VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Nicu Țărnă: Eu consider maternitatea un locaș mult mai sfânt decât biserica

Bună ziua, dragi prieteni ai Vocii Basarabiei! Sunt Iulian Ciocan și vă invit din nou la „Radiografia Săptămânii”, o emisiune în care discutăm subiecte de actualitate, teme recente. Invitatul meu de azi este Nicu Țărnă, directorul Centrului de Artă și Cultură „Ginta Latină”, dar și fondatorul formației „Gândul mâței”. Nicu Țărnă, bine ai venit la Vocea Basarabiei!

Nicu Țărnă: Bine v-am găsit!

Vocea Basarabiei: O să trecem în revistă câteva teme recente și vreau să începem cu un subiect pe care nu-l pot evita. „Teatrul fără nume”, pe care îl conduci, Centrul „Ginta Latină” se află în spatele parlamentului, la o zvârlitură de băț de corturile care au fost o vreme desfăcute în fața parlamentului de către protestatarii Partidului „Șor și prima mea întrebare este: Ce sentimente ți-au provocat, îți provoacă acești protestatari?

Nicu Țărnă: Da, i-am văzut aproape în fiecare zi. Ce sentimente? Sentimente contradictorii, din păcate, pentru că eu cred că poporul sau societatea de fiecare dată trebuie să fie în opoziție cu guvernarea. Nu contează cine vine, că-i de stânga, că-i de dreapta, este o chestie normală, logică, când tu ai pretențiile tale, tu trebuie să ți le expui, poate – de ce nu? – într-o bună zi, poate chiar să și protestezi, numai că am înțeles noi despre ce este vorba. Am înțeles că este un fake, cum am putea spune, este o făcătură toată treaba asta, lumea asta am văzut-o îndeaproape, am văzut exact cum gândesc unii din ei, am văzut cât de tare le pasă lor de soarta Republicii Moldova. De aceea eu cred că lumea care a înțeles ce se întâmplă și, de fapt, cine stă în spatele acestor așa-zise „proteste”, și-a dat seama că lucrurile sunt absolut…, au sărit de pe un fix, mai ales că informația a venit și despre faptul că este o destabilizare forțată în Republica Moldova. Știm că Ucraina e într-un război foarte urât și de aceea în partea asta a Moldovei ar fi frumos pentru unii, iarăși spun, ca să destabilizeze. Nu intrăm acum în detalii – cine stă în spate, cum stă în spate, eu vorbesc de oamenii ceia care nu vă supărați…

Vocea Basarabiei: Aparent este Ilan Șor.

Nicu Țărnă: Da, aparent este Ilan Șor. Știți, eu nu vreau să vorbesc de calitatea oamenilor, dar, din păcate, n-am văzut nici un scriitor, nici un poet, nici un muzician, nu vreau să supăr pe nimeni, dar…

Vocea Basarabiei: Ba da, a fost un epigramist, se pare că un poet, care în limba rusă a citit niște poeme ironice.

Nicu Țărnă: Nu mai știu, probabil. Mai erau și niște tipi cu Comedy Club, ceva de genul acesta, care făceau niște scheciuri. Eu n-am urmărit, sincer vă spun, chiar dacă am stat foarte aproape, n-am urmărit știrile să văd exact care sunt, eu am impresia că dacă mergeai în corturile celea, care erau perfect unul ca unul, deci cumpărate din același magazin, și-i întrebai de ce au venit aici, eu cred că oamenii nu știau. Au scandat: jos președinta, jos ăsta, jos celălalt, pentru că așa li s-a dictat, așa li s-a scris undeva pe-o foaie. E foarte trist aceasta și, bineînțeles, când au fost ridicați acum câteva zile, au fugit în 3 minute, adică ideea e că dacă tu ai venit cu un gând și tu ești fidel ideii și voi aveți un gând, sunteți un front împotriva guvernării, păi, ei trebuiau să se bată, trebuia să fie sânge, trebuiau să fie bătăi grele, acerbe, o luptă grea cu poliția…

Vocea Basarabiei: Dar poți să te bați cu poliția?

Nicu Țărnă: Bun, în Franța, uitați-vă, acum tot sunt greve și aceia cumva au venit pentru o idee, pentru un gând, că s-a scumpit și nu știu ce. Aici s-a simțit că este o făcătură și asta sigur că a dat foarte urât și dă foarte urât pentru cei care au creat-o, pentru că eu am impresia că doar cei care au ieșit pe la microfon și s-au dat cu părerea doar ei știau de ce au venit, pentru ce au venit și care este scopul lor. Scopul lor era să destabilizeze situația care și așa este foarte încordată, știm foarte bine. Sigur că pretenții sunt față de orice guvernare și eu sunt convins că și ei cunosc asta, doar că cu siguranță eu nu mă regăsesc în corturile acelea și nu m-am regăsit în niciun caz și lumea care înțelege că lucrurile sunt foarte complicate trebuie să-și dea seama că nu-i chiar așa.

Vocea Basarabiei: Uite, un slogan foarte des rostit la aceste proteste era: Noi suntem poporul, noi suntem poporul!. Dar în ce măsură reprezintă ei poporul?

Nicu Țărnă: O fi ei o parte din popor, dar poporul acesta care a venit pentru 300 sau 400 de lei, că toată lumea știe, chiar și copiii știau că aceștia iau bani. Popor care, eu am niște prieteni, cunoștințe, colegi de clasă, care mai au businessuri pe la țară și ei zic că nu pot cu 300 de lei pe zi să angajeze oameni la lucru pe câmp. Acum sunt lucrările acestea de toamnă, ei în schimb au ales să stea în corturi. Adică o fi asta o bucată sau o parte din poporul nostru, numai că nu cred că partea cea mai bună. Să nu supăr în niciun caz pe unii din ei care, poate, poate unii din ei, poate vreo 0,5% au venit chiar cu gândul de a protesta, pentru că protestul este…, dar, din păcate, noi nu avem acest simț al protestului, cum îl au francezii, cum îl au italienii și, poate, englezii. Așa că eu nu cred că aceștia au reprezentant poporul, tot ca să nu supăr pe nimeni. (…) 

Vocea Basarabiei: Aș vrea să-mi comentezi o declarație a unei asociații importante și prestigioase, și respectabile Promo-LEX. Promo-LEX zice așa: „Condamnăm încălcarea dreptului la libertatea întrunirilor, admisă de autoritățile publice pe 16 octombrie, prin dispersarea protestului desșurat în fața parlamentului, cu excepția părții carosabile”. Promo-LEX mai zice: „Considerăm că ridicarea corturilor de pe trotuarul din scuarul parlamentului și din fața președinției a fost disproporționată și abuzivă, corturile de pe trotuar nu blocau deplasarea pietonilor și nici căile de acces spre edificiile publice”. Cum comentezi aceste declarații?

Nicu Țărnă: Eu am o întrebare-replică: Dar protestele plătite sunt acceptate, sunt legale? Bine, au să mă întrebe dacă am dovezi. Eu cred că sunt deja dovezi că acești „protestatari” nu au stat acolo de bunăvoie și nu și-au exprimat gândul sincer, pentru că au o problemă cu guvernarea și vor drepturi mai bune în domeniul cutare. Ei în 3 minute au plecat toți. Deci, dacă era o chestie de idee, de gând protestatar, de suflet revoluționar, eu cred că poliția n-ar fi reușit să-i scoată pe toți, cu siguranță unii trebuiau să rămână și trebuia să fie vreo presă liberă, care să filmeze în direct și să strige că nu se poate. Eu înțeleg gândul domnilor de la Promo-LEX, că dreptul la întruniri, libertatea expresiei ș.a.m.d., doar că haideți să ne uităm și pe partea cealaltă, din spate, cum oamenii își primeau banii pentru faptul că participau. Dacă știți, la un post TV într-o dimineață a sunat cineva și a spus: „Uitați-vă, mi-au zis să vă sun vouă…” Probabil că cineva le-a făcut o farsă, în sensul bun al cuvântului, și le-a zis: „Sunați acolo, că o să vă dea salariu”.

Vocea Basarabiei: Se pare că la Jurnal au sunat.

Nicu Țărnă: Da, da! Și a zis că: „Măi, n-am primit banii de două zile, mi-au zis să vă sun și să întreb care-i treaba”. Deci, încă o dată demonstrează că în spatele acestor proteste au stat, de fapt, interese mercantile, oamenii n-au venit de bunăvoie, oamenii n-au venit cu bună-credință de a schimba lucrurile, de a face viața noastră mai bună. De aceea, nu știu, eu nu cred că au fost încălcate drepturile omului; eu nu cred că cineva a fost lovit, în afară de aceia care am înțeles că au agresat câțiva polițiști și, bineînțeles, ei au avut dreptul la autoapărare și pentru huliganism, și pentru violență tipii ceia au fost reținuți. Ceilalți, haideți să-i vedem: cine sunt ei, de ce nu protestează, de ce nu vin cu replici, de ce nu dau în judecată? Nimic! Ei au fugit. De aceea, eu cred că s-a procedat foarte corect și eu, ca cetățean al orașului Chișinău și al Republicii Moldova, consider că n-a fost încălcat nici un drept al vreunui cetățean sau cum au zis ei că ei sunt poporul. Nu cred!

Vocea Basarabiei: Da, am înțeles. Un alt subiect pe care vreau să-l discut cu tine ar fi acesta: Anatolie Nosatîi, ministrul apărării, a vorbit despre faptul că nu a primit nicio explicație oficială din partea Federației Ruse legată de rachetele care au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova pe 10 octombrie. El a zis așa: …din discuțiile pe care le-am avut eu cu atașatul militar rus, partea rusă solicită detalii de la noi”. În loc să recunoască survolarea spațiului aerian al Republicii Moldova, ei cer o confirmare că a fost survolat acest spațiu. Și întrebarea mea este: Dacă Rusia ar primi această confirmare, își va cere scuze și niciodată nu vor mai trece rachete deasupra noastră?

Nicu Țărnă: Eu nu cred. Din păcate, statul rus s-a transformat într-un stat agresor, într-un stat care omoară cetățenii Ucrainei, și nu numai. Eu nu vreau să vorbesc de tot poporul rus, eu vorbesc acum de guvernarea care s-a instaurat la Moscova de ani buni, care, de fapt, face tot posibilul ca să distrugă această federație. Eu cred că, după ce Ucraina va învinge în război, Rusia se va destrăma, cum deja s-a întâmplat cu Uniunea Sovietică. De aceea eu nu cred că ei vreodată au să recunoască faptul că aceste rachete au trecut pe deasupra Republicii Moldova. Sigur că Republica Moldova trebuie să fie mai insistentă în a cere explicații, dar, iarăși, dintr-o parte e mai simplu să stai cu semințe și să spui: „Măi oameni buni, de ce n-ați făcut asta?”. Nu se știe niciodată dacă erai tu sau dacă ești tu acolo cum vei proceda, cum se vor comporta cu tine ș.a.m.d. Poate înainte, acum vreo 10-20 de ani, când eram mai fierbinți noi toți, eram așa, cu mai multe întrebări. Acum sigur că situația este una foarte complicată, Republica Moldova fiind în imediata apropiere, și trebuie să ne bucurăm pentru faptul că nu suntem în inima acestui război, că ucrainenii cu dârzenie ne apără și pe noi, și toată Europa civilizată de această… Sincer, eu nu credeam că o să se ajungă până la acest război, eu nu credeam că Rusia o să atace vreodată Ucraina, care aveau atâta prietenie înde ei, dar uite că s-a întâmplat și lucrurile, din păcate, degradează. Sperăm să nu se ajungă la butonul cela roșu, știm nou care, și lucrurile să se aranjeze, dar, revenind la acest subiect, nu cred. Rusia de fiecare dată a manipulat, a spus minciuni. Eu vorbesc de partea oficială a acestui stat.

Vocea Basarabiei: Da, despre conducerea Rusiei.

Nicu Țărnă: Despre conducere, dar, din păcate, și populația Rusiei, fiind manipulată de propaganda în care se bagă 1.001 de… Deci, toate sursele, am impresia, toți banii care mai sunt cumva se bagă în propagandă, care într-o bună zi cu siguranță că va exploda ca o bulă de săpun și toți propagandiștii aceștia au să înțeleagă că, de fapt, ei au fost criminalii numărul 1. Nu știu, participăm și trăim în niște perioade, n-am crezut vreodată că o să fie război în zona asta. Transnistria, din păcate, repede am uitat-o și uite că se întâmplă și alte lucruri. Nu știu ce pot să spun, dar nu cred că o să avem un răspuns clar, sigur, și nu știu dacă o să avem dovezi, poate că niște sateliți britanici, americani care stau acum, cu siguranță că stau foarte mulți deasupra regiunii, au înregistrat și au să demonstreze pas cu pas că „iată, aici e teritoriul nostru și uitați-vă racheta voastră cum a trecut deasupra satelor noastre” ș.a.m.d. Dar până la urmă, chiar dacă o să zică: „Da! Și ce o să ne faceți?”, știi care e treaba cu acela care-i mai mare și mai puternic, o să zică: „Și ce ai să-mi faci, chiar dacă am să recunosc? Ai să-mi ceri…”.

Vocea Basarabiei: Asta ca în curte, așa, când este unul mai puternic.

Nicu Țărnă: Da, ca în curte, când este unul mai zdravăn și unul mai slăbuț oleacă.

Vocea Basarabiei: Președinta Maia Sandu a spus că, dacă Rusia va îndrăzni să atenteze la suveranitatea Moldovei, vom pune în aplicare măsurile de protecție. Nu mi-a fost foarte clar despre ce măsuri de protecție vorbește președinta.

Nicu Țărnă: Eu cred că nu neapărat este vorba despre Armata Națională pe care cu siguranță că o avem și ar avea un potențial militar, sigur că nu se compară cu cel rusesc sau ucrainean, sau românesc. Din câte am înțeles eu, acum armata ucraineană este una din cele mai echipate și la propriu pregătită pentru război, și la propriu demonstrează că sunt gata să rupă tot ce văd în preajma lor, având aproape un milion de ostași. Eu cred că dna președintă a zis despre faptul că se va adresa atât Ucrainei, cât și României, un stat membru NATO și un stat candidat la NATO, și în plin război cu Ucraina care, de fapt, a zis… Eu mai ascult niște analiști de război din Ucraina, cum este Arestovici, dacă îl știi pe Alexei.

Vocea Basarabiei: Da, da…

Nicu Țărnă: Și el zicea: „Dacă Moldova ne-ar cere, noi în 3, 4 zile, o săptămână eliberăm Transnistria și facem Moldova să fie un stat liber din punctul acesta de vedere”. Eu cred că la asta s-a referit.

Vocea Basarabiei: Moldova, totuși, până acum a respins aceste aluzii.

Nicu Țărnă: Dar neutralitatea nu înseamnă că… Bine, războiul se termină, Ucraina învinge, ce facem noi cu zona asta care stă așa și este incertă, și nimeni nu știe? Iarăși e complicat, dintr-o parte să stai și să te uiți e mult mai simplu, decât să fii în mijlocul evenimentelor și să depindă de tine o decizie sau alta. Dar eu, totuși, cred că Ucraina și România ar putea să-i vină în ajutor Republicii Moldova. Iarăși, dacă să facem un exercițiu de imaginație, dacă am fi atacați, asta ar însemna că Ucraina a cedat, pe de o parte, da?

Vocea Basarabiei: Da!

Nicu Țărnă: Atunci, probabil că ajutorul numărul 1 ar trebui să vină doar din România, din partea asta a NATO, adică să cerem ajutor, să spunem că „noi am fost atacați, haideți, interveniți”.

Vocea Basarabiei: Dar crezi că dacă Ucraina ar pierde războiul, Rusia ar veni și în Republica Moldova sau ar lăsa Moldova în pace?

Nicu Țărnă: Din câte am înțeles, ambițiile lor sunt foarte mari, ei vor să ajungă până în Portugalia. Numai că n-au să reușească și nu cred că Ucraina va pierde acest război, cu siguranță că la ei și pietrele luptă, și copacii, și tot-tot-tot, și râurile, pentru că ei sunt acasă și își apără țara, indiferent cum sunt ei, chiar dacă unii ar spune că ei sunt naționaliști, chestii, ei își iubesc poporul lor. Rușii care sunt captivi acum, deci prizonieri, spun că nimeni nu s-a purtat urât cu ei, și eu cunosc ruși din Ucraina care au zis că „niciodată nimeni pe străzi nu ne-a spus că de ce vorbim rusa, dar nu vorbim ucraineana”, ceva de genul acesta. Adică este umflată și exagerată ideea asta de naționalism ucrainean. Până la urmă, eu cred că naționalismul este mult mai dezvoltat în Rusia față de alte popoare mai mici, știm noi care. De aceea cine ar trebui denazificat și demilitarizat, eu cred că este vorba chiar de Federația Rusă și cred că asta se va întâmpla. După ce Ucraina va învinge în război, Rusia va fi împărțită în zone de influență – zona Caucazului o să treacă, probabil, sub turci…

Vocea Basarabiei: Chiar așa?

Nicu Țărnă: Cu siguranță! Despre asta chiar spuneau și niște analiști englezi încă în 2010 că pe Rusia o paște primejdia, pentru că e prea multă corupție. Uitați-vă, corupția a ajuns și în armata rusească, care, din fericire, nu face mari ravagii pe terenul lor și mor oamenii aiurea și poporul rus ar trebui la un moment dat să-și dea seama că ei mor din cauza unei idei absolut stupide, absolut neclare. Ei zic că pentru apărarea patriei. Care patrie, nimeni nu înțelege din ei. Și dintre aceștia mobilizați, din câte am înțeles, se întorc deja în sicrie acasă. E o tragedie. Eu cred că toată Rusia va fi afectată de acest război, dar e și greșeala lor că nu se revoltă și nu fac… Uite, unde ar trebui să fie proteste foarte multe și foarte multe corturi, asta cred că-i Rusia. Ar trebui să fie o grevă generală, ca ei să oprească această crimă.

Vocea Basarabiei: Ultima întrebare pe care o am pentru tine. Conducerea Companiei Publice Teleradio Moldova nu a transmis în direct în format televizat serviciul divin oficiat la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului, dedicat Hramului Chișinăului. Au motivat așa: „Ne rezervăm dreptul de a restricționa accesul la posturile publice de radio și televiziune al acelor cetățeni moldoveni, inclusiv unor înalți demnitari bisericești, care susțin fățiș sau indirect agresiunea militară împotriva Ucrainei, în urma căreia au murit și mor mii de oameni nevinovați”. Pe de altă parte, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove își exprimă nedumerirea în legătură cu această poziție a Companiei Teleradio Moldova și a spus că: Mitropolitul Vladimir și-a exprimat fără echivoc și în toată plinătatea sa părerea despre conflictul din Ucraina, ca fiind un război fratricid care trebuie încetat cât mai grabnic. Cum comentezi aceste disensiuni?

Nicu Țărnă: Eu sunt confuz în legătură cu mitropolitul, iarăși, noi doar comentăm. Pentru faptul că el a participat la o slujbă în Rusia pentru ostașii ruși, care omoară ucraineni, îmi pare foarte straniu și foarte ciudat acest lucru, mai ales că a luat și un premiu, un titlu, ceva de genul acesta, o medalie, nu știu ce. Nu știu, eu cred că Compania de Stat „Teleradio Moldova” are tot dreptul să…

Vocea Basarabiei: Dar așa ceva n-a mai fost niciodată...

Nicu Țărnă: Păi n-a mai fost și uite că acum s-a întâmplat. Eu cred că de aceea se și pune un director nou, un director general care să aibă inițiativă, el să decidă. Cu siguranță că este și o decizie politică în toată istoria asta, dar încă o dată se mai demonstrează că, probabil, Mitropolia Moldovei nu e pe calea cea cu gândul general al societății, al comunității și al statului – de ce nu? –, pentru că noi suntem un stat laic, unde biserica este mai mult un simbol decât o obligativitate. Deci, nu trebuie să mergem după… Faptul că omul crede, crede în preot și în predica lui este altceva, dar noi suntem un stat care nu merge pe ideile ortodoxe. De aceea eu consider că ei au procedat cum au crezut de cuviință, eu nici nu acuz, cred că oricum ar trebui să fie întrebat mitropolitul pentru ce a acceptat să meargă acolo, chiar dacă ei au autonomia lor și nimeni nu se implică. Eu am pretenții mari în legătură cu treaba asta, autonomie, chestii financiare, nu se plătesc impozite. Eu aș întreba: Dar de ce unii din ei cer ca bisericile să fie reparate de stat, dar nu dau niciun ban la stat? În alte țări, cum e România, statul nostru firesc, biserica plătește impozite la stat și lucrurile merg bine, adică totul e OK. Eu nu vreau să fac acum politică mare, dar eu cred că din aceste mici, aparent, detalii se creează lucruri mari. De aceea noi stăm cum stăm și din motivul acesta că nu avem atitudine. Cum să ceri bani de la Dumnezeu sau chestii? Eu când aud treaba asta, mie mi se întuneca cumva. Adică să impozitezi locașurile sfinte, chestii, nu știu. Eu consider un locaș mult mai sfânt maternitatea, acolo unde mamele nasc copii, eu consider un locaș mult mai interesant și poate nu neapărat sfânt, dar mult mai interesant teatrul. Și nu din motivul că eu sunt director sau actor, pentru că lucrurile care îți dau emoție pe adevăratelea și te provoacă să fii altfel și să te schimbi, de fapt, în acelea noi lovim și în lucrurile unde există foarte multă ipocrizie. Cu toată responsabilitatea o spun, acolo noi încercăm să aruncăm bani și chestii la propriu. Nu toate, bineînțeles, dar locașurile astea așa-zise de cult eu le-aș mai rări, în primul rând că ele sunt foarte multe și, în general, aș lăsa lumea să-și aleagă credința și religia după 18 ani, nu la un an, când eu nu știu cum mă cheamă și nu înțeleg cine sunt și mă bagă cu de-a sila. Deci, la 18 ani, când am, vorba ceea, dreptul la vot, atunci eu decid: îs musulman, îs ortodox, budist sau sunt ateu în general. Pentru că astăzi știința face mult mai multe minuni, vorbesc de medicină și multe altele, decât așa-zisa slujbă care-i numai pentru bani sau chestii. Nu vreau să supăr pe nimeni. De aceea, probabil, am ajuns într-o situație în care 90 la sută din societatea noastră cred în biserică, când, de fapt, ar trebui să creadă mai mult în instituțiile statului, în altceva, nu știu cum să spun, nu vreau să supăr pe nimeni, în mituri. Da?

Vocea Basarabiei: Da. Nicu Țărnă, pe această notă interesantă încheiem această discuție. Îți mulțumesc foarte mult pentru ea!

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.