Când erau la război, toți erau camarazi, iar acum, fac parte din 56 de organizații. Cui îi convine asta?

13 Martie 2020 16:24 534 0

Se știe, puterea, încă de pe când Snegur era președinte, apoi Lucinschi, mai apoi Voronin, a încercat să-i dezbine pe participanții la războiul de la Nistru din 1992, unora promițându-le diverse facilități, altora locuințe, loturi de casă etc. S-au făcut și desfăcut tot felul de organizații neguvernamentale, asociații obștești care apără, chipurile, interesele combatanților. Ei bine, am ajuns la momentul adevărului.

Membrii Consiliului Național al Veteranilor de Război reiterează îndemnul de lichidare a celor 56 de organizații de veterani existente și de crearea, în locul acestora, a unei singure organizații care să le reprezinte interesele, inclusiv în relația cu autoritățile. Noua organizație ar urma să se numească „Forţa Veteranilor”.

Într-o conferință de presă la IPN, Victor Ciobanu, membru al grupul de inițiativă pentru crearea organizației „Forţa Veteranilor” a făcut publică o declarație în care a menționat că este necesar, în regim de urgență, de a unifica toate organizațiile de veterani într-o singură entitate. Consiliul Național al Veteranilor de Război sugerează convocarea adunărilor veteranilor la nivel local pentru realizarea într-un termen restrâns a propunerii de unificare a organizațiilor de veterani.

Andrei Eremia, veteran al războiului de la Nistru, spune că nu este ușor, dar noua entitate juridică trebuie creată pentru ca „ toți veteranii de război să-şi cunoască statutul şi să aibă o identitate”.

Anatol Macovei, fost combatant, a spus că se va insista și pe crearea unui birou pe lângă Cancelaria de stat care să reprezinte interesele veteranilor de război. Din acest birou ar urma să facă parte exclusiv veterani înaintați de către Congresul General al Veteranilor de Război.
Vasile Mungiu, veteran, a declarat că veteranii au ajuns să aibă imaginea unor cerșetori. „Când a fost nevoie să luăm arma în mână, am fost buni. Acum ne numesc adunătură, bandiţi”, a remarcat veteranul.

Veteranii au regretat că nu a existat până acum o reacție la revendicările înaintate în contextul manifestației din 2 martie, deși termenul oferit autorităților a expirat. Consiliul Național al Veteranilor de Război a făcut un apel către conducătorii tuturor organizațiilor veteranilor de război să se solidarizeze şi să convoace veteranii, pe 26 martie, la un nou protest în faţa Guvernului.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte