Întrebarea e: a fost sau nu a fost? Procuratura Anticorupție consideră că nu există temei pentru urmărirea penală a lui Dodon

06 Martie 2020 16:22 461 0 Ultima modificare 06 Martie 2020 16:36

Mai țineți minte imaginile video date pe post în iunie 2019, în care Dodon, care îi zicea dvs. lui Plahotniuc, în timp ce acesta îl tutuia, ei fiind secundați de Iaralov?

Ei bine, Procuratura Anticorupție a decis că nu există temei pentru începerea urmăririi penale pe faptul pretinsei finanțări ilegale a PSRM, „pe motiv că fapta nu întrunește elementele constitutive ale vreunei infracțiuni”, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale.

Refuzul Procuraturii de a începe urmărirea penală a fost bazat pe:
- rezultatele investigațiilor efectuate de Serviciul prevenire şi combatere a spălării de bani, care nu a identificat tranzacții financiare suspecte ale PSRM, precum şi ale persoanelor fizicele şi juridice afiliate acestui partid politic;
- raportul de audit privind gestiunea financiară a PSRM pentru anii 2016, 2017 şi 2018, care arată că veniturile şi cheltuielile efectuate sunt clasificate corect şi lipsite de nereguli;
- rapoartele anuale, ridicate de la Comisia Electorală Centrală privind gestiunea financiară a partidului politic PSRM, rapoartele privind auditul partidului politic şi rapoartelor privind finanțarea campaniilor electorale prezentate de concurentul electoral, în perioada 01.01.2018 – 01.05.2019.

De asemenea, pe marginea acestui caz au fost audiate toate persoanele pretins a avea informații despre obiectul investigațiilor, faptul finanțării ilegale a partidului politic negăsindu-și confirmare.
Astfel, în cadrul investigațiilor nu au fost administrate probe care ar fi servit la constatarea unei bănuieli rezonabile cu privire la comiterea acestei sau unei alte infracțiuni.
Prin urmare, alte mijloace de probă nu au fost stabilite și, respectiv, se constată lipsa elementelor constitutive ale vreunei infracțiuni.

Conform legii, decizia Procuraturii este pasibilă a fi contestată în ordinea ierarhică la procurorul anticorupție și ulterior, la judecătorul de instrucție. Asta trebuie să înțelegem în limbaj juridic. În limbaj popular, însă, putem spune: „apă de ploaie”. Orice jurist știe că imaginile video pot constitui probe în instanță, indiferent că acestea au fost făcute cu consimțământul sau fără știrea celui vizat. Atunci când suspectul recunoaște că partidul său a fost finanțat din afară, lucru interzis prin lege, iar procurorul spune că nu există temei pentru urmărire penală... Poate că oamenii lui Putin nu ar fi trebuit să umble cu valizele cu bani cash, ci să-i vireze la o bancă de-a lui Șor, cu mențiunea: destinatar - Dodon, PSRM... Stranie justiție avem noi... 

În același timp, Procuratura Anticorupție continuă acțiunile de urmărire penală în dosarul pornit pe pretinse fapte de spălare de bani în care ar fi vizate persoane afiliate PSRM, inițiat în anul 2016 și lăsat, anterior, „în nelucrare” mai bine de trei ani.

De ce a rămas dosarul „în nelucrare”, PG nu ne lămurește. A așteptat să expire termenul de prescripție? Acesta încă nu a expirat?

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte