A intrat în vigoare Hotărârea de declarare a stării de urgenţă

18 Martie 2020 10:42 721 0 Ultima modificare 18 Martie 2020 10:47

În Monitorul Oficial a fost publicat, marţi, 17 martie, Decretul privind regimul stării de urgență, de asediu și de război.

Potrivit legislației, starea de urgență se declară la propunerea preşedintelui Republicii Moldova sau a Guvernului, fiind aprobată de Parlament. Durata stării de urgenţă nu depăşește 60 de zile și, în funcţie de evoluţia situaţiei, șeful statului sau Executivul poate solicita Legislativului prelungirea sau reducerea duratei stării de urgenţă, precum şi extinderea sau restrângerea ariei de acţiune a acesteia.

Pe durata stării de urgenţă, în funcţie de situaţia concretă, pot fi aplicate următoarele măsuri: instituirea unui regim special de intrare şi ieşire din ţară; dispunerea raţionalizării consumului de alimente şi de alte produse de strictă necesitate; introducerea regimului de carantină şi luarea altor măsuri sanitar-antiepidemice obligatorii; efectuarea, în modul stabilit de lege, a rechiziţiilor de bunuri în scopul prevenirii şi lichidării consecinţelor situaţiilor care au impus declararea stării de urgenţă; stabilirea unui regim special de lucru pentru agenţi economici şi instituţii publice, soluţionarea altor chestiuni privind activitatea acestora, necesare desfăşurării lucrărilor de salvare-deblocare şi a altor lucrări de neamânat ş. a.

Săptămâna trecută, Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie de coronavirus. În Republica Moldova, conform informațiilor oficiale, sunt înregistrate în prezent 30 de cazuri de infectare cu virusul COVID-19.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte