Un producător de jucării a donat medicilor scuturi de protecție

31 Martie 2020 08:33 404 0

Valeriu Munteanu, liderul Partidului Uniunea Salvați Basarabia, a povestit pe facebook despre un antreprenor care, în loc de jucării, în aceste vremuri grele a fabricat în atelierul său scuturi de protecție pentru medici pe care le-a distribuit gratuit.
 ”Colegul și bunul nostru prieten Hincu Igor de la EduJoc - Jucarii educative a prototipat și fabrică în atelierul său scuturi de protecție, ce sunt distribuite gratuit (în special) medicilor, acestea fiind un echipament suplimentar (necesar) pentru protecția celor care sunt în linia întâi în lupta nedreaptă cu COVID-19...

Acum 2 zile am donat bani pentru procurarea materiei prime (ce s-a epuizat deja în RM) necesare fabricării a câteva sute de viziere, iar astăzi am mers personal să le duc unor centre medicale.
Nu am făcut selfie și nici poze (de intimidare) cu medicii, dar am făcut și am consolidat în schimb multe concluzii, pe care vreau să le împărtășesc aici:

- medicii noștri au fost trimiși, citez de la un medic, “la război” fără o minimă protecție, unii mi-au spus că nu au măști și nici mănuși de calitate, doar improvizații sau lucruri ieftine și nesigure.
- medicii sunt foarte speriați, pentru că în rândul candrelor medicale avem poate cea mai mare rată de îmbolnăviri la nivel european, ceea ce demonstrează că medicii noștri nu sunt protejați.
- medicii sunt “presați” de superiori să meargă la serviciu, chiar dacă nu au echipamente necesare. Un medic mi-a spus azi: Șeful mi-a zis “ce ești cel mai deștept să nu ieși la lucru fără echipament”.
- în raioane se pregătesc spitalele raionale pentru a primi bolnavii de COVID-19, dar noțiunea “se pregătesc” este doar una formală, ori dotări și echipamente nu vin de la minister. Doar ordine și presiuni.
- medicii mi-au spus că cei de la guvernare nu au procurat cele necesare pentru combaterea COVID-19, pentru că au sperat că, așa cum a fost mereu, o să ne dea cineva de pomană, doar că de această dată situația este diferită și fiecare se îngrijește în mod prioritar de problema statului său.
- suntem la o distanță de cel puțin 4 săptămâni de când era limpede că urgia ne va afecta grav, dar guvernarea a crezut că vom fi ocoliți în mod miraculos și nu a procurat echipamente pentru spitale și medici și ca dovadă este faptul că abia săptămâna aceasta se vorbește despre procurarea a 100 mii de teste din China. Până acum ne-am descurcat din pomana altor state sau organisme internaționale. Dacă de la închiderea granițelor, acum aproape 3 săptămâni erau testați toți cei care vin acasă (câteva zeci de mii de oameni) cu siguranță era un pas mare înainte, dar cineva, a considerat că două săptămâni de izolare a populației rezolvă problema. Nu a fost așa. Numărul tot mai mare de îmbolnăviri ne demonstrează că virusul este pe larg răspândit în RM și doar realizarea unui numărul mic de teste, fardează realitatea.

Guvernarea trebuie urgent (poate mult prea târziu) să procure teste pentru un număr cât mai mare de oameni și la fel să cumpere tot ce este necesar pentru medicii noștri”, a scris Valeriu Munteanu.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte