NĂSTASE, A FI SAU A NU FI PRIMAR // VIDEO

09 Octombrie 2019 15:01 303 0

După un an și patru luni, Curtea de Apel îl face pe Andrei Năstase primar de Chișinău. Magistrații au casat deciziile anterioare ale instanțelor, prin care acestea invalidau alegerile locale noi din vara anului trecut. Întrebat cum ar putea explica deciziile judecătorilor, din a cărui complet au făcut parte aceiaşi judecători care au anulat alegerile din 3 iunie 2018, Năstase a făcut trimitere la Comisia Europeană a Drepturilor Omului.

Totuși, potrivit legii, în cazul în care liderul PPDA va decide să preia funcția de primar în locul celei de ministru de interne, atribuțiile sale de edil ar putea fi exercitate doar până la validarea noului șef al administrației locale din Chișinău, fapt care s-ar putea întâmpla după anunțarea rezultatelor finale ale scrutinului din 20 octombrie.
Pentru a lua o decizie în acest sens, Năstase are la dispoziție 30 de zile. Așadar, termenul expiră după alegerile locale, când va fi ales un nou primar.

Pe 3 iunie 2018, Andrei Năstase a câștigat alegerile locale noi din Chișinău, acumulând 52,57 la sută din voturi, devansându-l, astfel, pe socialistul Ion Ceban.
Totuși, după 16 zile de la scrutin, Judecătoria Chișinău a invalidat mandatul lui Andrei Năstase, în urma unui recurs al Partidului Socialiștilor, care l-a acuzat pe liderul PPDA că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor.
Decizia magistraților a fost menținută și de instanțele ierarhic superioare.

Din completul de judecători de la Curtea de Apel, care au pronunțat decizia de ieri au făcut parte aceiași judecători ca și în vara anului trecut. Astfel că, de data aceasta, magistrații au dispus anularea propriei decizii. 

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte