Ana Guțu, pentru Curentul.md: „La frați nu se pun hotare”

19 Februarie 2020 10:32 153 0 Ultima modificare 19 Februarie 2020 10:35

Ana Guțu, Secretar de Stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova în Guvernul României a oferit un interviu pentru Curentul.md, în care a vorbit despre misiunea asumată în calitate de Secretar de Stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova în Guvernul României, proiecte, activități, dar și care este relația la moment cu Partidul Unității Naționale.

CURENTUL: Deja de o lună activați în calitate de Secretar de Stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova în Guvernul României. Cum v-ați acomodat cu viața de la București și noua funcție?

Ana Guțu: Crearea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) în Guvernul României a constituit un pas important spre apropierea politică, economică, socială a celor două state românești.

Fostul Minister al Românilor de Pretutindeni a fost reorganizat în două departamente – DRRM și Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP). Propunerea de a ocupa funcția de Secretar de stat a venit din partea președintelui Traian Băsescu, europarlamentar și Eugen Tomac, europarlamentar, președintele Partidului Mișcarea Populară din România.

Mă onorează această nouă responsabilitate, care presupune organizarea de la zero a unei noi instituții, cu toate atributele necesare: echipă, doctrină, norme, etc.. Nu am avut probleme cu acomodarea la București, deoarece vin de acasă – acasă.

 

C:Ce proiecte urmează să fie inițiate pe plan cultural, academic și social între România și Republica Moldova în viitorul apropiat?

A.G.: Proiectele culturale, educaționale, de cooperare descentralizată, infrastructurale, comunicaționale – toate sunt binevenite, și consider că toți aplicanții din Republica Moldova trebuie să dea dovadă de activism și creativitate.

Acum nu pot dezvălui ideile, pe care deja încerc să le pun în aplicare, deoarece procesele de discuții cu factori de decizie abia au demarat. Sper să ajungem la final cu proiecte interesante, de impact, pentru a fortifica prezența și rolul României în Republica Moldova.

C: Cum va influența activitatea Departamentului nou creat relația dintre cele două maluri ale Prutului?

A.G.: Deocamdată comunicarea mea se reduce la discuții cu responsabili instituționali, aleși locali, mai puțin cu responsabili din administrația publică centrală a Republicii Moldova, din cauza reticenței de care dă aceasta dovadă vizavi de România.

Până în prezent niciun oficial al Republicii Moldova nu a reacționat în niciun mod la crearea DRRM. Relația dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului este foarte bună, guvernele din Republica Moldova vin și se duc, dar, oricare ar fi culoarea acestora, ele nu pot opri apropierea celor două state românești. La frați nu se pun hotare.

Interviul integral îl puteți accesa AICI

Sursa: curentul.md

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte