Viața merge înainte, numai că Parlamentul și-a arogat împuterniciri speciale, ca pe timp de război

17 Martie 2020 15:23 352 0

Societatea se confruntă cu o situație nemaiîntâlnită până acum. Nici chiar în timpul războiului de la Nistru nu a fost declarată situație excepțională, deși ar fi fost cazul, poate.

Pe perioada stărilor de urgență va fi permisă adoptarea, modificarea sau abrogarea legilor organice și a legislației electorale. Parlamentul a votat astăzi, cu 74 de voturi, la propunerea Guvernului, excluderea restricțiilor respective din Legea privind regimul stării de urgență, de asediu și de război, transmite IPN.

Ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, a precizat că au fost acordate atribuții suplimentare instituţiilor responsabile de gestionarea stării de urgenţă, de asediu şi de război, așa ca acestea să poată întreprinde şi alte măsuri de urgenţă, dictate de situație.

În perioada de stare de urgență nu se va permite doar modificarea Constituției.

Lilian Carp, deputat PAS, a cerut să fie precizate care sunt acele alte măsuri de urgență care pot fi instituite suplimentar. Vasile Bolea, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, nu a putut să spună care sunt acestea.

Legea va intra în vigoare după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

În opinia Avocatului Poporului, Mihail Cotorobai, inițiativa respectivă este inoportună, iar posibilele consecințele sunt periculoase pentru statul de drept, democrația și respectarea drepturilor și libertăților fundamentale în Republica Moldova. Avocatul Poporului atenționează că stările de urgență pot fi utilizate ca motiv sau pretext pentru suspendarea drepturilor și libertăților garantate de Constituția țării.

Potrivit Constituției, Starea de urgență reprezintă un ansamblu de măsuri cu caracter politic, economic, social și de menținere a ordinii publice, care se instituie provizoriu în unele localități sau pe întreg teritoriul țării în caz de:
a) iminență a declanșării sau declanșare a unor situații excepționale cu caracter natural, tehnogen sau biologico-social, ceea ce face necesară prevenirea, diminuarea și lichidarea consecințelor acestora;
b) existență a unui pericol pentru securitatea națională sau ordinea constituțională, ceea ce face necesară apărarea statului de drept, menținerea sau restabilirea stării de legalitate.

Starea de urgență se declară prin hotărâre a Parlamentului. În funcție de evoluția situației, Parlamentul poate prelungi durata stării de urgență sau de asediu, poate extinde sau restrânge aria de acțiune a stării de urgență.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte