Anatol Șalaru vine cu sugestii pertinente pentru a ajuta organele de resort și societatea să facă față crizei pandemice

03 Aprilie 2020 07:56 487 0 Ultima modificare 03 Aprilie 2020 08:01

După ce, anterior, i-a ironizat pe actualii guvernanți, Dodon și Co, că „s-au adaptat ușor” la situația de criză legată de pandemie și la autoizolare, aceasta fiind demult în „autoizolare internațională”, Anatol Șalaru, secretar general al PUN, ca un politician care nu este indiferent față de soarta concetățenilor săi, vine cu niște propuneri pentru depășirea situației dificile în care se află Republica Moldova.

Pandemia mondială de Covid-19 a creat un cumul de crize devenind astfel multiplicator de crize economice, sociale și chiar geopolitice ce se vor face simțite mult timp după încheierea epidemiei. Din păcate, răspunsul la pandemie va trebui să fie unul global, comun, pentru că numărul impresionant de victime și ezitările statelor arată că nici o țară nu a fost pregătită pentru o astfel de provocare și puține sunt statele care vor reuși să se descurce singure, scrie politicianul într-o postare pe Facebook.

El spune că dacă țările dezvoltate sau cele cu excedent bugetar au capacitatea de a se „înarma” mai repede și a-și salva cetățenii, țările slab dezvoltate sau în tranziție pot compensa capacitatea redusă de contracarare a epidemiei printr-o organizare „prusacă” până ce vor reuși mobilizarea resurselor externe care să le ofere capabilitățile tehnico-medicale de a face față acestui flagel.

Republica Moldova, pe lângă un sistem sanitar aproape în disoluție, a fost surprinsă de criză și cu un management statal defectuos care în maxim trei săptămâni va fi depășit de evoluția epidemiologică.

În acest context, Republica Moldova are doi vectori pe care se poate mișca: primul îl reprezintă organizarea internă și aici trebuie avute în vedere masurile de izolare și distanțare socială, precum și introducerea carantinării instituționalizate stricte pentru toți cei care vin din afara țării și nu pot fi testați imediat.

Centre de carantină instituționalizată pot fi făcute pe tot teritoriul Republicii Moldova, în hoteluri, complexe turistice etc., cu sprijinul autorităților locale și nu doar în Chișinău, care, prin concentrarea unui număr mare de bolnavi, riscă să devină o bombă epidemiologică, dat fiind faptul că este orașul cu cea mai mare densitate de populație.

O altă măsura internă ce poate fi folosită sau cel puțin luată în calcul, în măsura în care numărul celor din diasporă va crește simțitor ori se va impune descongestionarea Chișinăului, îl reprezintă operaționalizarea aeroportului de la Mărculești, unde se poate crea și un centru de triere. Fie cu sprijinul Armatei Naționale, fie cu sprijinul NATO. De altfel, Republica Moldova poate solicita Alianței Nord-Atlantice acordarea unui spital de campanie care să asigure testarea și trierea cetățenilor.

Un al doilea vector pe care trebuie să se miște guvernanții îl reprezintă accesarea cât mai urgentă a sprijinului extern, atât creditul cu dobândă zero de la FMI, cât și a ajutorului deja anunțat de Uniunea Europeană. Pentru obținerea ajutorului de la UE, care constă în aparatură, medicamente, teste, echipamente medicale ori pregătirea medicilor noștri în lupta cu epidemia, Republica Moldova trebuie să se miște foarte repede. Cu cât guvernul Chicu va remite mai repede Uniunii Europene necesarul de care are nevoie Republica Moldova, cu atât mai repede se vor salva vieți.

Nu știu dacă Igor Dodon și guvernul său înțeleg criza umanitară ce poate lovi Republica Moldova, dar politicianismul de care dă dovadă actuala guvernare, țâfna și aerele cu care tratează partidele de opoziție se vor întoarce împotriva lor și vor fi vinovați de sutele, poate miile de vieți ce riscă să se piardă, conchide Anatol Șalaru.

Anterior, liderul PUN, deputatul Octavian Țîcu a lansat două propuneri pentru depășirea actualei situații de criză legată de pandemie reprezentate prin două sloganuri: Uniți contra pandemiei și Diaspora acasă, punându-se accentual pe conlucrarea celor două state românești și crearea de condiții pentru revenirea acasă a moldovenilor din străinătate.

 

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte