„N-am să mă pronunț asupra denunțării de către americani a lui Plahotniuc ca lider de partid. Au făcut-o alții și arată comic. Ba că americanii fac un act de justiție față de cetățenii RM, ba că-i arată nu știu ce lui Dodon. Maia Grigorievna în general crede că americanii au făcut asta la cererea ei. Poate, doar că nu ei, ci Blocului ACUM i se datorează, care este altceva. Așa că liniștiți-vă. Uitați-vă la PIB-ul american și la cota-parte a relațiilor economice dintre cele două state – 0,0001 %”, scrie Țîcu pe o rețea de socializare. 

În opinia deputatului, „Plahotniuc a fost un personaj de circumstanță, tolerat de americani și europeni pentru că a jucat (sau a mimat), uneori în serios, cartea anti-rusească, inclusiv prin obstrucționarea lui Dodon”.

„Asta l-a ținut pe Domnul Pi în funcție o perioadă, pentru că realpolitik-ul se bazează pe pragmatism: ținea omul situația sub control în stat și pe ruși în afară lui. De asta i-au fost indiferente zecile de proteste și de sutele de mii de oameni pe care le-am adunat la marile adunări din Chișinău și din țară ca să-l dăm jos. Atunci americanii n-au ascultat nici de Maia Grigorievna, nici de Andrușa”, menționează deputatul.

Acesta susține că americanii „au ascultat când Blocul ACUM a câștigat alegerile, pentru că indiferent de raționamentele realpolitikului, respectul față de vot este vacă sfântă în tradiția anglo-americană”.

S-a înțeles că menținerea lui Plahotniuc poate lovi în imaginea occidentalilor, mai ales în condițiile în care Blocul ACUM devenise alternativă de guvernare”, adaugă Țîcu. 

Potrivit deputatului, americanii l-au păstrat pe Plahotniuc pentru anumite situații, însă acum orice asociere cu el pentru americani este nocivă, asta în timp ce membrii PDM, care nu mai sunt sub „influența” fostului lider, au creat o nouă guvernare cu PSRM pentru a se menține la conducere măcar până în 2023. 

„Cu mare greu și îngrijorare americanii l-au sustras pe Plaha din RM (în 15 minute), păstrându-l în calitate de garanție pentru mai multe situații: să țină PD sub control, să-l șantajeze pe Dodon, să fie sursă de informație și consultare, etc. Între timp, băieții din PDM, eliberați de „tirania piticului”, s-au reorientat. Unii spre Dodon, alții spre Filip, alții spre Diacov, care e tot una cu Dodon și Moscova. Alții spre ei înșiși, fiind preocupați mai curând de propria securitate, afaceri și să scape de dosare. Împreună cu PSRM au ticluit o nouă guvernare, controlată tot mai mult de Moscova, și-au ales organe de justiție și procuratură, care să le asigure controlul și faptul că Domnul Pi nu mai revine, fiind pregătiți să domnească până în 2023.
Ce să înțelegem din decizia Departamentului de Stat și care-i morala fabulei? Misiunea lui Plahotniuc este încheiată și el, asemeni unui prezervativ politic, este aruncat la coșul de gunoi al istoriei. El nu și-a îndeplinit rolul pentru care a fost protejat, nu mai are nicio influență asupra PDM și orice asociere cu el este nocivă pentru americani. Goodbye Vlad, de tine se vor ocupa rușii”, scrie Țîcu. 

Referitor la decizia SUA, deputatul susține că aceasta nu-l privește pe Dodon, asta deși el spunea că „sancțiunile aplicate în privința oligarhului care a fugit din țară reprezintă un semnal pozitiv și așteptat din partea partenerilor noștri occidentali, fapt pentru care le suntem recunoscători”.

„Decizia SUA nu-l privește pe Dodon, cu el totu-i clar, el poate oricând pleca după Ural la strâns ciuperci. Morala fabulei este pentru băieții din PDM, care dacă vor rămâne în alianță cu Dodon și vor permite intrarea Moscovei în RM definitiv, vor avea soarta lui Plahotniuc. Ați ciordit bani europeni și americani, domnilor democrați? Și acum vreți să vă salvați cu socialiștii și Rusia? Pe toți vă așteptă interdicții și sancțiuni din parte SUA, UE și României. Unde veți pleca? Clar că Diacov va pleca la „drujii de la Lubeanka”...da voi? Voi unde veți pleca?
Blocul ACUM trebuie să iasă din tufari, iar PDM să se dumerească, pentru că doar o astfel de alianță mai poate salva traseul european al RM și pe ei înșiși. Altfel veți avea cu toții soarta lui Plahotniuc și de voi se vor ocupa rușii. Exact ca în anul 1940 sau 1944”, a conchis deputatul.

În contextul situației create, deputatul a făcut o legătură cu mai multe evenimente istorice, pe înțelesul tuturor.

„Ca orice putere, dar mai degrabă supra-putere, Statele Unite exercită influență asupra întregii lumi, cu dominație non-negociabilă asupra emisferei de vest, cu braț de fier asupra Uniunii Europene, prin intermediul NATO (...) În privința Rusiei, viziunile Statelor Unite nu s-au schimbat prea mult în comparație cu Războiul Rece. Diferența este că atunci linia de confruntare între americani și sovietici era la Berlin, adică în mijlocul Europei, iar acum rușii se luptă cu americanii pe la Donețk, adică la vreo 3 mii de kilometri spre Rusia. Nu se știe unde va fi această linie în vreo 10-20 de ani. Poate la Ural, poate la Kamciatka”, susține deputatul. 

La întrebarea „Ce au toate astea cu noi?”, Octavian Țîcu este de părerea că „noi nu prea contăm”. „Cine contează cu adevărat este România, pentru că asigură stabilitatea flancului estic al securității euro-atlantice, și Ucraina, care duce lupta pentru propria independență și pentru securitatea europeană”.

 Sursa: deschide.md