Se strânge funia la par în dosarul fraudei bancare

05 Martie 2020 12:49 918 0 Ultima modificare 05 Martie 2020 18:02

Se pare că de câțiva ani organele abilitate cu investigarea „jafului secolului”, adică furtul miliardului și devalizarea a trei bănci, bat pasul pe loc sau se învârt în cerc. Până acum, „căutarea banilor dispăruți” s-a soldat cu doi condamnați, unul dintre care este deja în libertate, și cu doi fugari, unul cu dosar penal și condamnat deja de prima instanță, altul „dat în urmărire internațională”.

Iată că cercul de suspecți în dosar se extinde. Procuratura Anticorupție a efectuat percheziții și acțiuni de urmărire penală la sediul Băncii Naționale a Moldovei în dosarul privind frauda bancară.
Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat presei că a eliberat o ordonanță prin care a permis reținerea și audierea fostului guvernator al Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, și a foștilor viceguvernatori ai BNM: Emma Tăbârță, Ion Sturzu și Aureliu Cincilei, soțul deputatei PD Ruxanda Glavan.

Pe de altă parte, Veacelsav Platon, care este încarcerat, a menționat că este „vital” să îl găsească pe Vlad Plahotniuc și este încrezut că îl va găsi. Acesta afirmă că fostul democrat este „căpetenia” tuturor schemelor care s-au soldat cu furtul miliardului.

În luna octombrie, Guvernul Sandu planifica, alături de BNM, să desecretizeze toate materialele legate de devalizarea sistemului bancar, în măsura în care acest fapt nu va prejudicia mersul anchetei. Acest lucru însă nu s-a mai produs.

Reprezentanții Uniunii Europene au dat asigurări în repetate rânduri că UE poate oferi susținere autorităților de la Chișinău pentru realizarea reformelor, dar nu poate substitui Guvernul, lua decizii și acționa în locul lor. Luc Pierre Devigne, director general adjunct pentru Europa și Asia Centrală în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă din partea EU, aflat într-o vizită la Chișinău, declarase că guvernarea a avut suficient timp să avanseze în investigațiile privind frauda bancară și să recupereze banii furați, lucru care nu s-a întâmplat. Luc Pierre Devigne a menționat că nu este normal ca după șase ani să nu se ajungă la niciun rezultat.
Oficialul a mai avertizat că, în lipsa unor progrese în domeniile-cheie, inclusiv investigarea fraudei bancare, UE ar putea lipsi Moldova de asistența macrofinanciară.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, spunea că până în prezent ancheta pe dosarul fraudei bancare s-a mișcat greu, fiind constatată favorizarea anumitor părți implicate în dosar sau tergiversarea documentării unor fapte. S-a urnit carul din loc sau e doar o perdea de fum? Am putea afla cât de curând dacă vor fi condamnați toți vinovații de jaful bancar și dacă vor mai putea fi recuperat miliardul furat.

 

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte