Guvernul va evalua săptămânal prețurile la produse

15 Ianuarie 2020 10:42 254 0 Ultima modificare 15 Ianuarie 2020 10:43

Guvernul va efectua săptămânal o analiză detaliată a prețurilor la toate tipurile de produse, dar cu accent pe produsele sociale. Anunțul a fost făcut după ședința comună de miercuri, 15 ianuarie, cu participarea premierului, președintelui Parlamentului și a șefului statului, transmite IPN.

„Am discutat cu domnul prim-ministrul referitor la monitorizarea evoluției prețurilor în Republica Moldova. Suntem în economie de piață. Regulile spun că piața dictează prețurile, dar aceasta nu înseamnă că Guvernul, statul nu trebuie să se implice în tot ce ține de monitorizarea prețurilor”, a declarat pentru presă președintele Igor Dodon.

Șeful statului a menționat că acest mecanism a fost implementat cu succes de către Guvernul condus de Zinaida Greceanîi, echipă în care s-a regăsit, atât el, cât și actualul premier, Ion Chicu.

„În ceea ce privește prețurile, am avut un mecanism foarte bun de monitorizare cu zece ani în urmă, când lucram în echipă. Acum o să-l restabilim. Este important ca toți să înțeleagă, inclusiv cei care au venit și au promis că au să consolideze economia de piață în Republica Moldova, pentru că noi suntem într-o economie de piață – prețurile sunt libere. Noi tindem spre liberalizare. Important este ca organele statului, inclusiv Consiliul Concurenței să nu admită înțelegeri de cartel. Dar prețurile le stabilesc agenții economici”, a declarat premierul Ion Chicu.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în decembrie, inflația anuală pentru ultimele 12 luni (din ianuarie 2019 până în decembrie 2019) a constituit 7,5%. Indicele prețurilor de consum, față de noiembrie 2019 a constituit 100,9%. Creșterea prețurilor medii de consum cu aproape 1% a fost determinată de majorarea prețurilor la produsele alimentare cu 1,6%, la mărfurile nealimentare cu 0,6% și la serviciile prestate populației cu 0,1%.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte