VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Oazu Nantoi: Toate regimurile autoritare deraiază deoarece anturajul dictatorului preferă să-i spună lucruri plăcute și să ghicească ce ar fi dorit acesta să audă / VIDEO

Interviu cu Oazu Nantoi, deputat PAS, reprezentantul Comisiei parlamentare pentru securitatea națională

Vocea Basarabiei: Dle Nantoi, dvs. astăzi ce le spuneți cetățenilor Republicii Moldova despre acest conflict armat dintre Rusia și Ucraina? Vă este clar, va avea o finalitate, de cine depinde instaurarea păcii în această regiune, în jurul Mării Negre, unde se află și Republica Moldova?

Oazu Nantoi: Eu am să încep un pic altfel. În ziua de 14 septembrie, dna Ursula von der Leyen s-a adresat către Parlamentul European cu mesajul și s-au spus multe lucruri importante. Din ceea ce s-a spus acolo, eu am remarcat un moment, dumneaei a spus că trebuie să învățăm lecția, deoarece reprezentanții Europei de Est – Polonia, Ucraina, Țările Baltice, Republica Moldova, Georgia – ne avertizau că Putin nu se va opri. Și eu, în calitate de cetățean al Republicii Moldova care înțelege importanța supraviețuirii statului Republica Moldova, urmăream atât procesele politice și nu doar interne în Ucraina, precum și evoluția situației din Rusia. Și eu pot să spun că cu mulți ani în urmă era evident că pentru regimul Putin existența statului ucrainean este inadmisibilă. Deci, el demult este obsedat de această paranoică idee, că destrămarea URSS-ului a fost cea mai mare tragedie a secolului XX și și-a propus drept scop reconstituirea Imperiului Rus, începând cu Ucraina. Occidentul a trecut cu nepăsare peste agresiunea Rusiei împotriva Georgiei, Occidentul a introdus sancțiuni simbolice și a dat din degețel după anexarea Crimeii și, iată, vedem astăzi această agresiune împotriva Ucrainei și nu numai, care își propune drept scop genocidul poporului ucrainean – eu nu exagerez – și lichidarea statului ucrainean. Cine nu mă crede, n-are decât să citească pe site-ul agenției oficiale RIA Novosti din 3 aprilie articolul „Cum Rusia trebuie să procedeze cu Ucraina”. Acel articol eu îl numesc „manifestul fascismului rusesc”.

Vocea Basarabiei: Dar dvs. credeți că atunci când a pornit această invazie, liderul de la Kremlin Putin chiar la modul serios s-a gândit că poate reface URSS-ul?

Oazu Nantoi: Păi, nu, ați formulat o altă întrebare. Este bine cunoscut faptul, numai nu pentru dictatori, că toate regimurile autoritare deraiază, deoarece anturajul dictatorului preferă să-i spună lucruri plăcute și să ghicească ce ar fi dorit acesta să audă. Haideți să ne amintim de ziua de 21 februarie, când ni s-a arătat pretinsa ședință a Consiliului Securității al Rusiei, unde pretinsa elită politică era public umilită de Putin și obligată să fie legată prin sânge în ceea ce privește agresiunea împotriva Ucrainei. Și este evident, toată lumea deja a constatat că scenariul inițial a eșuat, deoarece inițial Putin se aștepta că Ucraina va cădea în 2-3 zile, că poporul o să-l întâmpine cu colaci și cu prosoape, că armata se va împrăștia, iar Zelenski va fi purtat într-o cușcă de fier pe străzile Kresciaticului, dacă nu va fugi, și va deveni o marionetă de tipul lui Ianukovici, care va semna tot ce i se va dicta de la Kremlin. Despre viziunile absolut aberante ale lui Putin haideți să ne aducem aminte cum peste câteva zile de la începutul agresiunii a fost lansat apelul către militarii ucraineni ca să întoarcă armele împotriva juntei de la Kiev. Adică, Putin pe lângă faptul că este obsedat de ideile acestea paranoice, el a fost indus în eroare de propriul sistem pe care l-a creat. Scenariul inițial a eșuat și la 24 martie adjunctul șefului statului major a declarat că ei nici n-au avut de gând să ocupe Kievul și alte orașe, ei eliberează teritoriile pretinselor republici Donețk și Luhansk, dar nici asta nu merge, deoarece în situația când Putin citea în fața Dumei de Stat aberațiile sale despre încorporarea noilor teritorii, acestea erau eliberate de armata ucraineană, nemaivorbind de fuga rușinoasă a trupelor armate ale Federației Ruse din regiunea Harkov și problemele evidente care au apărut, de exemplu, în zona de sud la Herson.

Vocea Basarabiei: Eu aud din mediul de experți și ideea că Rusia ar putea să obțină o conciliere cu SUA și SUA ar putea să intervină și să ajute Rusia să iasă din acest război.

Oazu Nantoi: În această situație, eu cu mai mare atenție urmăresc nu opiniile pretinșilor experți, deoarece a fi expert este cea mai responsabilă funcție în ziua de azi (asta se referă și la mine), eu mă orientez mai degrabă la sondajele din Ucraina. Eu nu cunosc detaliile tehnice și cum ele sunt realizate în condițiile războiului, dar este evident că majoritatea covârșitoare a cetățenilor ucraineni resping ideea păcii în schimbul cedărilor și Ucraina vrea să lupte. Și ceea ce ați făcut referire la experți, asta este teoria veche, că sunt două supraputeri – Statele Unite și Uniunea Sovietică –, iar ceilalți mimează Tratatul de la Varșovia și Alianța Nord-Atlantică, totul decid acești doi mari jucători mondiali, iarăși ideea împărțirii lumii în sferele de influență între actorii importanți. Deci, eu mai degrabă sunt dispus să cred că comunitatea țărilor democratice deja a conștientizat că trebuie să revină la ceea ce a spus dna Ursula von der Leyne, că trebuie de învățat lecția, trebuie să înțelegi diagnoza ca să tratezi boala. Această boală – putinismul sau rașismul rusesc, sau fascismul rusesc – nu poate fi tratată prin cedări, la fel cum Hitler în 1938, după ce a anexat Sudetlandul din Cehoslovacia, nu s-a oprit, cu toate că un oarecare Cinderlen a declarat că „eu v-am adus pacea”.

Vocea Basarabiei: Dvs. credeți că întâmplător sau nu unele voci sonore din Moscova spun că totuși o parte din teritoriul Ucrainei trebuie să aparțină Poloniei, altă parte României, Ungariei?

Oazu Nantoi: Absolut nu întâmplător. Asta din partea Federației Ruse se urmărește acum la modul cel mai serios și Uniunea Europeană este preocupată de problema contracarării războiului informațional lansat de Federația Rusă. Acesta e principiul divide et impera, desparte și guvernează, deci provocării fisurilor, disensiunilor. De aceea și sunt astfel de lideri politici cum este Orban sau alții, nu vreau să le dau numele și de aceea Federația Rusă sigur că aruncă aceste teorii provocatoare cum că Ucraina este un stat artificial, fiecare trebuie să-și ia bucățica lui și să rămână Ucraina Istorică. Dacă să mergem după logica aceasta, apoi și în regiunea Kaliningrad s-ar putea de organizat un referendum, nemaivorbind de Insulele Kurile. Pur și simplu, Putin în demența sa a deschis cutia Pandorei și el nu-și dă seama că a creat niște probleme fundamentale pentru viitorul statului rus. Istoria operează în cicluri mai lungi decât viața unui dement ajuns la 70 de ani.

Vocea Basarabiei: Autoritățile Republicii Moldova zic că mai persistă riscuri, amenințări la adresa securității Republicii Moldova. Vreau să vă aduc la gândul dacă e cu putință să se organizeze această destabilizare pe care unii ar avea în gând, în plan să o facă în Republica Moldova, pornind de la aceste acțiuni de protest, dacă el pot merge și mai departe. Dvs., pentru că sunteți deputat și în cadrul acestei Comisii pentru securitatea națională, să ne spuneți, totuși, ce ar putea și ce și-ar dori forțele de opoziție să facă astăzi în Republica Moldova?

Oazu Nantoi: Când vorbim de forțele de opoziție, aceasta este problema tradițională, spre regret, pentru Republica Moldova. Dat fiind faptul că la noi pretinsa divizare geopolitică cu care ne-am jucat timp de decenii, ea presupunea că cei care se declarau de stânga alergau după „kulioace” la Moscova și asta era la noi geopolitica moldovenească, „kuliokul” de la Moscova, asta era sursa de inspirație pentru stânga moldovenească. Pe timpuri, când Igor Dodon pentru 5 minute era scos din funcția de președinte, se apropiau alegerile și un oarecare Vlad Plahotniuc nu dorea ca Dodon să aibă prea multe voturi în parlament și a fost lansat „proiectul Ilan Șor”, care, profitând de surse financiare nelimitate și murdare, a început să lucreze cu segmentul celor mai nevoiași din societatea noastră, cu magazinele sociale, cu OrheiLand-ul, cu „Toamna de aur” etc. Și să nu uităm că în 2017 Ilan Șor a fost condamnat de prima instanță pentru ceea ce numim convențional „furtul miliardului”. Acum, în pofida tuturor dificultăților și criticilor care ni se aduc, reforma justiției merge și Șor tare nu vrea să fie condamnat definitiv în Republica Moldova…

Vocea Basarabiei: Și dvs. credeți că el acum își negociază un refugiu la Moscova din Israel?

Oazu Nantoi: Eu consider că, dacă la cererea de extrădare va fi anexată și decizia instanței, aceasta îi va complica mult viața lui Șor, nemaivorbind de faptul că în unele țări există asemenea practică, cetățenii nu sunt extrădați, dar ei ispășesc pedeapsa în închisoare pe teritoriul țării respective, dacă este condamnat în altă țară.

Vocea Basarabiei: Adică s-ar putea acolo, în Israel, să-și ispășească pedeapsa?

Oazu Nantoi: Da, cel puțin, eu am auzit o așa ipoteză, dar mult mai important este, chiar astăzi, dacă nu greșesc, pe site-ul RIA Novosti, acolo unde a fost publicat și „manifestul fascismului rusesc” în ziua de 3 aprilie, a apărut un interviu cu un oarecare Ilan Șor. Ilan Șor a devenit politician pro-rus și aceasta înseamnă că Ilan Șor, această grupare criminală organizată, în opinia mea, care se numește Partidul „Șor”, a devenit unealta Kremlinului în situația când Igor Dodon și PSRM „s-au răsuflat”. Și aceasta, pe de o parte, vorbește despre motivele reale ale acestor pretinse acțiuni de protest. Aici eu îi salut călduros pe jurnaliștii care s-au infiltrat acolo și au demonstrat cum lucrează mecanismele acestea de angajare a oamenilor contra plată ca să participe la pretinse acțiuni de protest. Din punct de vedere aritmetic, să spunem așa, câți oameni vin în piață, aceasta nu prezintă o amenințare. Sigur că asta influențează negativ spațiul mediatic, când te uiți la ceea ce se întâmplă în Ucraina, încă aceste lucruri nu-ți ajung aici acasă, dar eu consider că Șor s-a demascat cine-i el și am văzut opinia vechiului meu prieten Iulian Chifu adresată cetățenilor Republicii Moldova: „Dacă credeți că cineva de tipul lui Șor o să vă aducă gaz rusesc, greșiți amarnic, deoarece pur ipotetic dacă ne imaginăm că cineva vine la putere în Moldova, atunci ucrainenii închid robinetul”, deoarece n-au de gând, tot așa cum sunt gata să sfâșie pretinsa Transnistrie, de ce trebuie să întrețină în spatele lor o enclavă care prezintă pericol?

Vocea Basarabiei: Apropo, mulți își pun întrebarea – ce s-ar fi întâmplat dacă în Republica Moldova la guvernare erau forțele care au viziuni pro-ruse?

Oazu Nantoi: Eu vă rog frumos, asta ar fi fost… Vreau să spun că avem o majoritate stabilă în parlament din care fac parte și eu.

Vocea Basarabiei: Și ea nu poate să fie deturnată?

Oazu Nantoi: Deocamdată nu există niciun fel de fisuri. Da, noi pe interior ne mai ciondănim uneori, dar suntem conștienți de responsabilitatea care ne revine. Eu chiar am fost luat în răspăr la o emisiune – „De unde-i ministrul ecologiei”? Eu zic: „Măi fraților, nu știu, eu nu mă ocup de politica de cadre”. Sunt lucruri care ne pot fi imputate, critici, dar există președintele țării, este majoritatea stabilă, este guvernul…

Vocea Basarabiei: Bine, dar se zice că uneori sar scântei în cadrul ședințelor pe care le aveți în sânul PAS-ului?

Oazu Nantoi: Păi, ce înseamnă „sar scântei”? Unde există discuții vii, ele uneori devin și aprinse, mă rog, dar în ultimă instanță se votează în parlament cum se votează.

Vocea Basarabiei: Dar știți vorba dlui Ghimpu pe timpuri că „alianța e beton” și până la urmă tot fisuri au apărut?

Oazu Nantoi: Eu apreciez memoria dvs., că țineți minte asemenea citate ale personalităților proeminente cum e fostul meu coleg din Frontul Popular Mihai Ghimpu, dar totuși societatea s-a schimbat și ceea ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale și parlamentare demonstrează această schimbare.

Vocea Basarabiei: Dvs. în Frontul Popular sau în PPCD ați fost împreună și cu dl Dinu Țurcanu, președintele de la Orhei?

Oazu Nantoi: Eu nu-l țin minte, sunt specializat mai mult în cifre și date decât în nume de persoane.

Vocea Basarabiei: Haideți, totuși, să vedem până unde pot ajunge aceste proteste care se organizează la Chișinău.

Oazu Nantoi: Eu cred că se acumulează probe tot mai suficiente pentru ca să fie puși la respect provocatorii care organizează aceste acțiuni și eu înțeleg, chiar am consultat și Constituția Republicii Moldova și alte documente, deci nu e vorbă, interzicerea sau scoaterea în afara legii a vreunui partid este un lucru delicat, complicat și nedorit, dar cu condiția că acesta-i partid politic, nu-i o organizație criminală care pune la cale destabilizarea situației în interesele unei țări cum este Federația Rusă. Prin urmare, eu consider că trebuie să ne păstrăm calmul, consolidarea și să nu ne lăsăm manipulați nici de fake-uri în spațiul mediatic, nici de această isterie lansată de Mesia Ilan Șor, deoarece noi suntem creștini, dar porunca a 8-a – „Nu fura!” – nu există.

Vocea Basarabiei: Da, este adevărat, mulți recunosc că sunt aduși organizat, că li se plătesc și bani ca să vină la aceste acțiuni de protest, dar totuși există și o pătură mare în societatea Republicii Moldova care o duc foarte greu, sărăcie există, lume necăjită, lume suferindă există. De ce statul nu poate să fie mai credibil în fața cetățeanului decât acel ajutor pe care îl oferă Ilan Șor și partidul lui?

Oazu Nantoi: Stimată doamnă, eu vă recomand să-l invitați în studio pe dl Marcel Spatari. Și el o să vă demonstreze cu cifre ce am făcut noi, inclusiv parlamentul, pentru ca societatea noastră, inclusiv cei nevoiași să treacă prin încercările care ne așteaptă. Alta este că, dvs. știți foarte bine, există noțiunea de populism, omul simplu căruia noi… Haideți să fiu franc la sfârșitul emisiunii. În anul 2003, Institutul de Politici Publice a publicat barometrul și Dimitri Ciubașenco știți cum a intitulat articolul în care comenta rezultatele barometrului? – «Воронина любят старые, бедные, неграмотные украинские женщины» („Voronin este iubit de femeile ucrainene bătrâne, sărace și analfabete”. Iată, ca să nu fim manipulați, trebuie să luptăm să nu avem sărăcie, trebuie să avem populație informată, să nu fim agramați, fiindcă lozincile populiste au priză la acest segment.

Vocea Basarabiei: Dar nu credeți că e o umilință că cetățeanul merge și caută magazinul social „Merișor” sau așteaptă această promisiune a dlui Șor că va da pâine de un leu?

Oazu Nantoi: În anul 1999 a fost demis guvernul Sturza și când acelui guvern i s-a imputat că a scăzut natalitatea, dl Sturza a spus: „Păi, stați, noi 8 luni am fost la guvernare, nici măcar 9 luni”. Deci, ce credeți că din 6 august anul trecut de când există guvernul PAS, în condițiile pandemiei, războiului energetic și războiului din Ucraina se putea de făcut miracole? Ce, de vândut țara asta lui Roshfeld sau cum naiba? Noi am moștenit și sărăcia, și exodul populației, și corupția, și structuri de stat nefuncționale și distruse și toate acestea trebuie rezolvate. Rezolvăm aceste probleme pas cu pas, dar nu ne cereți ca peste noapte să pogoare raiul pe pământul moldav. Asta este realitatea.

Vocea Basarabiei: Apropo despre sărăcie, mai vreau un răspuns al dvs. foarte clar. În stânga Nistrului se achită pentru consumul de gaz mai puțin de 1 leu pentru un metru cub, în Republica Moldova – 30 de lei. Republica Moldova cumpără energia electrică de la centrala de la Cuciurgan…

Oazu Nantoi: Da, eu știu despre lucrurile acestea…

Vocea Basarabiei: Dar să le explicați oamenilor, pentru că ei deseori își pun această întrebare – de ce acolo lege nu există și nimic nu se poate întâmpla așa cum spune buchia și spiritul legii și în Republica Moldova per ansamblu trebuie să fie o altă situație?

Oazu Nantoi: De aceea că este o banalitate, să spunem încă o dată, că Gazprom-ul este o unealtă a Kremlinului, inclusiv în susținerea regimului anticonstituțional din stânga Nistrului, nemaivorbind de faptul când Igor Dodon împreună cu fiul fostului procuror al Rusiei s-au dus în stânga Nistrului și autoproclamatul soviet suprem de la Tiraspol a adoptat legea despre mining-ul acesta, criptovalute, care început cu retroactiv, dar e clar că acolo sunt implicați și funcționari din Moscova care se hrănesc din mizeria aceasta pe care o numim conflict transnistrean.

Vocea Basarabiei: Dar ideea că această centrală de la Cuciurgan menține regimul separatist de la Tiraspol în baza banilor pe care îi achită Republica Moldova?

Oazu Nantoi: Nu aveți dreptate.

Vocea Basarabiei: Nu eu zic asta, colegii dvs., experții spun.

Oazu Nantoi: Nu aveți dreptate în sensul că la 3 martie 2006 ce a fost? A început să funcționeze Misiunea Europeană de Asistență la frontiera moldo-ucraineană, da? Și după o scurtă perioadă de isterie că-i blocadă economică, că murim de foame, murim de frig, tot așa cum strigau la unele mitinguri în partea de sud, la 18 mai un oarecare Igor Smirnov a spus: „Ei bine, înregistrați-vă!”. Și ce se întâmplă? Agenții economici din stânga Nistrului obțin de la Republica Moldova documente vamale și certificate de conformitate pentru operațiuni de export/import și nu plătesc niciun ban în bugetul Republicii Moldova, întreținând acest regim. Și noi vedem acum că unele întreprinderi de pe malul drept nu pot concura cu cele din stânga Nistrului, deoarece cota resurselor energetice devine o povară atât de grea, încât ei dau faliment, ei se opresc. Aceasta-i o problemă care nu poate fi rezolvată separat de soluționarea problemei transnistrene per ansamblu.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.