Decretând stare de urgență, Dodon vrea să iasă basma curată după acuzațiile de spălare de bani prin Bahamas?

18 Martie 2020 11:45 349 0

După ce deputații Iurie Reniță, Octavian Țâcu și Lilian Carp i-au cerut procurorului general, în conferința de presă susținută marți la parlament, ca acesta să solicite Legislativului ridicarea imunități parlamentare pentru trei deputați socialiști, suspectați de spălare de bani și finanțarea PSRM din străinătate, Iurie Reniță postează pe Facebook un material suplimentar la cele afirmat anterior.

El face publice documentele care confirmă implicarea deputaților socialiști în schema de spălare de bani din Bahamas, avându-l ca principal beneficiar de liderul lor de partid, Igor Dodon, în campania prezidențială din 2016.

„Dovezile incontestabile de spălare a banilor din Federația Rusă, prin filiera Bahamas, au fost probate prin prezentarea copiilor de pe original a contractelor de împrumut și a dispozițiilor de plată, care nu au fost menționate în Declarațiile de avere și interese ale deputaților psrm-iști Corneliu Furculiță, Vasile Bolea și Vladimir Odnostalco. Conform legislației în vigoare acțiunile deputaților menționați cad sub incidența componenței de infracțiuni prevăzute de art.352 prim din Codul Penal - „Falsul în declarații”, scrie Iurie Reniță pe contul său de Facebook.

El a adăugat că, din cele prezentate mai sus, rezultă foarte clar că acești trei deputați, intenționat și cu bună știință, nu au inclus în declarațiile lor de avere și interese pentru anul 2016 sumele de bani împrumutate de la societatea comercială „Exclusiv Media SRL”, proprietar al căreia este același Corneliu Furculiță și la care activează soția lui Igor Dodon, Galina Dodon. Această situație de nedeclarare s-a repetat și în anul 2017, deoarece, conform pct.1.2 al contractelor de împrumut semnate de cei 3 deputați, termenul rambursării împrumutului este 31 decembrie 2017.

„Declarațiile Procurorului General Alexandru Stoianoglo privind audierea deputaților în calitate de martori pe dosarul finanțării PSRM din Rusia, prin filiera Bahamas, demonstrează faptul că Procurorul General este direct interesat în rezultatele urmăririi penale în cazul acestor deputați, doar că exact așa cum s-a procedat și în cazul cu imprimările video, în care Igor Dodon recunoaște tranșant, în prezența lui Plahotniuc și Iaralov, că primește bani din Federația Rusă de la 700.00 până la 1 mln euro lunar pentru finanțarea activităților PSRM-ului (dosarul a fost clasat). Altfel cum putem trata și cazul cu Bahamas, coroborat cu art. 63 alin. (7) din Codul de Procedură Penală, care stabilește foarte clar interzicerea interogării în calitate de martor a persoanei faţă de care există anumite probe că a săvârșit o infracţiune? Ce au a spune procurorii cu referire la acest articol din CPP, nu mai este valabil când e vorba de Dodon și de deputații PSRM, implicați în spălare de bani din Federația Rusă prin filiera Bahamas?”

Reacția de marți a Procuraturii Generale, care solicită „păstrarea statutului de neimplicare politică a instituției și cere actorilor politici să înceteze să manipuleze și să dezinformeze societatea despre evoluțiile dosarelor aflate în gestiunea sa” denotă că prezentarea dovezilor noastre incontestabile trebuie să devină un test de maximă responsabilitate personală pentru Stoianoglo, dar și pentru întreagă echipa de la procuratura, implicați în investigarea acestei spălări de bani de către membrii psrm-iști, sub îndrumarea directă a lui Igor Dodon, susține Reniță.

El reiterează că procuratura nu mai trebuie să reacționeze discreționar, în funcție de persoanele politice vizate dintr-un partid sau altul, ci să acționeze independent, cu responsabilitate, dar și cu multă demnitate profesională, ce se impune în asemenea circumstanțe.

Iurie Reniță a postat pe contul său de Facebook documentele relevante, cu probele de rigoare, ce-l vizează pe deputatul Corneliu Furculiță, unul din cei mai apropiați oameni din anturajul lui Igor Dodon, care mai este și consătean cu acesta. El promite că în postările ulterioare va prezența copiile documentelor pentru alți doi deputați socialiști, Vasile Bolea și Vladimir Odnostalco.

Acum rămâne de văzut cum va reacționa Procuratura Generală la aceste probe. Sau pe timp de coronavirus e valabilă doar sintagma „ospăț pe timp de ciumă”, iar acțiunile penale sunt contraindicate, mai ales când e vorba de dodoneii care dețin astăzi pâinea și cuțitul?

 

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte