Parlamentul a decis anularea sistemului electoral mixt

31 Iulie 2019 15:37 516 0 Ultima modificare 31 Iulie 2019 16:39

Parlamentul a decis anularea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul electoral proporțional pe liste de partid. Proiectul care prevede acest lucru a fost votat în lectura a doua de 57 de deputați, informează MOLDPRES.

Proiectul a fost înaintat de un grup de deputați care au argumentat necesitatea anulării sistemului electoral mixt prin faptul că acesta a fost adoptat contrat recomandărilor Comisiei de la Veneția și a partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova.

Proiectul mai prevede excluderea certificatelor de integritate pentru candidații la alegeri și excluderea agitației electorale în ziua alegerilor. În același timp, cetățenii moldoveni de peste hotare vor putea vota în baza pașaportului, a buletinului de identitate și a livretului de militar. 

Parlamentul a modificat și pragul minim de reprezentare. Astfel, acesta va constitui 5% pentru un partid, 7% - pentru un bloc electoral și 2% - pentru un candidat independent. 

Deputații au mai aprobat ca plafoanele donațiilor pentru o campanie electorală să constituie 6 salarii medii lunare pe economie în cazul persoanelor fizice și 12 salarii medii din partea persoanelor juridice. 

Proiectul de lege urmează a fi votat de parlament în lectură finală.

Sistemul electoral din Republica Moldova a fost modificat în luna iulie 2017, atunci când a fost introdus sistemul electoral mixt. Alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 s-au desfășurat în baza noului sistem.  

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte