OPINIE: Curtea Constituțională ar putea anula tot pachetul de legi propus de Blocul ACUM

13 Martie 2019 12:58 241 0 Ultima modificare 13 Martie 2019 13:10

Pachetul de „legi antioligarhice” propuse de Blocul „ACUM”, inclusiv demiterea procurorului general, conducerii SIS, CNA, CCA, CEC, ANI, CSJ și conducătorilor altor instituții ar fi anticonstituținale, consideră analistul politic Petru Bogatu.

De aceeași părere este și juristul PSRM, Fadei Nagacevschi, care afirmă că, în cazul în care prin absurd ar fi aprobate de Parlament, atunci ar fi anulate de Curtea Constituțională.

„Dacă am înțeles eu bine, blocul „ACUM” nu are nimic împotriva Curții Constituționale. Pachetul de legi antioligarhice, propus de DA - PAS, nu cere demiterea conducerii sau membrilor acestei instanțe judecătorești. Dacă prin absurd actele dorite de „ACUM” ar fi aprobate de deputați, Curtea Constituțională le-ar anula pe toate, întrucât Parlamentul nu poate vota nicio lege sau hotărâre de asemenea factură fără crearea unei majorități parlamentare, fără alegerea președintelui Legislativului și în absența unui nou guvern”, crede Petru Bogatu.

La rândul său, juristul PSRM, Fadei Nagacevschi, spune același lucru. În opinia acestuia, acest pachet de legi nu poate fi supus votului până nu sunt constituite organele de conducere ale Parlamentului, adică alegerea spicherului, vicepreședinților, președinților de comisii parlamentare etc. „Să admitem că aceste legi se votează, dar ele vor fi anulate de Curtea Constituțională”, a spus acesta la o emisiune televizată.

Și analistul politic Roman Mihăieș crede că liderii blocului „ACUM” sunt conștienți că pachetul de legi este anticonstituțional.

„Exponenții blocului „ACUM”, mai ales juristul Andrei Năstase, știu foarte bine că pachetul propus este unul anticonstituțional și încalcă procedura înregistrării și adoptării normelor legislative. Dar insistă cu această idee, la fel cum a insistat și Maia Sandu. De ce o fac? Motivele pentru care Andrei Năstase și Maia Sandu promovează aproape obsesiv acest pachet de legi este unul care nu are nici legătură cu politica onestă și cu binele cetățenilor. Maia Sandu și Andrei Năstase sunt presați să facă acest lucru de către oligarhul Victor Țopa și raiderul încarcerat Veaceslav Platon. Cei doi vor să se răzbune pe dușmanul lor de moarte, Vlad Plahotniuc și doresc instalarea unor persoane docile la cârma celor mai importante instituții publice”, crede acesta.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte