Ucrainenii se tem ca scenariul rusesc din Moldova să nu fie aplicat și la ei

13 Iunie 2019 16:35 240 0 Ultima modificare 13 Iunie 2019 16:51

Rusia testează planul de federalizare a Republicii Moldova, pentru a aplica aceeași soluție și în cazul Ucrainei, pentru depășirea crizei din Donbass. Temerea a fost exprimată de fostul ambasador ucrainean de la Chișinău, Serghei Pirojkov, la postul Radio Svoboda din țara vecină.

”Igor Dodon este exponentul intereselor rusești și nici nu ascunde acest lucru. Există probe documentate care confirmă că beneficiază de finanțare din Rusia și se bucură de susținere continuă. Nici nu e de mirare că președintele Putin l-a invitat la Forumul Economic din Sanct Petersburg. Cred că pentru a clarifica situația și punerea în practică a planurilor Kremlinului”, a declarat fostul ambasador.

Diplomatul a comentat și criza care s-a declanșat în Republica Moldova, după ce socialiștii lui Igor Dodon au făcut alianță cu cei din blocul ACUM.

”Trebuie să privim această criză din poziția Ucrainei. Și asta deoarece Rusia aplică în Moldova un scenariu, care ar putea fi aplicat și în Donbass. Rușii acționează tradițional. L-au declarat pe Plahotniuc gangster și au deschis pe numele lui câteva dosare penale, ca element de șantaj. Întrucât acest lucru nu a dat rezultate, iar Plahotniuc nu a renunțat la pozițiile sale, ei au decis să preia controlul prin intermediul alianței Dodon-ACUM”, a menționat Pirojkov.

Fostul ambasador este convins că, în acest fel, Rusia încearcă să împiedice extinderea Uniunii Europene și NATO spre Răsărit.

”Pe Rusia puțin o interesează Transnistria, pentru că e un teritoriu mic, fără potențial economic. De fapt, ea este întreținută de Rusia. Însă Rusia controlează Transnistria pentru a pune presiune pe Chișinău. Rusia are nevoie de toată Republica Moldova pentru a opri extinderea UE și NATO”, a conchis diplomatul.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte