Renovarea memorialului “Eternitate” versus interesele nationale

04 Aprilie 2020 09:52 412 0

Renovarea memorialului “Eternitate” versus interesele nationale:

1. Orice resurse disponibile trebuie alocate pentru sustinerea sectorului medical si alte domenii vitale pentru functionarea statului pe timp de criza. Prin urmare, alocarea a milioane de lei pentru renovarea memorialului pare irationala si rupta de contextul de austeritate spre care se misca bugetul de stat.

2. Dezbaterea despre prioritatea renovarii memorialului este de natura simbolica, dar si despre relatia guvernarii cu Rusia. Deci, ce prevaleaza - interesul national de a aloca toate eforturile si sursele pentru a rezista in fata crizei Covid-19 sau distragerea atentiei de la lucruri esentiale pentru a lua in calcul interesul strain? In fond, preocuparea de renovarea memorialului nu favorizeaza nicidecum populatia tarii in situatii de criza. Beneficiarul indirect al acestei renovari ar fi propaganda de stat a Rusiei care elogiaza trecutul sovietic.

3. In situatie de pandemie si stare de urgenta, care va dura cel putin pana pe 15 mai (cand expira 2 luni), Chisinaul trebuie sa decida pe cont propriu amanarea festivitatilor. Acest lucru face inutila si iresponsabila alocarea resurselor pentru renovarea memorialului. Autoritatile ruse deja analizeaza alternativa de a amana festivitatile din luna mai pentru septembrie - cand cel de-al Doilea Razboi Mondial s-a terminat in mod efectiv.

In unele situatii extreme interesul national, care de regula prevaleaza, poate fi proportionat pentru a ajuta state si cetateni straini aflati in ceas de urgie, prin manifestare de solidaritate. Dar favorizarea, chiar si indirecta, a intereselor propagandistice ale altui stat prin cheltuieli irationale, pentru simboluri istorico-geopolitice, reprezinta o ruptura de la realitatile urgentelor nationale pe timp de pandemie.

Dionis Cenușă

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte