Bătaie mare pe cazul lui Filat: acum, mai mulți avocați își arogă meritul de a-l fi scos din pușcărie

20 Martie 2020 08:01 1223 0

Adesea, în viața societății, fie vorba de politică, economie, jurisprudență, când e vorba de succes, mulți actori încearcă să culeagă lauri, iar când e vorba de eșecuri, se găsesc pretexte, motive pentru a se spăla pe mâini și a da vina pe oponenți, pe fosta guvernare, pe oamenii invidioși etc. Răsunătorul „caz Filat” și scoaterea acestuia din pușcărie nu e o excepție în acest sens.

Într-un comunicat parvenit pe adresa de mail a redacției, reprezentanți ai Casei de avocatură „Popa și alții” spun că profesionalismul echipei conduse de avocatul Igor Popa dovedește buna-credință a acestuia în raport cu clientul Vlad Filat.

„În pofida disensiunilor din ultima perioadă, ne exprimăm bucuria că prima plângere înregistrată de echipa noastră de avocați la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru dl. Vlad Filat (din 8 decembrie 2015, înregistrată sub nr. 11657/16) a fost comunicată Guvernului în legătură cu chestiuni deosebit de importante precum legalitatea arestării preventive (art. 5 din Convenție) și încălcarea prezumției de nevinovăție (art. 6 paragr. 2 din Convenție).

Echipa a fost formată în principal din avocații Igor Popa, Gheorghiță Mateuț și Lucian Criste.

„Precizăm că echipa noastră de avocați este cea care a depus și a doua plângere adresată Curții Europene în numele dlui Vlad Filat (înregistrată în 9 august 2017 sub nr. 72114/17) care este în curs de soluționare. Profesionalismul echipei alcătuite de avocatul Igor Popa dovedește buna-credință a acestuia în raport cu clientul Vlad Filat”, se arată în comunicat.

„Amintim că CtEDO cere Guvernului Republicii Moldova să dea explicații în dosarul Filat I, cu privire la declarațiile făcute de unii demnitari de la tribuna Parlamentului, care ar fi lezat din prezumția nevinovăției fostului prim-ministru Vlad Filat. O solicitare în acest sens a fost trimisă Executivului ieri, 18 martie”. Despre aceasta a anunțat Filat într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„În această cerere, adresată CtEDO, a fost invocată încălcarea dreptului la libertate și siguranță, în particular, datorită menținerii în arest pe întreaga durată a procedurilor în fața instanțelor naționale. S-a indicat și asupra încălcării prezumției de nevinovăție de către înalți oficiali. Or, aceștia din urmă, prin declarațiile lor, au influențat negativ derularea întregului proces penal. În particular, CtEDO a solicitat ca Guvernul Republicii Moldova să dea explicații, în special, la faptul în ce măsură declarațiile făcute de către reprezentanții statului în cadrul ședinței Parlamentului din 15 octombrie 2015 (atunci când am fost lipsit de imunitate parlamentară și, ulterior, reținut de procurorii anticorupție) au respectat prezumția de nevinovăție, garantată de art. 6 par. 2 din CEDO”, se arată în postarea lui Filat.
După ce a ieșit din pușcărie, Vlad Filat a făcut declarații prin care îl acuza pe Igor Popa de rea-credință și că acesta mai mult i-ar fi dăunat decât l-ar fi ajutat în dosarul său.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte