Partidul Șor reclamă implicarea lui Dodon în campanie în favoarea PSRM și îi solicită CEC să intervină

07 Februarie 2019 12:52 322 0

Partidul Politic Șor reclamă implicarea deschisă a președintelui Igor Dodon în campania electorală în favoarea Partidului Socialiștilor (PSRM), încălcând astfel spiritul Constituției, prevederile Codului electoral, dar și propriile declarații, potrivit cărora nu se va implica în cursa electorală.

Partidul Șor a depus o contestație la Comisia Electorală Centrală (CEC) îi care îi solicită să intervină și să asigure respectarea normelor Codului electoral.

În sesizarea sa, Partidul Șor face referire la mai multe cazuri în care Igor Dodon și PSRM fentează legislația electorală. 

În particular, este menționată vizita recentă a lui Dodon la Soroca, unde, din relatările presei, a făcut campanie electorală în favoarea PSRM.

Un comunicat al administrației prezidențiale menționează că „profitând de ocazie, șeful statului a felicitat 7 cele mai longevive cupluri din raionul Soroca și o familie cu mulți copii cu prilejul Anului Familiei, oferindu-le din partea Fundației de Binefacere „Din Suflet” câte un premiu bănesc și daruri”.

De asemenea, Partidul Șor menționează că, din postările lui Igor Dodon pe contul său de Facebook, se poate observa că la această întrevedere, șeful statului a înmânat certificate, echivalente cu suma de 10.000 lei.

Formațiunea amintește și declarațiile lui Igor Dodon din 21 ianuarie, când a anunțat că nu se va implica în campania electorală, dar și-a exprimat deschis sprijinul în favoarea PSRM. „Nu voi participa în campania parlamentară și nu voi aspira la funcția de deputat. Dar în tot acest răstimp, sprijinul meu moral și politic va fi acordat echipei și partidului care m-a nominalizat la alegerile prezidențiale din 2016 și a susținut toate inițiativele prezidențiale din ultimii doi ani - Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Acesta este unicul partid care este capabil să schimbe de unul singur puterea din țară și să guverneze competent și responsabil în Republica Moldova.”, a declarat atunci Dodon.

Totodată, Partidul Șor menționează ca relevant și faptul că nu doar șeful statului se asociază cu PSRM, dar și PSRM se asociază cu Fundația de Binefacere „Din Suflet”, condusă de soția lui Igor Dodon. 

În acest context, formațiunea prezintă mai multe exemple elocvente - comunicate oficiale ale PSRM, în care sunt descrise evenimente comune ale acestui partid și fundația respectivă.

Partidul Șor amintește că funcția de președinte este incompatibilă cu cea de membru al unui partid politic, fapt accentuat și într-o hotărâre a Curții Constituționale din 12 decembrie 2017. 

„Curtea reține că obligația Președintelui Republicii de a renunța la calitatea de membru al unui partid politic derivă din „obligația de ingratitudine” față de partidul care l-a susținut în alegeri, or, în lipsa acestei obligații, calitatea de membru de partid, imaginea și funcția șefului statului ar putea fi folosite pentru avantaje politice de către partidul politic al cărui membru este și în final instituția prezidențială s-ar asocia cu un partid politic”, citează Partidul Șor din hotărârea Curții.

De asemenea, se face referire la prevederile alineatului 2 al art. 52 din Codul electoral, care prevede anumite restricții la desfășurarea agitației electorale.

În acest context, Partidul Politic Șor îi solicită CEC să intervină și să împiedice implicarea instituției prezidențiale în campanie în favoarea PSRM.  

„Se solicită CEC a asigura executarea prevederilor art. 52 alin. (2) din Codul electoral, care vizează formalităţi, condiţii, restricţii privind agitația electorală, prin neadmiterea implicării instituției Președintelui Republicii Moldova în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie curent, în favoarea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova”, potrivit sesizării depuse de Partidul Politic Șor la CEC.

Amintim că formațiunea a mai depus o sesizare la CEC în care acuză Partidul Socialiștilor de încălcarea legislației și a normelor electorale, menționând că există bănuieli rezonabile că formațiunea ar ascunde anumite cheltuieli electorale și că ar benefica de sprijin indirect de peste hotare. 

De asemenea, în aceeași sesizare, Partidul Șor îl acuză pe Igor Dodon pentru sprijinul pe care îl oferă PSRM și solicită organelor electorale și instituțiilor statului să intervină pentru a stopa asemenea încălcări, inclusiv imixtiunea factorului extern în procesul electoral din Republica Moldova.

© 2018 Vocea Basarabiei

Autentificare

Utilizator *
Parola *
Ține-mă minte