În plină epidemie, am putea rămâne fără medici. Lucrătorii medicali sunt pe cale de a depune cereri de demisie

25 Martie 2020 11:47 1597 0 Ultima modificare 25 Martie 2020 13:29

Avocatul Poporului a expediat un demers pe numele președintelui Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale și prim-ministrului, Ion Chicu, în care îi comunică despre intenția unui număr impunător de medici de a depune cereri de demisie din cauza lipsei echipamentului de protecție, care ar oferi o siguranță personalului medical în momentul acordării asistenței medicale.

Mihail Cotorobai susține că a primit semnale de la reprezentanți ai mai multor instituții medico-sanitare publice din țară, inclusiv de la cele unde nu sunt tratați bolnavi de Covid-19.

Potrivit avocatului poporului, Legea cu privire la exercitarea profesiunii de medic nr. 264 din 27.10.2005, în art. 18 asigură dreptul medicului de a refuza efectuarea anumitor intervenții medicale, în lipsa posibilităților tehnico-medicale necesare. Acest drept, de asemenea, este stipulat și în pct. 69 al Secțiunii a 7-a a Hotărârii Guvernului Nr. 192 din 24-03-2017 cu privire la aprobarea Codului deontologic al lucrătorului medical şi al farmacistului .

Mihail Cotorobai consideră că există pericolul ca în perioada stării de urgență, din cauza neasigurării cu echipament tehnico-material necesar pentru protecția personalului medical, mai mulți medici să-și dea demisia, iar angajatorul va fi pus în situația de a respecta acest drept , garantat de legislația Republicii Moldova. Or, în condițiile epidemiologice din țară concedierile în masă ale personalului medical ar putea conduce la un colaps al sistemului de sănătate și la probleme grave legate de asigurarea securității și sănătății publice din țară.

Avocatul Poporului a solicitat președintelui Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale și prim-ministrului să identifice de urgență fonduri suplimentare, pentru asigurarea condițiilor adecvate protecției lucrătorilor medicali de contaminare cu COVID-19, atât la nivel de instituții medicale spitalicești, cât și la nivel de asistență medicală primară.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte