Autoritățile, deranjate de declarațiile Avocatul Poporului. Mihail Cotorobai le răspunde fără menajamente

26 Martie 2020 15:04 697 0 Ultima modificare 26 Martie 2020 15:26

În toată lumea civilizată, Avocatul Poporului, Curtea Constituțională se bucură nu numai de independență absolută, dar și de respectul întregii societăți, aceste instanțe având rolul de arbitru în disputele dintre puterile din stat, dar și în apărarea drepturilor fundamentale ale omului.

Ei, uite că Doodn și Co. au fost deranjați de declarațiile Avocatului Poporului, Mihail Cotorobai, care este destul de bine informat și căruia i s-au plâns, fără îndoială, medici și specialiști în domeniu, care își fac treaba, dar care nu au găsit de cuviință să-și consume energiile cu un președinte care se consideră infecționistul-șef al RM, nici cu premierul Chicu, care ar trebui să aibă un „chic” de discernământ, nemaivorbind de ministra Sănătății, care îi lasă uneori pe „specialiștii” de la conducerea Guvernului și a Președinției să vorbească despre problemele legate de pandemie.

După ce două spitale pentru copii din capitală s-au adresat Avocatului Poporului Mihail Cotorobai, raportând un deficit de echipamente medicale de protecție în contextul pandemiei de COVID-19, ombudsmanul a venit cu o reacție. În loc să încerce să soluționeze problema dezvăluită, la ședința Centrului Unic de Control, premierul Ion Chicu a ținut să-i facă observație lui Cotorobai, care a făcut publice plângerile spitalelor. Chicu a spus că l-ar fi chemat pe „unul dintre generatorii acestei intoxicări informaționale, persoană cu statut înalt” la o vizită în spital, însă acesta ar fi refuzat. Chicu nu a oferit nume, însă Cotorobai a venit astăzi cu un mesaj, în care spune că „regretă modul în care au reacționat autoritățile”.

Avocatul Poporului a emis un comunicat în care se arată „dezamăgit de reacția autorităților la demersul său oficial privind identificarea de fonduri suplimentare pentru echiparea adecvată și asigurarea protecției lucratorilor medicali de contaminare cu COVID-19. Ombudsmanul regretă modul în care au reacționat autoritățile la demersul său, cu admiterea unor replici sau afirmații mai puțin protocolare la adresa sa”.
Mihail Cototobai e de părere că o atare abordare a recomandărilor Avocatului Poporului este ineficientă și distructivă într-un stat democratic.

„Ombudsmanul și echipa sa nu critică autoritățile care depun eforturi supraomenești pentru a face față unei situații de criză de asemenea proporții, (...) demersurile sale au în exclusivitate scopul de a le ajuta”, precizează instituția.

Mai mult, oficiul Avocatului Poporului scrie că „acesta este rolul unei Instituții Naționale pentru Drepturile Omului într-un stat democratic – de a deranja autoritățile, semnalându-le despre anumite lacune ce țin de respectarea drepturilor omului”.

„Pentru ca activitatea acesteia să dea roade, autoritățile trebuie să manifeste o atitudine serioasă și responsabilă față de recomandările Ombudsmanului și să conlucreze cu el”, mai notează instituția.

Amintim că deși adresările către ombudsman au fost anonime, șefa de la Sănătate, Viorica Dumbrăveanu, a dezvăluit instituțiile care s-ar fi declarat nemulțumite de condițiile de dotare în lupta cu COVID-19.

Și premierul Ion Chicu a făcut câteva remarce: „Regretabil că reprezentanți ai statului generează zvonuri”, comentase Chicu, fără a da nume. Asta ne mai lipsea nouă acum, în plină pandemie, dispute publice sau reglări de conturi.

Facem și noi, în context, o remarcă. Mihail Cotorobai e un nume de referință, cu o reputație ireproșabilă în domeniul jurisprudenței. Ca profesor universitar, a educat multe generații de juriști. A fost deputat în primul Parlament, a semnat Declarația de Independență, a deținut un mandat de judecător la Curtea Constituțională. Nu că i-am face lobby ca să-l decoreze Dodon. Informăm și noi, fiți mai atenți, domnilor guvernanți, când vă dați cu părerea despre cineva. Și nu e vorba despre oareșcine… E vorba de Avocatul Poporului, totuși!

Natalia HADÂRCĂ

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte