Deputatul Iurie Reniță vrea ca Parlamentul să îi ceară Rusiei despăgubiri pentru războiul din 1992

11 Martie 2020 11:02 402 0 Ultima modificare 11 Martie 2020 11:04

Deputatul fracțiunii Platforma DA, ambasadorul Iurie Reniță, propune Parlamentului să dea o apreciere politică acțiunilor Federației Ruse din anul 1992 la Nistru, astfel încât să se menționeze că în acea perioadă a avut loc un război, nicidecum un „conflict”, se arată într-o postare pe Facebook.

Totodată, parlamentarul vine cu propunere de a evalua pierderile provocate de război și de a insista pe despăgubiri din partea Moscovei.

În cadrul ședinței plenare a Legislativului, Iurie Reniță a vorbit despre evenimentele din 1992, menționând că în acea perioadă cetățenii au apărat cu arma în mână independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova împotriva unui „agresor înarmat până-n dinți cu scopul de a distruge orice dorință firească de a ne constitui ca stat suveran ce împărtășește valorile democratice și europene”.

„Profund regretabil că Federația Rusă, prin vocile marionetelor locale recrutate, rescrie istoria în favoarea sa și din agresor se erijează în pacificator, impunându-le să promoveze ideea falsă că nu a existat agresiune, ci a fost un război civil fratricid. Cunoaștem foarte bine cine sunt autorii acestor declarații din fostele și actuala guvernare. Toate aceste acțiuni și declarații denotă faptul că guvernarea de la Chișinău își bate joc de suferințele a zeci de mii de familii îndurerate și de sângele eroilor noștri căzuți în acel război de apărare legitimă”, a spus parlamentarul.

Potrivit lui Iurie Reniță, conducerea statului, „în frunte cu Igor Dodon, în loc să aibă grijă de combatanți, le profanează memoria și patriotismul de care au dat dovadă în momente tragice”.
„Acea conducere care a mers la Tiraspol și Bender și a depus flori la monumentele mercenarilor cazaci și a soldaților din Armata a 14-a care au luptat împotriva tânărului nostru stat independent”, a precizat el.

În acest sens, ambasadorul a venit cu un set de amendamente legislative, printre care solicitarea către Parlament de a da o apreciere politică evenimentelor din acea perioadă.
„Trebuie să insistăm pe despăgubiri, exact cum au procedat statele baltice. Pentru toate aceste pierderi uriașe care au ruinat Republica Moldova în urma războiului declanșat de Federația Rusă, Parlamentul urmează să facă o evaluare deplină și să solicite despăgubiri”, a menționat Reniță.

De asemenea, insistă parlamentarul, ziua de 2 martie trebuie să fie declarată Ziua Recunoștinței și a Demnității Naționale, „în semn de profundă recunoștință față de combatanții și voluntarii noștri care au luptat eroic împotriva Armatei a 14-a”.

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte