Până și Dodon este revoltat de instituirea cenzurii de către președintele Consiliului Audiovizualului

26 Martie 2020 08:22 492 0

Unii jurnaliști au luat atitudine încă ieri, pe rețelele de socializare, față de dispoziția cu titlu executoriu emisă de președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol.

Acesta „recomană” în mod imperativ că presa trebuie să prezinte, când relatează despre epidemie, punctul de vedere al „autorităților publice competente”; lucrătorii din presă trebuie să se abțină de la „enunțarea și favorizarea neavizată a propriei opinii” pe tema pandemiei, să evite „senzaționalul” și supraabundența de informații, care pot să creeze confuzie, și să combată „fake news” – știrile false…

Asta l-a atins chiar și pe șeful statului, care critică dispoziția dată de președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, privind modul cum ar trebui jurnaliștii să reflecte subiectele legate de pandemia de COVID-19. Igor Dodon a declarat, la postul public de televiziune Moldova 1, că decizia președintelui CA nu este justificată și ar trebui revăzute formulările acesteia, pentru că nu sunt corecte față de presă.

„Noi trebuie să respectăm libertatea presei. Noi mai mult ca oricând, în situație de criză, avem nevoie de o presă independentă care se pronunță corect pe toate subiectele de interes public. Această decizie nu este justificată, eu le-aș recomanda să-și revadă această decizie, pentru că induce în eroare opinia publică. Sunt surse media care răspândesc știrile false și trebuie penalizate foarte dur. Dar restul presei – îi rog foarte mult să se informeze din surse oficiale și să nu contribuie la răspândirea panicii”, a subliniat Igor Dodon.

De asemenea, Comisia pentru situații excepționale a decis prin derogare de la Codul Serviciilor Media Audiovizuale ca ședințele CA să fie deliberative cu prezența a patru membri, iar hotărârile să fie adoptate cu votul majorității celor prezenți.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte