Domnica Manole şi Vladimir Ţurcan, magistraţi ai Curţii Constituţionale

16 August 2019 15:31 566 0 Ultima modificare 16 August 2019 15:32

Domnica Manole şi Vladimir Ţurcan au fost desemnaţi magistraţi ai Curţii Constituţionale din Partea Parlamentului. Decizia a fost votată astăzi de 54 de legislatori.

Propunerile au stârnit discuţii aprinse şi multe întrebări din partea deputaţilor fracţiunii PDM. Asta pentru că anterior, Comisia parlamentară juridică, numiri şi imunităţi a selectat alţi candidaţi în calitate de judecători CC la concursul efectuat.

Potrivit legii, Curtea Constituţională se compune din şase judecători, numiţi pentru un mandat de şase ani. Doi magistraţi sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

„S-a verificat în Comisie afilierea politică a celor doi candidaţi? Asta în contextul în care PDM a fost acuzat că a numit oameni care au avut tangenţă cu Partidul Democrat, iar partidul şi majoritatea parlamentară din care faceţi parte a afirmat că va acţiona diferit. Din punct de vedere a transparenţei şi meritocraţiei aici aţi dat-o în bară”, a declarat deputatul democrat Adrian Candu.

Totodată, fostul preşedinte al Parlamentului s-a arătat deranjat de faptul că candidata Domnicăi Manole, chiar dacă nu a fost selectată la nici un concurs desfăşurat atât de Parlament cât şi de Guvern, a ajuns să fie desemnată în funcţie.

„Candidatul la care vă referiţi a fost urmărit tendenţios timp de trei ani. Dacă autorităţile care se supuneau atunci PDM-ului ar fi găsit vreun argument, cu siguranţă astăzi aţi fi venit cu ele. Această persoană nu are astăzi niciun conflict cu legea. Suntem absolut siguri că ambii candidaţi nu au conflicte cu legea. Nu suntem în măsură să comentăm anumite declaraţii ale membrilor Executivului”, a răspuns la acest subiect deputatul socialist Vlad Bătrîncea.

Potrivit legii, Curtea Constituţională se compune din şase judecători, numiţi pentru un mandat de şase ani. Doi magistraţi sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Toţi judecătorii Curţii Constituţionale au depus astăzi jurământul în faţa Legislativului.

Sursa: trm.md

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte