita contactul cu alți oameni, numărul persoanelor infectate poate ajunge la zero. Cea mai mare problemă în formula matematică a COVID-19 este N (omul) – mai degrabă este o necunoscută decât o variabilă și este cel mai periculos. În moment ce zeci de mii de oameni #Stauacasa este suficient să fie unul iresponsabil și o luăm de la capăt. Din această cauză la fiecare 14 zile constanta se majorează de la 1,15 la 1,25 – persoanele care au stat 14 zile în carantină sunt mai puțin vigilenți și devin ușor victime a persoanelor iresponsabile ce nu respectă măsurile necesare de stopare a pandemiei ce a afectat întreaga lume.

În lipsa unui vaccin pentru COVID-19, izolarea aproape completă este cea mai fiabilă metodă statistică de a opri epidemia. Acest lucru este aproape imposibil, dar și izolarea parțială câștigă în timp și nu permite suprasaturarea sistemului medical de cazuri infectate, iar medicii pot acorda atenția tuturor pacienților. Anume suprasaturarea sistemului medical provoacă creșterea bruscă a cazurilor de deces. De aceea este foarte important ca în această perioadă, chiar dacă nu sunteți în zona de risc sau aveți imunitate bună, să respectați regulile și să vă păziți.

Cât timp oamenii își mai fac griji motive de îngrijorare nu sunt. Să vă preocupați atunci când vor înceta să mai fie cuprinși de griji. Aveți grijă de cei dragi.

Autor:  Ian Lisnevschi Sursa:  Politics.MD

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte