Moldova a reiterat prioritățile Președinției în Comunitatea Energetică

21 Februarie 2019 12:42 414 0

Republica Moldova, în calitatea sa de deţinătoare a Preşedinţiei rotative a Comunităţii Energetice, începând cu 1 ianuarie 2019, se va axa pe asigurarea unei politici mai consistente privind producerea şi consumul energiei sustenabile. 

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la surse din cadrul Parlamentului, priorităţile ţării au fost prezentate la reuniunea Plenarei parlamentare a Comunităţii Energetice, la Bruxelles, de o delegaţie a Moldovei, din care fac parte Eugen Carpov şi Ştefan Creangă, care şi-au depus recent mandatele de deputat în legătură cu alegerea lor în calitate de directori ai Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Printre priorităţile preşedinţiei moldoveneşti ei au mai numit finalizarea negocierilor şi adoptarea amendamentelor la Tratatul Comunităţii Energetice pentru asigurarea obiectivelor pieţei energetice comune; consolidarea securităţii de livrare în regiune şi soluţionarea disputelor în domeniul energetic pe platforma Centrului de soluţionare a disputelor şi negocierilor din cadrul Secretariatului Comunităţii Energetice.

În cadrul reuniunii au fost prezentate şi prevederile mai multor acte legislative din Pachetul privind energia curată a Uniunii Europene, precum şi a fost evidenţiat rolul legislativelor în promovarea progreselor în sfera eficienţei energetice, importanţa implicării sectorului privat şi sporirii gradului de conştientizare a consumatorilor. 

Concomitent, au fost abordate mai multe aspecte practice menite să contribuie la implementarea priorităţilor Republicii Moldova în cadrul Comunităţii Energetice.

Următoarea reuniune a Plenarei parlamentare a Comunităţii Energetică urmează să se desfăşoare la Chişinău pe data de 12 decembrie 2019.

Comunitatea Energetică este o organizaţie internaţională care uneşte Uniunea Europeană şi vecinii ei pentru crearea unei pieţe energetice europene integrate. Organizaţia a fost fondată prin Tratatul de constituire a Comunităţii Energetice, semnat în octombrie 2005.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte