Au curs șiroaie de acuzații la adresa conducerii Republicii Moldova. Deputații în primul Parlament se arată scandalizați de declarațiile „anti-naționale” ale ministrului de externe de la Chișinău, Aureliu Ciocoi.

Întruniți în cadrul unei conferințe de presă, primii legislatori ai statului au cerut demisia imediată a oficialului, dar și anchetarea mai multor reprezentanți ai PSRM.

Deși plecarea din funcție i-a fost cerută anterior și de veteranii războiului de pe Nistru, Ciocoi a declarat că nu are de gând să-și prezinte demisia.

Semnatarii Declarației de Independență le-au imputat socialiștilor, șefului statului, Igor Dodon, dar și ministrului de externe, Aureliu Ciocoi că ar fi solii Moscovei și nu ar face altceva decât să promoveze interesele rusești în țara noastră.

Mai mult, aceștia au catalogat acțiunile guvernării drept un „preludiu” pentru federalizarea Republicii Moldova.

Ca urmare a practicilor bine cunoscute ale unui război hibrid, instituțiile de stat din Republica Moldova, îndeosebi cele ce țin de politica externă și de ministerele de forță, au fost acaparate de către reprezentanții declarați ai intereselor rusești.

Drept dovadă servesc încercările tot mai brutale și mai primitive de a rescrie, în interesul Federației Ruse, prin calificări false, care distorsionează realitatea istorică, pagini dramatice din istoria noastră recentă.

Astfel, în interpretarea ministrului de externe de atunci, Nicu Popescu, războiul de agresiune al Armatei a 14-a a Federației Ruse, din 1992, a devenit „război civil”. Ideea e completată de președintele Igor Dodon (...).

Mai recent, ministrul de externe și integrării europene, Aureliu Ciocoi, a declarat că războiul de pe Nistru a fost declanșat „de anumite forțe separatiste din regiunea transnistreană”, iar Federația Rusă a intervenit „pentru a opri rivalitatea armată, confruntarea militară și că, factologic, armata rusă a fost dislocată în Transnistria pentru a opri vărsările de sânge”, a punctat deputatul în primul Parlament, Alexandru Arseni.

Fostul legislator susține că, în acest fel, Federația Rusă ar încerca să-și „spele imaginea” de agresor, încercând, prin „vocile marionetelor sale locale (n.r. din Republica Moldova), să ne rescrie istoria.

Acesta mai spune că guvernarea de la Chișinău ar fi una profund anti-națională și „nu are nimic în comun cu suferințele sutelor de cetățeni care s-ar jertfit pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Totodată, semnatarii Declarației de independență au cerut organelor de drept să investigheze mai multe informații care l-ar viza pe șeful statului, Igor Dodon, dar și Partidul Socialiștilor în ansamblu.

Ca fondatori ai statului Republica Moldova, conștienți de dramatismul situației în care se află țara, având responsabilitate pentru cursul european și democratic asumat și pentru pacea cetățenilor noștri, cerem procurorului general inițierea unui dosar penal și investigarea finanțării de Federația Rusă a președintelui Igor Dodon, a Partidului Socialiștilor și a acțiunilor altor oficiali implicați în procesul subversiv pentru fapte săvârșite intenționat în dauna suveranității, inviolabilității teritoriale (...), precum și acordarea ajutorului unui stat străin în înfăptuirea acțiunilor dușmănoase împotriva Republicii Moldova. (...)

Cerem demisia necondiționată a actualului ministru de externe și supunerea cercetării penale”, a conchis Arseni. 

Iar comentatorul politic și deputatul în primul Legislativ de la Chișinău, Anatol Țăranu, consideră că declarația ministrului Ciocoi a fost bine gândită.

Se lovește, în primul rând, în istoria noastră recentă. Astazi, Institutul de istorie este supus unui atac fățiș din partea actualei guvernări. Acest Institut este dezmembrat și, pe de altă parte, anihilat.

Trecând printr-un concurs trucat de investigație, o parte a Institului a primit o finanțare trunchiată, iar o altă parte, care se ocupă cu cercetarea istoriei contemporane, inclusiv de istoria recentă, este pur si simplu lichidat”, a declarat Anatol Țăranu.

Amintim că săptămâna trecută, într-o conferință de presă, ministrul de Externe Aureliu Ciocoi a șocat opinia publică, afirmând că războiul din 1992 de pe Nistru a fost declanșat de forțe separatiste din regiunea transnistreană, iar armata rusă a intervenit „pentru a opri vărsările de sânge”.

Precizăm că așa-zisa „misiune de pacificare pe Nistru” a fost instituită în iulie 1992, iar trupele ruse au participat de la primele ciocniri, care au avut loc în 1990.

Mai mult, trupele ruse ale Armatei a 14-a au organizat ofensive asupra armatei Republicii Moldova. 

Sursa: deschide.md

LA ACELAȘI SUBIECT

Declarație scandaloasă a ministrului de Externe, Ciocoi: Rusia a oprit războiul pe Nistru în 1992

Ion Leahu, despre declarația lui Ciocoi: Rusia a pornit, a menținut și a încheiat războiul din 1992

Reacțiile PUN și PAS la afirmația scandaloasă a ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi

Veteranii Războiului din 1992 cer demisia lui Aureliu Ciocoi

VIDEO // Dodon sare în apărarea lui Ciocoi: Ministrul s-a referit la misiunea de pacificare

Șalaru, despre declarația lui Ciocoi: Cum era de așteptat, pe lângă Dodon, apar noi și noi trompete ale intereselor rusești