Deputații DA și PAS au înaintat o moțiune de cenzură simplă împotriva unui ministru din guvernul Chicu

13 Februarie 2020 10:33 311 0 Ultima modificare 13 Februarie 2020 12:40

Moțiunea de cenzură este înaintată împotriva ministrului de Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi. 

Moțiunea este citită în acest moment la tribuna Parlamentului de către deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Chiril Moțpan.

Fracțiunile PAS și PPDA înaintează moțiune simplă asupra activității ministerului de externe și integrării europene.

De la tribuna Parlamentului, deputatul Chiril Moțpan s-a arătat indignat de politicile promovate de șefului diplomației de la Chișinău, dar și de conducerea țării per ansamblu.

Politica externă a Republicii Moldova se face haotic. Unele declarații făcute de ministrul de externe sunt iresponsabile, sfidătoare și condamnabile (...) 

Eforturile ministrului de externe, a președintelui și a Guvernului sunt îndreptate spre Uniunea Euroasiatică. Se cunoaște că este o politică falimentară”, a declarat parlamentarul.

Mai mult, acesta îl acuză pe Aureliu Ciocoi că nu ar face nimic altceva decât să execute ordinele lui Igor Dodon, care, de fapt, nu are nicio atribuție legală în acest sens.

Potrivit legii, moțiunea simplă poate fi inițiată de cel putin 15 deputați. Aceasta poate fi adoptată cu votul majorității deputaților prezenți.

Amintim că săptămâna trecută, într-o conferință de presă, ministrul de Externe Aureliu Ciocoi a șocat opinia publică, afirmând că războiul din 1992 de pe Nistru a fost declanșat de forțe separatiste din regiunea transnistreană, iar armata rusă a intervenit „pentru a opri vărsările de sânge”.

În urma delarațiilor scandaloase, veteranii războiului de pe Nistru au organizat proteste, în care au cerut demisia șefului diplomației de la Chișinău. Același lucru a fost solicitat și de deputații primului Parlament al Republicii Moldova și semnatarii Declarației de Independență.

Acum două zile, în cadrul unei conferințe de presă, aceștia au catalogat afirmațiile ministrului drept „anti-naționale” și au cerut anchtarea penală a mai multor oficiali și reprezentanți ai socialiștilor. Foștii deputați au anunțat că acțiunile guvernării reprezintă un „preludiu” pentru federalizarea Republicii Moldova.

LA ACELAȘI SUBIECT

Declarație scandaloasă a ministrului de Externe, Ciocoi: Rusia a oprit războiul pe Nistru în 1992

Ion Leahu, despre declarația lui Ciocoi: Rusia a pornit, a menținut și a încheiat războiul din 1992

Reacțiile PUN și PAS la afirmația scandaloasă a ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi

Veteranii Războiului din 1992 cer demisia lui Aureliu Ciocoi

VIDEO // Dodon sare în apărarea lui Ciocoi: Ministrul s-a referit la misiunea de pacificare

Șalaru, despre declarația lui Ciocoi: Cum era de așteptat, pe lângă Dodon, apar noi și noi trompete ale intereselor rusești

 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte