VOCEA CARE NE UNEȘTE

Peste 45.000 de moldoveni au murit anul trecut. Care au fost principalele cauze de deces

Anul trecut, au murit 45.437 de moldoveni, cu peste patru mii mai mulți decât în 2020, arată datele Biroului Național de Statistică, citate de TV8. Majoritatea deceselor au survenit în urma complicațiilor bolilor aparatului circulator. 53,2 %, adică mai bine de jumătate dintre cei care și-au pierdut viața în 2021 au avut asemenea probleme de sănătate. 

Aproape 12,6 % dintre decesele înregistrate anul trecut au fost provocate de tumori maligne, 6,3 % de bolile aparatului digestiv, iar aproape 4,2 % dintre decese au fost provocate de accidente, intoxicații sau diverse traumatisme. Asta în timp ce 4,4 % dintre decese au avut la bază boli ale aparatului respirator, iar aproape 19,3 % au survenit din alte cauze.

Structura mortalității este diferită pentru femei și bărbați. În cazul femeilor, mortalitatea prin bolile aparatului circulator este cu 10,7 puncte procentuale mai înaltă decât în cazul bărbaților. Astfel, în cazul mortalității prin bolile aparatului circulator este observat fenomenul „supramortalității feminine”.

Discrepanțe majore între sexe au fost sesizate și în cazul mortalității prin accidente, intoxicații și traume, tumori maligne și bolile aparatului digestiv. În acest caz însă este observată o „supramortalitate masculină”. Mortalitatea bărbaților prin accidente, intoxicații și traume este de 4,0 ori mai mare comparativ cu cea observată pentru femei, mortalitatea prin bolile aparatului respirator de 1,7 ori, prin tumori maligne de 1,5 ori, iar cea prin bolile aparatului digestiv de 1,4 ori.

Mortalitatea pe principalele clase ale cauzelor de deces diferă semnificativ și în profil teritorial. O pondere mai mare a deceselor prin bolile aparatului circulator au fost înregistrate în zona de Nord a Republicii Moldova (56,6% din numărul total al decedaților în regiune). Ponderea cea mai înaltă a deceselor prin tumori maligne a fost înregistrată de UTA Găgăuzia (15,5%) și municipiul Chișinău (13,9%) (Tabelul 2 din Anexă). Decesele prin bolile aparatului digestiv dețin o pondere de aproximativ 8% în zona de Centru și 7% în zona de Sud. De asemenea, în aceste zone a fost înregistrat un nivel mai înalt al mortalității provocate de cauzele externe (accidente, intoxicații și traume), comparativ cu alte zone de dezvoltare (în regiunea de Sud (5,0%) și Centru (4,7%)). În clasa deceselor prin bolile aparatului respirator ponderile mai ridicate au fost înregistrate în regiunea Nord (4,7%) și municipiul Chișinău (4,3%).

Conform datelor Agenției Servicii Publice, numărul de acte de deces înregistrate de către organele stării civile în primele trei luni ale anului 2022, este în descreștere din ianuarie până în martie 2022 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

cele mai populare