EDITORIAL Natalia Hadârcă // Sacrificiul tinerilor a adus schimbarea, nu și dreptatea pentru ei

07 Aprilie 2020 08:10 576 0 Ultima modificare 07 Aprilie 2020 09:11

S-au împlinit 11 ani de la protestele tinerilor de la Chișinău, cărora li s-au alăturat semeni din toată Moldova. Începute pe 6 aprilie 2009 și supranumite Revolta de la Chișinău, acestea au fost manifestații de contestare a alegerilor parlamentare din Republica Moldova desfășurate pe 5 aprilie, în urma cărora comuniștii au obținut 60 de mandate. Acestora le mai trebuia un singur vot, numit „votul de aur”, pentru a alege noul președinte.

Protestele pașnice, la care a participat și subsemnata, chiar din 6 aprilie, alături de mai mulți colegi de breaslă, au degenerat în ziua de 7 aprilie în manifestații violente. Chiar și la 11 ani de la protestele tinerilor, au rămas multe întrebări fără răspuns, multe aspecte neelucidate încă.

Clădirea Parlamentului a fost vandalizată în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009, fiind devastată aproape în totalitate. Printre cărțile și documentele incendiate sau dispărute se numără și originalul Declarației de Independență a Republicii Moldova din 27 august 1991.

Și sediul Președinției a fost devastat parțial. Nu că ar fi trebuit distrus și acesta, însă, fără a fi obsedați de teoria conspirației, am rămas cu impresia că devastatorii erau dirijați de cineva din umbră, care le-ar fi indicat: până aici… Cabinetul președintelui a rămas neatins, protestatarii retrăgându-se tot atât de inopinat cum au și pătruns în clădirea Președinției.

În cursul zilei de 8 aprilie, Vladimir Voronin, președinte în exercițiu după expirarea mandatului de șef al statului pe 7 aprilie, a reiterat acuzațiile că România s-ar fi aflat în spatele protestelor violente de la Chișinău, anunțând expulzarea ambasadorului român la Chișinău, Filip Teodorescu, și reintroducerea sistemului de vize pentru cetățenii români.

De ce Voronin a acuzat Bucureștiul, care a respins ferm aceste acuzații, ca fiind nefondate? Fiindcă așa îi convenea bătrânului general. De ce nu a acuzat serviciile secrete rusești? De teamă, probabil. Deși ulterior a fost arestat un cunoscut blogger rus, un provocator, filmat în timpul manifestațiilor de la Chișinău, care a fost plasat în arest la domiciliu și lăsat să scape foarte ușor... Blogger care apoi își bătea joc de autoritățile de la Chișinău, el stând bine mersi la Moscova.

Chiar și în timpul manifestațiilor și imediat după acestea au circulat mai multe zvonuri, că printre provocatori erau și agenți din stânga Nistrului, ba chiar și infractori eliberați pentru câteva zile… Cercetările însă nu au dus aproape la nimic. Nici chiar asasinii lui Valeriu Boboc nu și-au primit pedeapsa.

Geaba au așteptat tinerii maltratați și părinții acestora să se facă justiție! Cei doi condamnați, lângă care, de fapt, trebuiau să se afle mai mulți, au fost dați în urmărire generală. Capii structurilor de ordine care au lăsat să le scape aceștia și nu i-au încătușat chiar în sala de judecată, au dat vina pe chichițele din legislație. Până la urmă, nici cei doi șefi din poliție condamnați nu au făcut nici o zi de pușcărie.

Tinerii care au suferit la 7 aprilie 2009, și nu numai ei, sunt dezamăgiți: speranțele de transformări radicale și de europenizare, într-o viață mai bună, s-au spulberat. Interminabila tranziție pare să ia sfârșit, neschimbata schimbare s-a dovedit a fi o simplă rocadă într-o partidă în care au fost sacrificați nebunii frumoși și naivi, iar cei care păreau că sunt turnuri de apărare într-o cetate s-au dovedit a fi niște pioni amărâți, șantajabili și, pe deasupra, niște găinari pricepuți doar la vândut ce se mai putea vinde (rușilor) și la devalizat bănci.

La 11 ani de la 7 aprilie 2009, rămâi cu un gust amar: este adevărat, datorită sacrificiului tinerilor s-a produs schimbarea, comuniștii au fost debarcați de la putere, acum aproape că au ajuns în neant, dar nu li s-a făcut dreptate tinerilor care au fost maltratați în subsolurile comisariatelor de poliție, nimeni nu a fost pedepsit pentru incendierea Parlamentului și pentru prejudiciile cauzate… Ștergem cu buretele și dăm uitării tot ce a fost urât și rău? Nu ne rămâne decât să mergem înainte cu fruntea sus și cu optimism că ne așteaptă timpuri mai bune. 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte