VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Natalia Gavrilița: Statul oferă ajutoare, creșteri de salarii, statul nu operează cu bani furați, precum cei cu magazine sociale / VIDEO

Vocea Basarabiei: Mulțumim mult că ați găsit timp să ajungeți la Vocea Basarabiei, să discutăm după o zi destul de încărcată, dacă ținem cont de agenda pe care ați avut-o – ați fost și în parlament, ați vorbit în fața deputaților, ați insistat în cadrul guvernului ca să obțineți și votul în parlament pentru prelungirea stării de urgență în Republica Moldova. Este adevărat că opoziția parlamentară v-a reproșat că acum nu ar mai fi suficiente motive ca să insistați pentru prelungirea acestei stări de urgență, parlamentul cedează o parte din putere Comisiei pentru Situații Excepționale, în frunte cu șefa guvernului, vă rog să explicați de ce e nevoie de această stare de urgență.

Natalia Gavrilița: Starea de urgență este necesară acum, ca și atunci când prima dată am venit la parlament să solicităm declararea stării de urgență, pentru luarea deciziilor rapide. În formatul nostru constituțional există acest instrument de stare de urgență, care împuternicește Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) să emită dispoziții, care intră în vigoare imediat și care permit gestionarea unor situații neobișnuite, care nu pot fi gestionate sau reglementate prin procedura obișnuită. Și riscurile pentru țara noastră, din păcate, nu s-au micșorat, dimpotrivă continuă să persiste și poate chiar cresc în anumite domenii.

Vocea Basarabiei: Care sunt aceste riscuri?

Natalia Gavrilița: În primul rând, vorbim despre sectorul energetic. Prima dată, acum un an, când am fost la parlament să declarăm stare de urgență, am avut o reducere a cantității de gaze naturale furnizate Republicii Moldova. Din păcate, exact în aceeași situație ne aflăm și astăzi, Gazprom-ul a redus pentru luna octombrie cu 30% necesarul din consumul de gaze naturale. Da, acum suntem mult mai bine pregătiți, pentru că ne-am învățat lecțiile, ne-am pregătit în timpul verii, avem acte care reglementează ce trebuie să facem – reducem consumul, ne pregătim, trecem la anumite surse de energie alternative, cum ar fi păcura pentru Termoelectrica, care furnizează căldură locuitorilor Chișinăului, am procurat în rezervele de stat cărbune, avem acest program de furnizare a lemnelor, avem știrea bună de ieri din România că vom putea accesa 200.000 de metri steri și din România…

Vocea Basarabiei: Și dacă sunt atâtea vești bune, de ce e nevoie ca această stare de urgență să fie prelungită?

Natalia Gavrilița: Pentru că CSE trebuie să spună că Energocom, de exemplu, trebuie să-și mărească rezervele sau trebuie să procure energie electrică prin negocieri directe și trebuie s-o facă în regim de urgență, care înseamnă într-o zi sau două, noi știm că la moment centrala de la Cuciurgan nu poate produce mai mult decât 70% din necesarul energiei electrice pentru Republica Moldova, pentru malul drept al Nistrului și procurăm 30% din Ucraina, dar vedem știrile din Ucraina, vedem că sunt atacate CET-urile sau infrastructura critică și Ucraina inclusiv ia în considerare posibilitatea să nu exporte energie electrică. Și atunci trebuie să ne gândim care sunt acele mecanisme sau care sunt acele decizii pentru ca să asigurăm electricitate cetățenilor noștri. În toată această perioadă, noi am folosit acest instrument constituțional, pentru că nu avem altele. De exemplu, în România există ordonanțele de urgență, care intră în vigoare într-un mod urgent.

Vocea Basarabiei: Exact!

Natalia Gavrilița: Ne-au reproșat deputații din opoziție astăzi că guvernul ar putea veni de fiecare dată cu asumarea răspunderii, dar vă dați seama ce înseamnă într-o perioadă și așa complicată, când există foarte multă speculație, foarte multă dezinformare, să vină guvernul cu asumare de răspundere de fiecare dată atunci când e nevoie, să zicem de 7-8 ori pe lună. Și, oricum, acest mecanism durează, ca să intre în vigoare trebuie câteva zile, dacă nu este picat guvernul. De aceea unicul instrument legal, constituțional, potrivit pentru situația în care avem război în Ucraina, vedem că există această mobilizare în Federația Rusă, sunt atacate instituțiile de infrastructură critică, avem mai puține gaze naturale furnizate de Gazprom, avem riscul ca să fie întreruptă furnizarea de gaze naturale, așa cum a fost în alte țări, chiar dacă au avut contracte, avem această incertitudine în privința furnizării energiei electrice și, în același timp, avem nevoie să oferim compensații, să luăm decizii rapide, să redirecționăm, de exemplu, cum am făcut în cazul crizei logistice, fluxurile de mărfuri și să luăm anumite decizii referitoare la mișcările de persoane în caz că vor exista fluxuri de refugiați sau va exista altă necesitate.

Vocea Basarabiei: Despre criza energetică o să vorbim mai pe îndelete, dar vreau să ne spuneți foarte clar: pe timpul stării de urgență, protestele pot să aibă loc?

Natalia Gavrilița: Conform legii, noi avem dreptul să utilizăm starea de urgență, inclusiv pentru a limita anumite drepturi, cum ar fi dreptul la proteste. Noi am spus în parlament că nu o vom face decât dacă vor fi anumite semnale de amenințare a securității naționale. De aceea Comisia pentru Situații Excepționale  folosește acest instrument constituțional cu maximă proporționalitate și îl folosește pentru a fi alături de oameni, nu pentru a le îngrădi drepturile și libertățile. Și, dimpotrivă, sunt oameni care ne reproșează: dacă aveți situația de urgență, de ce permiteți așa ceva? Eu vreau să le spun acestor oameni că noi nu suntem ca regimurile precedente de tristă faimă, noi vedem cât de periculos este să ai un regim unde, dacă ieși cu o hârtie pe care ai scris «Нет войне!» („Nu războiului!”), poți fi închis imediat. Noi documentăm totul, le mulțumim jurnaliștilor de investigație că ajută să informăm cetățenii, dar să știți că și organele statului documentează, inclusiv fluxul banilor și acționăm conform standardelor europene, ca să ajungem la o finalitate. Aceasta înseamnă să avem probe care vor ține în judecată, care vor permite pedepsirea nu oamenilor amărâți, care sunt folosiți de marii hoți, dar să permită, de fapt, trasarea întregului lanț și pedepsirea celor care se folosesc de lume pentru scopurile lor personale meschine.

Vocea Basarabiei: Dar există acest ping-pong între puterea centrală și cea locală. Totuși, până la urmă, cine e responsabil de menținerea ordinii publice aici, în inima Chișinăului, unde, iată, de mai mult timp au loc aceste acțiuni de protest?

Natalia Gavrilița: Dacă au loc anumite încălcări, de exemplu, încălcarea ordinii publice sau acte de huliganism, este Ministerul de Interne, dar interzicerea acestui protest o face autoritatea locală.

Vocea Basarabiei: Ei vă reproșează dvs., celor de la guvernare, dvs. le reproșați lor și lumea nu prea știe ce să înțeleagă.

Natalia Gavrilița: Este foarte clară legislația referitoare la proteste. Deci se face o notificare, dar dacă sunt încălcări, protestul are loc în municipiul Chișinău.

Vocea Basarabiei: Unii deputați astăzi au încercat să spună că e nevoie de un dialog între cei din parlament, cei de la putere și cei din stradă. Poate exista acest dialog? Pentru că în timpul acțiunilor de protest, de exemplu, sunt mai multe revendicări și atunci se întreabă și cei care protestează, și alții, dacă ar trebui guvernarea să aplece urechea la acele revendicări din piață, de exemplu.

Natalia Gavrilița: Guvernarea întotdeauna a aplecat urechea la necesitățile oamenilor și noi înțelegem că este o perioadă dificilă, și anume de aceea luăm decizii și prin Comisia pentru Situații Excepționale, dar și în mod obișnuit, prin hotărâri de guvern și proiecte de legi unde, iată, chiar în această toamnă am oferit o creștere salarială pentru angajații bugetari dincolo de creșterile anuale obișnuite care se fac și oferim acest ajutor pentru pensionarii care au o pensie mai mică de 5.000 de lei, ajutorul unic de 1.500 de lei. Am înțeles că deja pensionarii primesc acest ajutor, am primit și mesaje de mulțumire; angajații bugetari vor primi la fel un ajutor de 3.000 de lei în luna noiembrie și venim și cu un mecanism de compensare a dobânzilor pentru agenții economici. Deci avem mai multe politici pe care le adoptăm ca să fim alături de oameni în această situație dificilă, în această criză. În același timp, noi trebuie să înțelegem contextul istoric în care ne aflăm – Europa se schimbă, toată lumea se schimbă, lumea nu va mai fi la fel după 24 februarie. Noi suntem datori urmașilor noștri, copiilor noștri să fim de partea corectă a istoriei, să nu mai rămânem o zonă gri, cum am fost ani de zile. Noi trebuie să ieșim din această perioadă cât mai bine plasați pentru o dezvoltare și o creștere economică, pentru ca să fim de partea morală și corectă a istoriei. Și de aceea trebuie să fim foarte atenți cu propaganda, cu dezinformarea, să ne uităm care este sursa acestor revendicări sau a unor pretenții, pentru că vedem că s-au unit toți hoții care au furat Moldova timp de zeci de ani și pretind că au luat decizii bune, și acum nu se iau decizii bune. Să nu avem o memorie scurtă și să nu permitem celor care au sărăcit oamenii, ca să-i poată aduce cu 400 de lei la proteste, să ne dezbine și să ne afecteze coeziunea socială.

Vocea Basarabiei: Apropo, după investigația colegilor de la „Ziarul de Gardă”, cineva din experți făcea o analiză și spunea că se cheltuie foarte mulți bani. Cineva poate să supravegheze, să cunoască de unde vin banii, cum vin banii, cum ajung la protestatari?     

Natalia Gavrilița: Noi avem grupuri instituționale care își fac datoria. Atunci când sunt protestele, sunt verificate documentele, de exemplu, la transportatori, se discută cu oamenii, se colectează probe. Vă dați seama că așa cum s-au integrat jurnaliștii de investigație printre protestatari, trebuie nu doar să colectezi aceleași informații în calitate de probă, deci cu probe video, care sunt autorizate, dar după asta urmează și o urmărire a surselor, care este dincolo de jurnalismul de investigație. Deci nu ține doar de guvern, ține, în primul rând, de organele de drept, dar sunt sigură că ele se ocupă, conform legii, de aceste cazuri.

Vocea Basarabiei: Pentru duminică, organizatorii anunță o adunare mare, națională. Cât de pregătite sunt autoritățile de menținere a ordinii publice să mențină această ordine? Și ei deseori reproșează guvernării că le este restricționat accesul prin oprirea mijloacelor de transport.

Natalia Gavrilița: Păi, oprirea mijloacelor de transport se face în conformitate cu legea, pentru a se asigura că există toate documentele necesare pentru o activitate legală, și nu o activitate ilegală. Acum, evident că ei reproșează, pentru că se încearcă o manipulare și o dezinformare. În același timp, am văzut că pe parcursul săptămânilor forțele noastre de drept au acționat proporțional, și-au făcut treaba, oamenii au putut protesta pașnic. Asta ne dorim – să menținem pacea și stabilitatea în țară. Încă o dată, îndemnul meu este să fim foarte atenți cu informația, să nu ne lăsăm manipulați, pentru că trăim într-un context regional și global deosebit și ceea ce vom face azi, cum vom acționa azi, cum vom lua decizii azi, va dicta cum vor trăi copiii noștri.

Vocea Basarabiei: Eu deseori merg și discut cu omul de la firul ierbii și el se întreabă și iată acum, în numele cetățeanului simplu, o să vă readresez și eu această întrebare: magazinele acestea sociale activează legal? Și cum se face că statul nu poate să acorde cetățeanului ceea ce acordă sau ceea ce oferă aceste magazine sociale, unde diferența de cost la produse este de 1 leu, până la 1 leu?

Natalia Gavrilița: Eu rog oamenii să se gândească pe câte magazine sociale și pe câte produse mai ieftine ajunge un miliard de euro care a fost furat. Deci se pot face multe lucruri, dacă există bani care sunt utilizați pentru a manipula cu oamenii.

Vocea Basarabiei: Dar aceste magazine sociale nu demonstrează că statul nu are suficientă putere ca să ofere el cu 1 leu mai puțin, să admitem, la kilogramul de orez, la kilogramul de zahăr?

Natalia Gavrilița: Statul oferă transparent ajutoare, creșteri de salarii, statul nu operează cu bani furați. Mai mult ca atât, sunt organele statului care verifică aceste magazine, dar eu vreau să se înțeleagă că dacă este să construim un stat european și să nu creăm alte traume acestui popor, trebuie să avem un pic de răbdare, pentru că nu putem întotdeauna interveni cu procese care trebuie să aibă o anumită finalitate într-un mod foarte rapid.

Vocea Basarabiei: Să vorbim despre criza energetică și cum vor fi în stare autoritățile să asigure, să vină în ajutor cetățenilor ca să treacă cu bine acest sezon rece. Este clar astăzi că fără gaz Republica Moldova nu va rămâne, dar contează mult și prețul gazului. S-a vorbit mult că ar putea gigantul rus Gazprom să închidă robinetul. Astăzi mai rămâne în vigoare acest scenariu și ce l-ar face pe Gazprom să închidă robinetul pentru Republica Moldova din moment ce este un contract semnat pe o perioadă de 5 ani de zile?

Natalia Gavrilița: În primul rând, noi am văzut deja că pentru luna octombrie Gazprom-ul a redus cu 30% furnizarea necesarului pentru Moldova. Gazprom-ul a invocat anumite probleme de tranzit cu Ucraina, pe care Ucraina le-a dezmințit deja și noi credem că este o încălcare a contractului. În același timp, pentru luna octombrie această reducere nu creează probleme datorită acțiunilor pe care le-am întreprins în lunile de după criza de anul trecut. În primul rând, am eficientizat și aici vreau să mulțumesc absolut fiecărui moldovean care a pus umărul la eficientizare. Eu înțeleg că tariful este scump și mulți spun: „Păi, cu așa tarife, nu mai folosim noi gaze naturale”, dar să știți că este foarte important că în septembrie s-a redus consumul cu 30%. Asta fac toate țările europene.

Vocea Basarabiei: Deci există această înțelegere din partea cetățeanului că ar trebui să economisească?

Natalia Gavrilița: Exact! Și asta ne face mai puțin dependenți, asta ne face să luăm singuri decizia pentru noi, să nu lăsăm pe alții să decidă viitorul copiilor noștri.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.