Sondajele ca mijloc de influențare a alegătorilor: ultima zi când pot fi publicate rezultatele vizând scrutinul din Hâncești

09 Martie 2020 13:09 371 0

Bătălie mare pentru electoratul din Hâncești, unde vor avea loc duminică alegeri pentru mandatul de deputat devenit vacant. Comisia Electorală Centrală avertizează că astăzi, 9 martie, este ultima zi când pot fi publicate rezultatele sondajelor de opinie cu tematică electorală, pentru alegerile parlamentare noi din circumscripția uninominală nr.38.

Potrivit legislației electorale, rezultatele acestor sondaje pot fi date publicității cel târziu cu cinci zile înainte de ziua alegerilor. În perioada electorală, orice sondaje de opinie privind preferințele politice ale alegătorilor pot fi efectuate numai cu condiția înștiințării prealabile a Comisiei Electorale.

În ziua alegerilor, până la închiderea secțiilor de votare, se interzice a se publica în mass-media materiale, interviuri cu alegătorii, despre numărul de voturi întrunite de concurenții electorali pe parcursul zilei și despre șansele acestora, inclusiv rezultatele exit–poll–urilor.

Toate înștiințările despre desfășurarea sondajelor de opinie pot fi consultate pe pagina-web oficială a Comisiei, la rubrica „Alegeri parlamentare noi”, transmite IPN.

Comisia Electorală Centrală a stabilit pentru data de 15 martie desfășurarea alegerilor parlamentare noi în Hâncești, după ce deputatul democrat Alexandru Botnari a renunțat la mandatul câștigat în această circumscripție, în favoarea celui de primar al municipiului Hâncești, obținut în urma turului doi al alegerilor locale din 3 noiembrie. În cursa pentru mandatul de deputat în circumscripția nr. 38 Hâncești s-au înscris 7 candidați.


© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte