VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Natalia Gavrilița: Trebuie pedepsiți politicienii care spun că sunt europeni, dar fură miliardul și lucrează pentru Kremlin

Vocea Basarabiei: Astăzi vom vorbi mai mult despre relația pe care vrea și trebuie să o aibă Republica Moldova cu Uniunea Europeană în contextul summitului, pentru că totuși există această ambiție ca Republica Moldova să ajungă, cel puțin în 2030, așa cum se spune, unii cred că mai repede, alții spun că ar putea să fie un pic, un pic mai târziu, dar ținta e 2030 ca Republica Moldova să ajungă stat membru al Uniunii Europene. Dacă ar fi să evaluați situația pe moment, cât de pregătită credeți că astăzi este Republica Moldova să facă față tuturor provocărilor, cerințelor? Sunt 33 de capitole și dacă se deschid negocierile în toamnă pentru toate 33 de capitole, va trebui o muncă unde transpirația se va vedea, nu?

Natalia Gavrilița: Vreau să spun că un lucru important este că noi ne-am decis că viitorul nostru este în Uniunea Europeană și am primit și un răspuns din partea Uniunii Europene, care a spus că suntem demni de a fi o țară candidată. Deci, un prim-pas foarte important s-a făcut.

Vocea Basarabiei: Cum ați convins Bruxelles-ul că Republica Moldova merită să aibă acest statut de țară candidată?

Natalia Gavrilița: Cetățenii noștri au convins Bruxelles-ul, în primul rând, prin votul pe care l-au dat pentru forțele proeuropene, în al doilea rând, prin faptul cum au primit refugiații ucraineni și cum s-au comportat în contextul multiplelor crize care au lovit țara noastră.

Vocea Basarabiei: Și autoritățile de la Bruxelles au spus că, da, Republica Moldova și Ucraina merită să aibă această perspectivă de aderare la Uniunea Europeană, dar de fiecare dată s-a insistat pe ideea că trebuie să facem tema pe acasă.

Natalia Gavrilița: Trebuie să ne facem temele de acasă.

În acest context al summitului, al Marii Adunări „Moldova Europeană”, noi am demonstrat de mai multe ori că suntem gata să pornim pe acest drum, suntem gata să spunem că, da, acesta este viitorul nostru și suntem gata să facem și temele de acasă, pentru că foarte repede ne obișnuim cu binele.

Vocea Basarabiei: Acum se împart părerile, unii spun că va fi o decizie politică și s-ar putea să se mai închidă ochii din partea Bruxelles-ului, dacă s-a făcut sută la sută tema de acasă.

Natalia Gavrilița: Noi trebuie să muncim, ca să avem o convergență cu Uniunea Europeană. Ce înseamnă aceasta? Asta înseamnă că să ne apropiem de standardele de viață de acolo, de standardele tehnice în diferite domenii și să îndeplinim condițiile politice, adică să demonstrăm în continuare că suntem europeni. În acest context al summitului, al Marii Adunări „Moldova Europeană”, noi am demonstrat de mai multe ori că suntem gata să pornim pe acest drum, suntem gata să spunem că, da, acesta este viitorul nostru și suntem gata să facem și temele de acasă, pentru că foarte repede ne obișnuim cu binele. Acesta este un lucru îmbucurător, dar din când în când trebuie să ne gândim la ceea ce am făcut și să ne bucurăm de ce am realizat. Sunt multe capitole la care Moldova a progresat foarte mult în ultimii doi ani. Pot să vorbesc și despre indicatorul pe libertatea presei, și indicatorul pe percepția corupției, chiar dacă avem multe încă de făcut, dar să nu uităm că dezvoltarea, modernizarea unei țări este un efort comun, este un efort de durată și este foarte important să nu disperăm atunci când nu vedem rezultatele imediat.

Eu sunt convinsă că noi am fi putut atrage mult mai mulți investitori dacă nu aveam războiul din țara vecină și ne confruntăm cu creșterea foarte înaltă a prețurilor…

Vocea Basarabiei: Dna Gavrilița, ce așteaptă cetățeanul? Așa cum ați spus și dvs., în primul rând, îmbunătățirea nivelului de trai. Nivelul de trai înseamnă: salarii bune, locuri de muncă, locurile de muncă să fie și bine plătite, pensii bune, pentru că fiecare cetățean în vârstă asta așteaptă și mereu tot se plâng oamenii, sărmanii, că cu acele 2, 3, 4, chiar și 5 mii de lei astăzi e greu să supraviețuiești. Atât de repede vin toate acestea? Pentru că la capitolul avantaje acestea sunt trecute în primul rând. Pe lângă faptul că piața de desfacere e un element foarte important în cooperarea Moldovei cu Uniunea Europeană, atragerea fondurilor pentru îmbunătățirea infrastructurii, dar vorbim despre toate pe rând. Vreau să vă întreb – cum vor veni aceste măriri de salarii, de pensii? Trebuie o economie dezvoltată, despre economie se zice că aici se bate pasul pe loc, greu se repornesc motoarele.

Natalia Gavrilița: Da, eu știu că oamenii s-au săturat să audă că economia suferă din cauza războiului din Ucraina, dar este un adevăr. Eu sunt convinsă că noi am fi putut atrage mult mai mulți investitori dacă nu aveam războiul din țara vecină și ne confruntăm cu creșterea foarte înaltă a prețurilor…

Vocea Basarabiei: Inflația a fost cea mai mare în zonă.

Natalia Gavrilița: Da, exact. Dar vedem că chiar și țări din zona euro cu cât mai aproape au fost de epicentrul războiului sau de percepția riscului, cu atât mai mate a fost creșterea prețurilor în aceste țări. Deci a avut nu doar o componentă economică, dar și o componentă geopolitică și din cauza aceasta noi avem și o descreștere a economiei și acum mai avem și o posibilă recesiune în Uniunea Europeană, acolo sunt partenerii noștri de afaceri. Da, este o perioadă complicată, însă noi avem și mult potențial. Revin din nou la acest summit, este unul istoric, aproape 50 de mii de europeni au venit la noi în țară și noi demonstrăm că avem capacitatea să organizăm demn un astfel de eveniment istoric. Și în zilele acestea se va vorbi în toate ziarele și televiziunile lumii și aceasta înseamnă că avem un potențial mult mai înalt la o cu totul altă dimensiune pentru turism și eu sunt sigură că în termen mediu noi o vom valorifica. Evident că trebuie să muncească instituțiile statului, să muncească guvernul, dar eu sunt sigură că aceasta se va întâmpla, că vom găsi resursele necesare pentru ca să valorificăm aceste noi oportunități. În general, chiar dacă noi suntem buni la a ne critica pe noi înșine, a discuta cine face mai bine sau mai rău, eu am încredere în oamenii noștri, oamenii noștri sunt niște antreprenori extraordinari și au demonstrat-o. De fiecare dată când mă duc în diasporă văd oameni care au obținut succese extraordinare în condiții de competiție acerbă. Da, nu funcționează toate instituțiile statului bine, da, avem de recuperat zeci de ani de ingerință, de lipsă de reforme, lipsă de viziune, dar pas cu pas putem, în primul rând, crea noi oportunități, aduce țara la un cu totul alt prestigiu mondial și valorifica noi oportunități care apar în acest context.

Vocea Basarabiei: Experții economici asta și spun, că organizarea acestui summit în Republica Moldova înseamnă, înainte de toate, că ar putea să se ducă vestea că aici pot veni investiții, capitalul străin uneori a ajuns mai ușor în Republica Moldova, alteori mult mai greu, pentru că a fost o justiție despre care s-a spus că e un sistem corupt, pentru că a fost oligarhie, pentru că există conflictul nesoluționat transnistrean și insecuritatea din această regiune. Să admitem că va veni capital, dar el nu va veni mâine, poimâine, tot va dura timp?

Natalia Gavrilița: Vine capital și am avut investiții chiar și în anul 2022.

Vocea Basarabiei: Modeste…

Natalia Gavrilița: Da, evident, mult sub potențial. Și cunosc cazuri concrete de antreprenori care aveau planuri să vină în Moldova și după ce a început războiul s-au mutat în alte țări, și-au mutat fie afacerea, investiția, fie anumite proiecte pe care voiau să le extindă, dar totuși au fost și investitori străini care au venit. Îmi amintesc la Ștefan Vodă de o întreprindere care aduce valoare adăugată în agricultură sau în zonele economice libere și când am discutat cu camerele de comerț și industrie în țările unde am fost cu vizite oficiale am tot auzit: „E foarte interesant, Moldova a devenit țară candidat, există potențial în anumite sectoare, dar vom decide după încheierea războiului”. Noi totuși trebuie să muncim, să creștem productivitatea, să facem reguli mai bune pentru a crește concurența loială, să creăm noi instrumente financiare, să creăm o piață liberă cu adevărat, inclusiv prin ajustarea la acquis-ul comunitar sau la regulile Uniunii Europene și, evident, să reglementăm foarte bine piața forței de muncă.

Vocea Basarabiei: Aici am vrut să ajungem. Până nu demult, investitorii străini ziceau că pot să-și plaseze capitalul aici, pentru că există forță de muncă, forța de muncă uneori e luată în calcul, dacă e remunerată adecvat. La condițiile din Republica Moldova pentru unii investitori din Occident era foarte favorabil, dar acum îi aud și pe cei care au investit în Republica Moldova că au o mare problemă la capitolul asigurarea cu forță de muncă, ținând cont că depopularea Republicii Moldova în continuare este una vizibilă, cetățenii nu sunt siguri că pot să rămână aici acasă și să aibă certitudinea că viitorul copiilor este asigurat, mai sunt încă mulți care se gândesc la străinătate.

Natalia Gavrilița: Știți, avem un paradox, pentru că de fiecare dată când vorbesc cu investitorii, ei spun că au un deficit foarte mare de forță de muncă, cresc salariile și, oricum, nu au doritori de a prelua anumite locuri de muncă. În același timp, vorbesc cu moldovenii din diasporă, care îmi spun că dacă ar avea locuri de muncă la un nivel adecvat de salarizare, s-ar gândi să se întoarcă acasă. Deci avem și o problemă de flux de informație, și o problemă de productivitate, pentru că trebuie să crească productivitatea economiei, ca să putem crește salariile la un nivel care ar concura cât de cât cu nivelul pe care oamenii noștri îl primesc în Europa.

Vocea Basarabiei: Dar tinerii vor mai mult totuși, nu doar un salariu bun. Ei vor și să poată duce copiii la o școală bună, ei vor ca asistența socială să fie asemănătoare cu cea din Occident, ei vor în domeniul sănătății să existe condiții asemănătoare, vor multe…

Natalia Gavrilița: …vor să nu fie corupție, să fie un sistem demn și echitabil de funcționare în orice domeniu. Eu cred că și aici statutul de țară candidată ne ajută foarte mult, noi am văzut în baza exemplului țărilor central-europene că o speranță referitoare la dezvoltarea pozitivă a țării, de fapt, face ca oamenii să plece la o rată mai mică decât atunci când sunt pesimiști în privința viitorului țării.

Avem o idee națională comună, am văzut pe exemplul mai multor țări că integrarea europeană poate fi o ancoră foarte importantă unde se găsește acea idee națională care ne unește

Vocea Basarabiei: Am avut aici mai mulți ambasadori ai țărilor membre ale Uniunii Europene și i-am întrebat, cum s-ar fi descurcat țara dacă nu ar fi fost membră a Uniunii Europene? Și puțini dintre ei au putut să răspundă că au o claritate cum s-ar fi dezvoltat, dar ambasadorii au spus că și cetățenii au făcut sacrificii la timpul lor. Iată, în Republica Moldova se pare că nu mai este răbdare pentru sacrificii, că atunci când le spui de sacrificii, ei spun că pierd încrederea în cei care conduc?

Natalia Gavrilița: Trebuie să începem să vorbim mult mai concret ce înseamnă acest sacrificiu, de exemplu, în anumite domenii va trebui să investim, haideți să ne gândim la standardele de mediu, noi știm că întreprinderile care produc trebuie să aibă stații de pre-epurare ca să verse apele uzate, de exemplu, în Chișinău, unde mult timp ne-am confruntat cu un miros foarte urât, deci trebuie să existe stații de pre-epurare și să se verse apele deja în stația de epurare a municipiului, asta înseamnă că și antreprenorii sau agenții economici vor trebui să facă anumite investiții. Altceva este, au ei posibilitatea să acceseze împrumuturi pe termen mediu și lung, de exemplu, la rate de bun-simț, să le spunem așa? Și aici trebuie să ne gândim toți împreună și să înțelegem că nu doar guvernul are o responsabilitate, dar toți actorii sociali au o responsabilitate să lucreze pentru integrarea europeană a țării. Avem o idee națională comună, am văzut pe exemplul mai multor țări că integrarea europeană poate fi o ancoră foarte importantă unde se găsește acea idee națională care ne unește în anumite…

Antreprenorul trebuie să ceară de la guvern, să spună ce trebuie să facă guvernul, guvernul trebuie să găsească resurse, să impună niște reguli de bun-simț, să ofere instrumente, să negocieze termene de tranziție, să aibă grijă ca să nu sufere sectoare întregi, dar este un efort comun, și eu sunt sigură că noi îl putem face.

Vocea Basarabiei: …situații de criză.

Natalia Gavrilița: …nu știu, direcții strategice de dezvoltare a țării și haideți să nu ne mâncăm pe anumite subiecte unde noi toți știm că trebuie să facem anumite eforturi și să spunem, uite, atunci când este vorba despre integrare europeană, ne unim eforturile și, da, negociem, spunem ce trebuie să facă antreprenorul. Antreprenorul trebuie să ceară de la guvern, să spună ce trebuie să facă guvernul, guvernul trebuie să găsească resurse, să impună niște reguli de bun-simț, să ofere instrumente, să negocieze termene de tranziție, să aibă grijă ca să nu sufere sectoare întregi, dar este un efort comun, și eu sunt sigură că noi îl putem face.

Vocea Basarabiei: Da, dar prioritar ar trebui să fie totuși consensul național?

Natalia Gavrilița: Exact.

Vocea Basarabiei: Inclusiv între politicieni, pentru că, da, opoziția are și ea rolul pe care trebuie să-l joace, trebuie să fie critică la adresa guvernării, dar parcă nu se vede acest dialog sau dorința ca să discute cei de dreapta cu cei de stânga, cei de la guvernare cu cei din opoziție.

Natalia Gavrilița: Eu cred că noi trebuie să ajungem la o situație unde pe întreg spectrul politic să avem partide proeuropene de diferită ideologie, fie de stânga, fie de dreapta. Ce înseamnă să fii proeuropean? Înseamnă, în primul rând, să nu-ți finanțezi partidul ilegal din bani din alte țări, din Federația Rusă, din partea oligarhilor, asta înseamnă să pui interesul național mai presus decât interesul de grup, asta înseamnă să poți discuta pe substanță pe anumite proiecte. Și, încă o dată, este un proces de evoluție, noi am văzut pe 21 mai că avem potențial să fie mai multe forțe proeuropene și să-i aducem pe toți împreună în jurul acestei idei, pentru că noi am văzut mai multe forțe extraparlamentare, care au susținut Adunarea Națională „Moldova Europeană”, noi am văzut oameni care poate chiar spun că sunt dezamăgiți sau nu susțin anumiți pași, anumite politici, anumite decizii care s-au luat, dar totuși știu că ideea de integrare europeană trebuie susținută și trebuie să existe un consens național.

Vocea Basarabiei: 38 de deputați în parlament, cei care constituie opoziția, cel mai probabil că au alte viziuni și încearcă și ei să-și lărgească bazinul lor electoral prin ceea ce pot, cu mijloacele pe care le pot aplica. Și de aici, eu îl aud și pe omul simplu – de ce nu dau exemplu politicienii, că ei pot să dialogheze? Pentru că dacă sus situația e așa cum se prezintă și jos se ceartă rudele între rude, prieteni între prieteni.

Natalia Gavrilița: Eu cred că, încă o dată, prin organizarea acestei Adunări Naționale noi am văzut că se pot așeza la o masă de discuții mai multe forțe din societate: forțe politice, forțe din societatea civilă. Am văzut aceste întrevederi pe care le-a organizat dna președintă, și evident că dialogăm, atunci când este vorba despre anumite politici, despre anumite decizii, dialogăm cu toate forțele sănătoase proeuropene. În același timp, dvs. spuneți că discutați cu oamenii și ei spun de ce nu se așază împreună, dar eu discut cu oameni care spun: „De ce nu acționați mai repede în privința unor forțe de opoziție, care foarte clar se folosesc de nevoia oamenilor, au bani furați, au bani furați tot de la oameni, au bani din partea Federației Ruse, care încearcă să destabilizeze situația și să deturneze această cale de integrare europeană, au resurse care dezechilibrează consensul social, dezinformează, bagă zâzanie între oameni ș.a.m.d.”? Cu aceste forțe nu cred că este cazul să ne așezăm să discutăm.

Vocea Basarabiei: Dar ce a arătat exercițiul electoral din sudul Republicii Moldova, că în UTA Găgăuzia…

Natalia Gavrilița: A arătat cât de gravă este dezinformarea și ce înseamnă să fii supus unei propagande timp de decenii și arată cum cineva care nu are nici nume, nici rating, nici activitate politică, nici platformă electorală, care vine cu sacul de bani și se folosește de sărăcia omului poate captura. Noi am mai avut această situație, noi am avut-o la nivel național, unde am avut capturarea instituțiilor de oameni care au folosit banii furați, au folosit sărăcia oamenilor, au folosit corupția în sistem pentru ca să captureze instituții întregi.

În asemenea situații cum este în Găgăuzia trebuie să lucrăm cu oamenii, să învățăm lecția.

Vocea Basarabiei: Și au reușit să obțină mandatul de bașcan al autonomiei.

Natalia Gavrilița: Și aici, într-adevăr, trebuie să ne gândim cum lucrăm mai bine ca să informăm corect situația, trebuie să cerem toți împreună, ca și societate, oamenii de rând, să ceară aceste reforme în justiție, vrem să vedem finalitate pe dosarele de finanțare ilegală, în același timp, în asemenea situații cum este în Găgăuzia trebuie să lucrăm cu oamenii, să învățăm lecția.

Vocea Basarabiei: Și încă o îngrijorare pe care o aud de la cetățeni și asta e o concluzie pe care o trag unii în baza declarațiilor pe care le fac politicienii care sunt în opoziție, că Moldova se împotmolește în datorii și urmașii urmașilor urmașilor vor trebui să întoarcă aceste datorii.

Natalia Gavrilița: Vreau să asigur oamenii noștri că, atunci când o țară are un program cu Fondul Monetar Internațional, datoria este analizată într-un mod foarte profesionist pentru a asigura sustenabilitatea datoriei. Așa cum o familie se împrumută, ia o ipotecă pentru ca să trăiască mai bine astăzi, nu peste 10 ani, dar astăzi să trăiască într-un apartament mai bun, așa și o țară ia cu împrumut, mai ales că poate lua la rate mici, o țară are credibilitate și poate lua la rate mici, și se împrumută ca să dezvolte țara acum, nu peste 10 ani, și asta fac toate țările, Datoria noastră ca procent din Produsul Intern Brut este mult mai mică decât în România, în alte țări europene, mai mică decât era în Ucraina, deși acum nu cred că mai este comparabilă situația, și sustenabilitatea datoriei este urmărită îndeaproape de Ministerul Finanțelor și verificată și de Fondul Monetar Internațional…

Vocea Basarabiei: Deci îi liniștiți pe cetățenii Republicii Moldova?

Natalia Gavrilița: De aceea toate aceste împrumuturi se fac într-un mod responsabil, eu vă asigur că nici Uniunea Europeană nu ne-ar da împrumuturi, dacă s-ar gândi că noi nu le vom putea întoarce.

Vocea Basarabiei: Cum apreciați activitatea guvernului condus de Dorin Recean?

Natalia Gavrilița: Nu voi comenta activitatea guvernului, pentru că am fost în funcția de prim-ministru, foarte multe lucruri care au fost începute de guvernul precedent au fost continuate și mă bucur de fiecare dată când văd că anumite inițiative care au fost pornite sunt duse la bun sfârșit, sunt implementate. Și fiind din partidul de guvernare care susține acest guvern, evident că facem totul posibil ca să susținem activitatea guvernului și să o orientăm spre prioritățile cetățenilor, pentru că acum în activitatea politică interacționăm foarte mult cu cetățenii la nivel local, la nivel național și încercăm împreună să decidem cea mai bună prioritizare a activităților.

Vocea Basarabiei: Dacă nu va fi continuitate pe drumul european, atunci ce poate să se întâmple în 2030, nu va fi continuitate dacă vin alte forțe la guvernare, la asta mă refer?

Natalia Gavrilița: Nu cred că există o așa posibilitate… Eu sunt încrezătoare că oamenii noștri au făcut alegerea, nici politicienii nu vor putea merge împotriva voinței poporului, trebuie doar să ne asigurăm că politicienii nu se ascund după ideea de integrare europeană și, de fapt, acționează în alt fel decât acționează partidele și instituțiile europene.

Vocea Basarabiei: Ar trebui un referendum pe acest subiect făcut?

Natalia Gavrilița: Eu cred că noi trebuie să muncim să ajungem acolo și să decidem conform Constituției și conform voinței oamenilor noștri.

Vocea Basarabiei: Mulțumim foarte mult pentru prezență la Vocea Basarabiei, vocea care ne unește! Celor care ne-au urmărit această ediție a „Punctelor de Reflecție” le reamintim, astăzi am discutat cu fosta șefă a guvernului, Natalia Gavrilița, care este prim-vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate, partid aflat la guvernare cu 63 de mandate. Nu am întrebat-o pe dna Gavrilița dacă cu 63 de mandate se poate face mai mult decât s-a făcut până acum.

Natalia Gavrilița: În condițiile în care suntem, cred că se face aproape tot ce este posibil, nu înseamnă că nu facem greșeli, dar se fac foarte multe eforturi, din cele mai bune intenții, și trebuie să continuăm să muncim și să fim tot mai buni.

Vocea Basarabiei: Partidul e unit sau uneori mai sunt fisuri?

Natalia Gavrilița: Știți, în Moldova foarte des orice discuție în contradictoriu este considerată ca și fisură, eu consider asta democrație.

Vocea Basarabiei: Mulțumim foarte mult pentru prezență, vă mai așteptăm și cu alte ocazii. Dvs. toate bune, pe curând!

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.