Deputatul Iurie Reniță aduce dovezi referitor la sponsorizarea PSRM via Bahamas. Procuratura Generală nu este interesată de acestea

23 Martie 2020 10:26 524 0

Procuratura Generală vine cu o reacție la materialele publicate de către deputatul PPDA, Iurie Reniță, privind anumite scheme de spălare de bani din Federația Rusă prin Bahamas. Potrivit reprezentanților PG, o cauză penală în acest sens a fost inițiată încă în anul 2016.

„Materialele publicate de deputat nu sunt noutate pentru procurori, ele sunt examinate în cadrul cauzei penale pornite de Procuratura Anticorupție pentru pretinse fapte de spălare de bani în care ar fi vizate persoane afiliate PSRM, inițiată în anul 2016 și lăsată, anterior, în nelucrare mai bine de trei ani”, a declarat pentru deschide.mD șefa Serviciului de presă al PG, Maria Vieru.

Deputații Iurie Reniță, Octavian Țâcu și Lilian Carp i-au cerut procurorului general, într-o conferința de presă susținută la Parlament, ca acesta să solicite Legislativului ridicarea imunități parlamentare pentru trei deputați socialiști, suspectați de spălare de bani și finanțarea PSRM din străinătate, fiind vorba de Corneliu Furculiță, Vasile Bolea și Vladimir Odnostalco.

Iurie Reniță a postat apoi pe Facebook un material suplimentar la cele afirmate anterior, documentele care confirmă implicarea deputaților socialiști în schema de spălare de bani din Bahamas, avându-l ca principal beneficiar de liderul lor de partid, Igor Dodon, în campania prezidențială din 2016.

„Dovezile incontestabile de spălare a banilor din Federația Rusă, prin filiera Bahamas, au fost probate prin prezentarea copiilor de pe original a contractelor de împrumut și a dispozițiilor de plată, care nu au fost menționate în Declarațiile de avere și interese ale deputaților psrm-iști Corneliu Furculiță, Vasile Bolea și Vladimir Odnostalco. Conform legislației în vigoare, acțiunile deputaților menționați cad sub incidența componenței de infracțiuni prevăzute de art. 352 prim din Codul Penal - „Falsul în declarații”, scrie Iurie Reniță pe contul său de Facebook.

El a adăugat că, din cele prezentate mai sus, rezultă foarte clar că acești trei deputați, intenționat și cu bună știință, nu au inclus în declarațiile lor de avere și interese pentru anul 2016 sumele de bani împrumutate de la societatea comercială „Exclusiv Media SRL”, proprietar al căreia este același Corneliu Furculiță și la care activează soția lui Igor Dodon, Galina Dodon. Această situație de nedeclarare s-a repetat și în anul 2017, deoarece, conform pct.1.2 al contractelor de împrumut semnate de cei 3 deputați, termenul rambursării împrumutului este 31 decembrie 2017.

„Declarațiile Procurorului General Alexandru Stoianoglo privind audierea deputaților în calitate de martori pe dosarul finanțării PSRM din Rusia, prin filiera Bahamas, demonstrează faptul că Procurorul General este direct interesat de rezultatele urmăririi penale în cazul acestor deputați, doar că exact așa cum s-a procedat și în cazul cu imprimările video, în care Igor Dodon recunoaște tranșant, în prezența lui Plahotniuc și Iaralov, că primește bani din Federația Rusă de la 700.00 până la 1 mln. de euro lunar pentru finanțarea activităților PSRM-ului (dosarul a fost clasat). Altfel cum putem trata și cazul cu Bahamas, coroborat cu art. 63 alin. (7) din Codul de Procedură Penală, care stabilește foarte clar interzicerea interogării în calitate de martor a persoanei faţă de care există anumite probe că a săvârșit o infracţiune? Ce au a spune procurorii cu referire la acest articol din CPP, nu mai este valabil când e vorba de Dodon și de deputații PSRM, implicați în spălare de bani din Federația Rusă prin filiera Bahamas?”

Reniță a reiterat că procuratura nu mai trebuie să reacționeze discreționar, în funcție de persoanele politice vizate dintr-un partid sau altul, ci să acționeze independent, cu responsabilitate, dar și cu multă demnitate profesională, ce se impune în asemenea circumstanțe.

Iurie Reniță a postat pe contul său de Facebook documentele relevante, cu probele de rigoare, ce-l vizează pe deputatul Corneliu Furculiță, unul din cei mai apropiați oameni din anturajul lui Igor Dodon, care mai este și consătean cu acesta. El promite că în postările ulterioare va prezența copiile documentelor pentru alți doi deputați socialiști, Vasile Bolea și Vladimir Odnostalco.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte