VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Miroslava Metleaeva: Faptul că vorbesc limba română e un mare avantaj pentru mine

Bună dimineața, dragi prieteni ai Vocii Basarabiei! Sunt Iulian Ciocan și vă invit din nou la „Radiografia Săptămânii”, o emisiune în care dezbatem, luăm în discuție teme de actualitate nu cu experți și analiști politici, ci cu oameni din zona artei și culturii, iar invitata mea de astăzi este Miroslava Metleaeva, scriitoare și traducătoare.

Vocea Basarabiei: Dna Metleaeva, bine ați venit la noi!

Miroslava Metleaeva: Mulțumesc! Sunt bucuroasă că vă văd, am lucrat cândva la televiziune.

Vocea Basarabiei: Sunt multe subiecte pe cate vreau să le discut cu dvs., dar pentru că sunteți o scriitoare, să zic așa, de limba rusă și pentru că sunteți o reprezentantă a minorităților naționale din Republica Moldova o să încep cu un vox pe care l-au realizat colegii mei, recent, la Comrat, în Găgăuzia. Era o întrebare – „Ce părere aveți despre războiul din Ucraina?”, și au fost cam asemenea răspunsuri, iată o să vă citesc câteva dintre ele: „Îmi pare rău și de unii, și de alții, vreau să se găsească limbă comună, dorim să fie pace”; „Vreau să fie pace ca pe timpul Uniunii Sovietice, când a fost Brejnev”; „Zelenski a înșelat toată Ucraina”; „Vinovate sunt Statele Unite ale Americii”. Deci, în acest vox cumva nu s-a auzit această idee că Rusia a declanșat un război și este ea vinovată. Cum vedeți aceste răspunsuri?

Miroslava Metleaeva: Părerea mea și eu cred că nu numai a mea, dar totuși a majorității societății noastre, e că acest război este o crimă, o crimă mare. De ce? Totuși, noi ne-am despărțit. După ceea ce a fost în Uniunea Sovietică, s-au ivit în lume noi țări suverane și Ucraina este o țară suverană – cu politica ei, cu poporul ei, cu gândurile ei, cu viitorul propriu, și nu ea a început războiul. Cineva a intrat în țară, o distruge, populația este nimicită, cum se spune, și eu mă gândesc că asta se aseamănă cu aceea că ai o casă proprie și vine un vecin și-ți spune: „Nu-mi place cum trăiești, vreau ca tu să trăiești ca mine, iată nu-mi place cum îi aranjată casa ta”. Și din cauza aceasta eu și spun că acest război este o crimă contra unui stat suveran și asta este o agresiune – asta-i părerea mea.

Vocea Basarabiei: Da, este interesantă părerea asta, mai ales că aparține unui reprezentant al minorităților naționale din Republica Moldova. Eu vreau să vă întreb răspunsurile acestea pe care le-am reprodus eu acum, aceste răspunsuri din Găgăuzia sunt cauzate și de faptul că populația de acolo privește preponderent televiziuni din Federația Rusă?

Miroslava Metleaeva: Eu cred că da, fiindcă aceasta este o propagandă și oamenii nu prea cunosc limba de stat, oamenii de acolo nu cunosc nici măcar limba proprie – găgăuză, turcească – și din cauza aceasta ei nu prea înțeleg ce se întâmplă și pentru dânșii este mai comod să fie așa cum a fost cândva, să fie așa ca toate problemele să fie hotărâte de puterea de stat. Timpurile noi au făcut astfel că oamenii trebuie să se îngrijească singuri de soarta proprie, de soarta copiilor, trebuie să-și caute de lucru, ei nu sunt garantați așa cum li se părea că erau în perioada sovietică. D-apoi de ce asta a fost? Pentru ca să fie omul mai liber, să poată să facă mai mult pentru sine cu forțele proprii, dar nu toți vor acest lucru și sunt obișnuiți cu o limbă, fiindcă nu trebuie de învățat mult. Iată, noi suntem toți într-o comună, eu spun că asta noi n-am ieșit din perioada feudală, în perioada socialistă noi am avut, totuși, un feudalism socialist, comunicarea, omul, individualitatea nu se luau în serios, colectivul hotăra totul.

Vocea Basarabiei: Da, conta colectivul, și nu eul.

Miroslava Metleaeva: Și din cauza aceasta că în colectiv poți să te ascunzi, în colectiv poți să faci tot ce vrei și pe urmă caută cine este vinovat sau nu este. Și această viață colectivă a jucat un rol negativ, în perioada care a venit oamenii nu au putut să se includă în viața nouă. Dar acei care s-au folosit și în perioada sovietică, administrația, puterea, ei și atunci nu se prea deosebeau de acești funcționari care sunt acum. Eu nu spun de oamenii care sunt la guvernare acum, dar majoritatea totuși sunt legați de trecut și mulți n-au ieșit încă din Uniunea Sovietică.

Vocea Basarabiei: Uitați-vă, de la declanșarea acestui război se vorbește tot mai frecvent pe diferite paliere ale puterii despre faptul că există o propagandă rusă, care cumva dăunează și ea ar trebui curmată. Dacă, de exemplu, să ne imaginăm în autonomia găgăuză cam cum ai putea să renunți acolo la televiziunea rusă? Cum ar putea Chișinăul să închidă acele televiziuni acolo, pe teritoriul autonomiei? Nu vreau să fiu avocat al Rusiei, dar trebuie s-o spun ca jurnalist, n-ar însemna asta o încălcare a drepturilor acelor oameni?

Miroslava Metleaeva: Iată, eu iarăși ridic problema aceasta a limbii. Să zicem că scoatem aceste emisiuni venite din Rusia, dar noi nu prea multe emisiuni locale avem în limba rusă. Și ce le rămâne găgăuzilor? Limba proprie ei n-o cunosc, limba română ei n-o cunosc la perfecție, să vorbească pe stradă…

Vocea Basarabiei: Puțini sunt…

Miroslava Metleaeva: Foarte puțini sunt. Și iată scoatem aceste emisiuni și ce rămâne? Rămâne Televiziunea Română, rămâne a noastră, basarabeană, rămân câteva canale.

Vocea Basarabiei: Dar sunt și canale moldovenești în limba rusă…

Miroslava Metleaeva: Da, sunt câteva moldovenești în limba rusă, nu știu dacă ei au propriile canale în limba găgăuză, cum se spune la dânșii.

Vocea Basarabiei: Nu știu nici eu.

Miroslava Metleaeva: Ei ar pierde informația pe care vor s-o audă și informația este obișnuită, informația care vine de la Kremlin.

Vocea Basarabiei: Foarte mulți dintre ei acolo consideră că vinovate sunt Statele Unite, că Rusia, de fapt, duce un război drept. Noi aici, în partea asta, în Chișinău considerăm că Rusia a procedat incorect, că războiul este nedrept. Cum găsim noi o limbă comună? Și unii, și alții suntem cetățeni ai Republicii Moldova.

Miroslava Metleaeva: Întotdeauna noi căutăm cine-i vinovat. Și întotdeauna, și în perioada sovietică vorbeau numai că imperialiștii americani sunt dușmanii noștri și de la dânșii pornește tot răul, și din cauza lor, puterea noastră este influențată de Statele Unite. Eu n-aș spune că puterea noastră a fost influențată de Statele Unite în timpul guvernărilor precedente. Și ce am trăit mai bine? Ce am avut noi? Eu nu vreau să repet numele acelor care au fost la putere și au fugit de aici, întrucât știu că-i așteaptă închisoarea. Iar asta nu era influența Statelor Unite. Ce vreau să spun? În acești doi ani de când este PAS la putere s-a făcut atât de rău, că de-acum e mai rău decât a fost atunci? Nu aș spune!

În perioada asta de pandemie, în perioada asta de război, ei se țin și ei caută posibilități să-i fie mai ușor poporului. Iată, eu aud uneori: „Iată se plimbă prin diferite țări din Occident…”. Ei nu se plimbă, ei caută surse pentru a susține populația în perioada aceasta dificilă, pentru că noi suntem o țară foarte săracă.

Vocea Basarabiei: Dar faptul că au încheiat acest contract acum cu Tiraspolul, știți, îi dau gaze Tiraspolului și Tiraspolul ne dă energie electrică mai ieftină? Ei au fost criticați de foarte mulți ziariști și analiști politici.

Miroslava Metleaeva: Știți, eu mă gândesc la altceva, dintr-o parte, acesta a fost un moment de stabilizare a situației, un moment când populația a văzut că totuși ceva se face de către putere ca să fie unite forțele noastre de pe ambele maluri și să găsim o soluție ca să fie mai ușor pentru toți.

Vocea Basarabiei: Dar această tranzacție unește malurile?

Miroslava Metleaeva: Nu, eu spun de altceva. Pentru populație, ea vede că ceva se face pentru aceea ca să fie mai ușor, ca să nu plătească atâția bani ș.a.m.d., dar din punct de vedere politic, acest contract are foarte multe semne de întrebare. Eu mă întreb de ce noi plătim mai mult decât înainte, și nu doar eu îmi pun această întrebare, toți și-o pun. De ce nu este 60 de dolari, ci 73 trebuie să fie? Pentru ce?

Vocea Basarabiei: Da, aceasta-i o întrebare pe care și-o pun și mulți experți economici.

Miroslava Metleaeva: Prin asta, eu nu aș spune că, din punct de vedere politic, noi am câștigat. Acesta nu-i câștig și nu-i victorie, dar ceva stabilizator totuși este în acest contract, ceva este.

Vocea Basarabiei: Deci, în condițiile în care prețurile creșteau foarte mult, totuși era nevoie de acest compromis?

Miroslava Metleaeva: Da, și eu cred că aceasta e o etapă de dezvoltare a acestor relații cu Transnistria și acesta-i începutul. Și mai cred că trebuie să revenim la acest contract puțin mai târziu și să hotărâm ceva mai convenabil pentru toți.

Vocea Basarabiei: Dna Metleaeva, spuneți-mi, faptul că vorbiți limba română este pentru dvs. un avantaj, iată, ca reprezentantă a unei minorități?

Miroslava Metleaeva: Este un mare avantaj. Eu mă simt liberă în orice societate, eu pot să vorbesc fără traducător.

De multe ori am văzut cum traducătorii traduc așa cum vor ei, dar nu așa cum este în realitate și când compar emisiunile ruse care apar la noi, bunăoară, știri, noutăți și în aceea ce spun la televiziunile române, eu văd diferența și, uneori, diferența este mare.

Și încă ceva – eu văd subiectivitatea în multe emisiuni atât în română, cât și în emisiunile în limba rusă. Dar acei care cunosc numai o limbă se folosesc numai de sursele acestea și adeseori au niște informații false.

Vocea Basarabiei: Dar dvs., în virtutea circumstanțelor, comunicați foarte des cu vorbitori de rusă care sunt conectați numai la mass-media rusească?

Miroslava Metleaeva: Da.

Vocea Basarabiei: Este complicată discuția cu oamenii aceștia?

Miroslava Metleaeva: E foarte complicată. Chiar și peste hotare am prieteni, care locuiesc în Italia, în Germania, și eu mă mir când ei stau acolo și dau niște comentarii despre ceea ce se întâmplă la noi. Iată nu le place acest conducător, nu le place celălalt. De ce? De unde ai tu informația aceasta despre ce se întâmplă la noi? Și ei uneori îmi trimit microfilme, filmulețe de origine din Rusia, unde se vorbesc niște lucruri.

Vocea Basarabiei: Care circulă în Occident, în comunitățile alea?

Miroslava Metleaeva: Da! Unde se spune că la noi se fac diferite lucruri contra rușilor și aici este rusofobie. Și eu mă mir – de ce? Fiindcă eu am fost în multe țări și din Europa, și din Statele Unite, și vă spun sincer, nicăieri n-am văzut așa atitudine cum este la noi în privința minorităților naționale.

Vocea Basarabiei: Și pe deasupra, aș mai spune, majoritatea moldovenilor știu limba rusă.

Miroslava Metleaeva: Da, și ea până acum rămâne limba de comunicare între oameni. Și să spunem așa ceva?… Mă ciocnesc uneori cu unii care îmi spun: „Ei, ție ți-i bine, tu știi limba”. Și eu le spun: „Dragii mei, eu am învățat-o. Eu am învățat-o. Voi vreți să rămână totul așa cum este, d-apoi Moldova e, totuși, o țară suverană?”.

Vocea Basarabiei: Dar spuneți-mi, totuși, ca să fie clar: se simt sau nu discriminate minoritățile naționale în Moldova?

Miroslava Metleaeva: Eu spun că nu, nu și încă o dată nu!

Vocea Basarabiei: Adică sunt sau nu discriminate?

Miroslava Metleaeva: Nu sunt discriminate! Nu sunt discriminate, ei pot să învețe la orice nivel. Totuși, ei locuiesc într-o țară pe care trebuie s-o stimeze, să stimeze poporul, să stimeze limba de stat. Nu vrei să înveți, nu învăța, dar nu pretinde la aceea ca să fii la putere, dacă nu cunoști limba țării.

Vocea Basarabiei: Corect! Dar, uitați-vă, iată o declarație recentă a dnei Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse. Deci, e un soi de avertisment pe care îl aduce Republicii Moldova, spune că a luat-o pe scenariul ăsta ucrainean cumva, trasă de Occident și vorbește despre ațâțarea rusofobiei, represiuni politice, îndepărtarea de statutul neutralității și apropierea de NATO. Cum ați vedea această declarație a Mariei Zaharova?

Miroslava Metleaeva: Iarăși repet, întotdeauna a fost comod pentru puterea de la Kremlin ca toți să vorbească o limbă, toți să aibă o gândire și acum nu prea le place că în spațiul post-sovietic oamenii, nu toți, dar totuși majoritatea vor să fie independenți. Și când se începe vorba despre neutralitate, eu întotdeauna întreb – ce înseamnă neutralitate pentru oamenii de rând? Ei nu prea cunosc ce este neutralitatea.

Din cauza aceasta, eu vreau să spun despre Elveția, foarte interesantă țară. La noi mi se pare că foarte mulți nu cunosc faptul că Elveția este cea mai militarizată țară din Europa și toată populația de genul masculin este obligată să-și satisfacă serviciul militar. Și ei o puternică armată aeriană și o puternică armată terestră, pentru că ei știu că dacă, Doamne ferește, ceva se începe, ei trebuie să-și apere țara. Cine cunoaște la noi despre o țară neutră?

Vocea Basarabiei: Deci, vreți să spuneți că și Republica Moldova ar trebui să-și întărească apărarea?

Miroslava Metleaeva: Desigur!

Vocea Basarabiei: Dar are Republica Moldova resursele necesare?

Miroslava Metleaeva: Pot să spun că ea n-a avut și nici nu se punea întrebarea, din cauza aceasta avem niște probleme, să spunem așa, nu prea plăcute. Eu spun întotdeauna așa: noi suntem o țară suverană, care este neutră, dar asta nu înseamnă că ea nu are posibilitatea, nu are voie să aibă forțele care să apere acest pământ dacă, Doamne ferește, va fi cazul ca cineva, un agresor vrea să intre cu cizma lui pe plaiul acesta.

Vocea Basarabiei: Dar Rusia vede Republica Moldova ca o țară independentă sau, totuși, ea o vede ca un fel de pământ al ei, să zic așa? Păi, uitați-vă, Maia Sandu a spus că Rusia vrea să restabilească Uniunea Sovietică.

Miroslava Metleaeva: Așa și este! Și mulți din acei care au fost la putere, chiar din rândul mijlociu erau niște oameni care conduceau în aviație ș.a.m.d., ei nu văd altă perspectivă decât să fie împreună cu Rusia, să nu poarte răspundere, cineva să le hotărască soarta și să fie așa cum vor ei, cum a fost pentru dânșii mai bine, cum ei știu că era în perioada sovietică, dar perioada sovietică n-a fost bună pentru toți. Și noi știm de ce. Eu nu vreau să repet, dar nu vreau să spun că era totul rău, au fost și niște momente, cum se spune, era ceva garantat, dar și acum este. Acum se face mult pentru ca țara să nu sufere în perioada aceasta de criză, căci avem multe crize. Eu mă uit cum aceștia care sunt astăzi la putere luptă cu aceste crize și vor să îmbunătățească situația în țară.

Vocea Basarabiei: Credeți că Rusia, începând acest război împotriva Ucrainei, Rusia cumva avea în gând și Republica Moldova, se gândea că, dacă lucrurile merg altfel, ar putea să ajungă și aici? Adică, noi eram undeva acolo, în planul Rusiei?

Miroslava Metleaeva: Desigur că eram. Ei nici nu ascund aceste gânduri. Nu le ascund! Dacă te uiți pe internet, vezi foarte multe gânduri că trebuie să fim toți uniți și gândul acesta că „lumina vine de la Răsărit”. Și eu spun că toate aceste idei sunt în societate. Eu mă gândesc că, totuși, puțin noi vorbim, chiar și guvernanții noștri puțin vorbesc cu poporul în limbajul care este înțeles de omul de rând. Ei ar trebui mai des să iasă la vorbă cu poporul, să răspundă la întrebările care sunt vulnerabile pentru noi. Chiar și oameni cu mai multă carte nu prea știu ce vrea să facă conducerea, autoritățile trebuie să iasă mai des și să lămurească mai clar.

Vocea Basarabiei: Deci, credeți că actualei conduceri îi lipsește cumva…

Miroslava Metleaeva: …comunicarea. E nevoie de mai multă comunicare.

Vocea Basarabiei: Iarăși este un reproș care se aude foarte des.

Miroslava Metleaeva: Trebuie să fie comunicare. Iată același Spînu. Eu mă enervam când el ieșea la ecran și nu auzeam nimic concret – se face, se face, va fi bine… Spune ce ai făcut tu, pas cu pas. Eu înțeleg că sunt niște momente de taină ale guvernării, dar totuși sunt și niște momente pe care trebuie să le cunoască și poporul, ca să înțeleagă ce se întâmplă. De ce? Iată chiar cu luptele acestea din Ucraina. Oamenii, „dar de ce acolo, de ce la Ucraina, ce se face” și una, și alta… Eu cred că el trebuia să spună, nu eu să caut aceste informații ca să aflu că sistemul acesta de gazoducte este încă din perioada sovietică și toate republicile primeau gazul de la Gazprom prin rețelele care au fost făcute încă în perioada sovietică și în perioada sovietică toată rețeaua trecea prin Ucraina și ea a rămas și toate aceste depozite de gaz sunt aranjate în Ucraina. Noi nu avem aceste posibilități și din cauza aceasta a și rămas sistemul acesta, asta a fost foarte ușor pentru conducerea Uniunii Sovietice. Și asta a rămas, acum noi nu avem… Se fac niște momente cu România acum, dar pentru asta trebuie să treacă timp, iată asta trebuia să ne spună și dl Spînu, să clarifice de ce s-a întâmplat așa.

Vocea Basarabiei: Uitați-vă, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a cerut Ministerului Energiei din Rusia să analizeze din ce cauză Republica Moldova păstrează o parte din gazul cumpărat din Rusia pe teritoriul ucrainean.

Miroslava Metleaeva: D-apoi, eu am răspuns. Și ei foarte bine cunosc. Acela care a pus întrebarea, foarte bine cunoaște sistemul acesta.

Vocea Basarabiei: Republica Moldova nu are cum să-l păstreze aici?

Miroslava Metleaeva: N-are posibilitate. Țara e mică și n-are nici posibilități tehnice, vor fi cândva, dar până atunci trebuie undeva să-l păstrăm. Și asta este o speculație politică. El foarte bine știe, acela care a pus întrebarea, că poporul nu cunoaște aceste lucruri și acesta este un fake care a fost lansat pentru oamenii de rând.

Vocea Basarabiei: Dar a existat și o reacție a președintelui Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, care a spus că asta nu ar trebui să fie treaba Rusiei, unde Moldova își păstrează gazul pe care l-a cumpărat, ar fi bine Rusia să aibă grijă de ea, și nu de noi. Reacția asta nu poate să supere Rusia?

Miroslava Metleaeva: Iarăși, eu mă gândesc – de ce asta ar trebui să supere Rusia? Noi suntem o țară independentă, iar ei nu pot să se obișnuiască cu gândul acesta că noi nu suntem ai lor.

Vocea Basarabiei: Dar vedeți că și Ucraina ețară independentă și ce a pățit?

Miroslava Metleaeva: D-apoi din cauza aceasta că ei nu pot să creadă în aceea că, totuși, s-a întâmplat aceea ce ei nu au vrut și vor să facă iarăși o uniune, și dl care este acolo la conducere se simte ca un Petru I. Eu, uneori, mă gândesc că asta este o gândire învechită care nu are legătură cu timpurile de azi.

Vocea Basarabiei: Acum eu nu știu dacă mai există o țară, cel puțin părerea mea, atât de însetată de teritorii, adică dorința asta de a cuceri noi teritorii, de a avea un teritoriu mai mare, de fapt.

Miroslava Metleaeva: Expansiunea, cum se spune, acesta a și fost întotdeauna scopul puterii din țara de unde lumina vine, de la Răsărit.

Vocea Basarabiei: Credeți că poate vreodată Rusia să scape de această dorință, de această

Miroslava Metleaeva: Eu spun că asta poate să fie peste un timp foarte îndelungat, eu nu cred în aceasta, pentru că, totuși, asta este în sângele acestui popor, că el trebuie să predomine și nu văd posibilități de schimbare a mentalității într-un timp scurt, nu văd. (…)

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.