VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Mihai Poiată: Așa cum a dispărut Plahotniuc de aici, ar putea să plece și Krasnoselski de la Tiraspol

Bună dimineața, dragi prieteni ai Vocii Basarabiei! Sunt Iulian Ciocan, vă invit din nou la „Radiografia Săptămânii”, o emisiune în care dezbatem teme de actualitate cu oameni din zona artei și culturii. Invitatul meu din această zi este scriitorul și cineastul Mihai Poiată.

Dle Poiată, bine ați venit la Vocea Basarabiei!

Mihai Poiată: Bine v-am găsit!

Vocea Basarabiei: Înainte să luăm în discuție câteva teme de actualitate, lucruri care s-au întâmplat chiar cu puțin timp înainte să avem această emisiune, vreau să vă întreb iată ce, judecând după postările pe care le faceți în ultima vreme pe Facebook, sunteți destul de activ pe această platformă socială, sunteți un susținător și chiar un admirator al actualei guvernări PAS. Întrebarea mea este: credeți, într-adevăr, că avem cea mai bună guvernare acum din istoria Republicii Moldova?

Mihai Poiată: Eu nu aș zice că sunt un admirator, eu încerc să fiu corect cu acești băieți, care reprezintă generația copiilor mei, fiindcă după câteva tentative de a reînnoi clasa politică aici la Chișinău, cea precedentă fiind tinerii care și-au făcut studiile în România și care, din păcate, ne-au dezamăgit, iată că avem o echipă preponderent școlită în Occident, cu altă viziune, cu alte abordări. Și eu mi-am zis să le dau o șansă și să nu cer remanieri chiar după 6 august 2021, când au fost ei înscăunați.

Vocea Basarabiei: Dar când le veți cere, după 4 ani de zile?

Mihai Poiată: Să vedem. Deocamdată vreau să fiu corect, nu vreau să mă las atras de zvonuri, de presupuneri. Eu am să vă dau un exemplu: un an și jumătate nu s-a spus nimic despre un ministru mai bunicel din această echipă. Abia după ce Marcel Spatari și-a dat demisia – „uite că un ministru performant, un ministru strălucit”… De ce să nu se fi spus lucrul acesta, să zicem, în aprilie anul trecut, când deja era clar că Ministerul Muncii sau ministrul muncii și președintele comisiei parlamentare Dan Perciun au format un tandem deosebit, mai rar întâlnit în politica noastră și nu doar „au împărțit banii”, cum zice Igor Munteanu, fiindcă toate ministerele, de fapt, împart banii, ministerele nu fac bani, dar ei au făcut un fel de revoluție în politicile sociale ale unui stat atât de fragil cum este Republica Moldova? Și eu mă strădui să nu mă grăbesc cu criticile și dacă o fac, așa cum zicea un prieten de-al meu, să îi critic părintește, fiindcă nu e guvernul altora, e guvernul meu și nereușitele lor se răsfrâng asupra mea, și eu nu pot să afișez așa, zâmbete triumfătoare, uite că au dat totuși în bară, pentru că asta ar trebui să mă întristeze de fapt. Eu mă mir când văd asemenea atitudini triumfaliste, atunci când li se pare lor că au găsit o gafă sau o nereușită a guvernării.

Vocea Basarabiei: Aici aveți dreptate. Într-adevăr, gafele lor cumva au repercusiuni și asupra vieții noastre de zi cu zi. Vreau să vă întreb, dvs. ați fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, ați putea să faceți o comparație între deputații de atunci și cei care sunt astăzi, cei din PAS, care domină astăzi în parlament?

Mihai Poiată: În primul rând, ei nu domină.

Vocea Basarabiei: Au 63 de mandate…

Mihai Poiată: Au aceste 63 de mandate, pe care le-au acumulat în conformitate cu legislația în vigoare, nu au cumpărat deputați, nu au vândut și în sensul acesta să-i învinuiești că ar fi acaparat ceva, eu văd cam lipsit de temei și nu e serios din partea unor politicieni.

Vocea Basarabiei: Apropo, mă scuzați că vă întrerup. Există un reproș care i se aduce mereu în ultimele luni guvernării PAS. Și acest reproș vine și de la foștii coechipieri ai Platformei DA. Știți că într-o vreme au fost împreună și pe urmă au apărut niște disensiuni între Platforma DA și PAS. Păi iată există acest reproș că, de fapt, guvernarea PAS ar fi trebuit să pună în ministere, în departamente și oameni din Platforma DA, și din alte partide, și ei, nefăcând lucrul acesta, cumva au monopolizat puterea.

Mihai Poiată: Vorba este că nu PAS i-a îndepărtat pe colegii săi din platformă, platforma s-a îndepărtat de PAS, fiindcă ei mereu au încercat să demonstreze că au alte viziuni, alte abordări, că ei, dacă ar fi, ar face altfel. Păi bine, când declari alte intenții, alt program de fapt de guvernare, de ce pretinzi să faci parte din această guvernare? Pe de altă parte, eu cred că ei au făcut o gafă în campania electorală pentru alegerile parlamentare.

Vocea Basarabiei: Cine „ei”, Platforma DA?

Mihai Poiată: Platforma DA. Ei aveau nevoie de un slogan – „Într-un pas cu Maia” – și ar fi avut minim 10 mandate în actualul parlament.

Vocea Basarabiei: Deci au fost prea ambițioși?

Mihai Poiată: Mi se pare că au fost dominați de niște emoții a căror natură pot doar s-o ghicesc, dar aceste emoții, aceste frustrări le-au făcut un mare deserviciu și cred că gafa aceasta nu mai poate fi reparată. Dar pe de altă parte, admitem că actuala guvernare și-ar fi propus să formeze un guvern, așa cum ei zic, al unității naționale. Care ar fi algoritmul acestui guvern? La câte portofolii ar putea pretinde, să zicem, toate partidele de dreapta care luate grămăjoară poate că adună vreo 3% din electorat?

Vocea Basarabiei: Probabil tot la 3% cumva din portofolii ar ieși.

Mihai Poiată: Și 3% din 10? Ei nu adună pentru un portofoliu măcar, dacă respecți… Care sunt criteriile?

Vocea Basarabiei: Bine, dar guvernanții PAS ar fi putut să fie mai indulgenți cumva, mai generoși și să le dea mai multe, dacă sunt profesioniști, că doar asta…

Mihai Poiată: Eu nu știu dacă profesionalismul presupune asemenea pomeni și cadouri.

Vocea Basarabiei: Deci, în opinia dvs., trebuie să câștigi la alegeri?

Mihai Poiată: I-au învinuit mereu că au selectat, au promovat oameni din PAS. A numărat cineva câți miniștri sunt membri ai PAS? Niciodată n-au auzit. Sau câți șefi de agenție, sau… O verișoară s-a transformat în verișoare, o gafă s-a transformat în gafe și nici asta măcar n-a fost descifrată ca să se vadă care-i gafa asta totuși, fiindcă din primele zile s-a vorbit de aroganță. S-a vorbit vreodată de aroganța fostelor guverne? Nu! Li s-a reproșat că au studii în Occident…

Vocea Basarabiei: Dar acesta mi se pare un atu de fapt.

Mihai Poiată: Păi… Li s-a reproșat că nu au memorie instituțională. În Republica Moldova, memorie instituțională înseamnă să știi din prima zi ce se poate fura din acest minister. Asta-i memorie instituțională. Noi trebuia să scăpăm, să radiem această memorie instituțională, și nu să le reproșăm că ei nu o au, fiindcă nu s-a vorbit că guvernează prost. Dacă vrei să iei la puricat un minister, ia și deschide site-ul frumușel – care sunt atribuțiile ministerului, care este planul lor strategic, planul de acțiuni? Așa, au promis cutare, cutare, cutare. Și ce au făcut? Nu au făcut… În cazul acesta, da, și eu am nevoie de asemenea critici. Eu ca cetățean vreau să știu dacă nu cumva am greșit atunci când am votat pentru ei și pe mine mă deranjează mult când văd în studiouri pe post de analiști liderii unor partide de 0,3%, care nu au putut demonstra electoratului că ei sunt capabili să guverneze țara, dar dau sfaturi altora care au știut să demonstreze acest lucru și, slavă Domnului, iată au un an și jumătate de aflare la guvernare.

Vocea Basarabiei: Dle Poiată, mai există o părere, pe care eu, cel puțin, o aud foarte des, că există, de fapt, să zic așa, două paliere ale PAS-ului. Pe un palier e situată Maia Sandu – infailibilă, impecabilă, profesionistă…

Mihai Poiată: Dar când a devenit infailibilă, impecabilă și profesionistă?!

Vocea Basarabiei: Eu vă spun ce aud…

Mihai Poiată: Eu am făcut o colecție de, hai să le zicem așa, atitudini din diferite zone ale politicului. Mie mi-e teamă să le dau citire pe Facebook, ca nu cumva să fiu blocat, așa că eu cred că, în primul rând, este vorba de niște tentative de a produce o fisură între președinție și parlament, președinție și guvern, pe de altă parte, fiindcă Maia Sandu are niște atuuri pe care nu le are nici un politician. Și ei și-au dat seamă că cu cât o critici mai mult, cu atât îi fortifici pozițiile și atunci au încercat să caute alte zone vulnerabile, cred ei, și asta ar fi: chipurile, în PAS există niște grupări, chipurile, dna președintă și-ar dori un alt guvern, dar niște forțe opozante care o șantajează și care nu sunt de acord… Eu admit că, eu nu sunt un om la casei…

Vocea Basarabiei: Da, da, nu sunteți membru PAS…

Mihai Poiată: Nu sunt membru PAS și nu pot să pun mâna în foc, dar presupun că sunt discuții, sunt polemici, ar fi firesc să fie așa. Dacă ar fi cu adevărat niște disensiuni serioase acolo, ele s-ar manifesta în exterior, bunăoară, niște remanieri de altă natură. Deocamdată cred că ar trebui totuși să-i tratăm cu un pic de încredere și atunci când credem noi că trebuie scuturați un pic să avem argumente.

Vocea Basarabiei: Deci, ideea asta că există o Maia Sandu foarte bună și ceilalți cumva sunt niște vagoane pe care Maia Sandu pe post de locomotivă le trage după ea nu vi se pare OK?

Mihai Poiată: Dar de ce ar fi rău asta? De ce ar fi rău o locomotivă și niște vagoane care merg în aceeași direcție? Dacă ar fi două locomotive…

Vocea Basarabiei: Adică, ideea ar fi, până la urmă asta, că fără locomotivă vagoanele nu s-ar descurca?

Mihai Poiată: Nu știu. Dacă ați ales această, cum să-i zic, metaforă?…

Vocea Basarabiei: Metaforă.

Mihai Poiată: Fie. Eu deocamdată vreau să cred că lucrurile merg, mă rog, cu scârț pe ici, pe colo, pentru că ar fi prea de tot din partea mea ca să idealizez lucrurile, dar eu deocamdată îi susțin.

Vocea Basarabiei: Dle Poiată, uitați-vă, eu, cu câteva zile înainte să ne întâlnim aici, la această emisiune, am văzut o emisiune la un post românesc de televiziune, unde se discuta la un moment dat despre președinta Maia Sandu, iar unul dintre invitați spunea foarte serios că Maia Sandu ar fi cel mai bun președinte pentru România, că, de fapt, în România actualmente nu există niște politicieni de anvergura Maiei Sandu și că, de fapt, românii, dacă ar fi oameni inteligenți, ar trebui să facă tot posibilul ca să o aducă pe Maia Sandu și cumva să o instaureze în Cotroceni. Și întrebarea mea este: dar dacă lucrul acesta se întâmplă, noi, moldovenii, ce facem, noi o cedăm sau cum? Și pe de altă parte, dar ar fi oare posibil, într-adevăr, Maia Sandu să devină președinte la București?

Mihai Poiată: Cred că formal e posibil acest lucru, dar noi uităm că mai există o persoană care trebuie să decidă acest lucru, însăși Maia Sandu.

Vocea Basarabiei: Exact.

Mihai Poiată: Dacă dorește sau nu dorește, crede că este o oportunitate potrivită să candideze în România. Eu știu că foarte multă lume și-ar dori remake și să reanimeze cazul Alexandru Ioan Cuza, dar imaginați-vă că Maia Sandu a fost aleasă președinte la București și a fost aleasă președinte și aici. Și ce face? Lucrează o săptămână la Chișinău și alta la București și face naveta? Fiindcă faptul că a fost aleasă președinte al României și al Republicii Moldova nu schimbă nimic, asta nu conduce la unire automată, cum cred unii, și lucrurile, aici sunt niște subtexte și niște nuanțe, dacă ceva mai serios, juridice pe care n-ar trebui să le…

Vocea Basarabiei: Deci, dvs. întrezăriți cumva în spatele acestor dorințe ideea de unire, adică realizării unirii?

Mihai Poiată: Da, eu am auzit opinii și de acest gen, că asta ar fi o șansă a noastră acum și mai ales profitând de conjunctură, profitând de faptul că Rusia este împotmolită acolo în Ucraina și nu-i prea arde de noi, dar să nu ne facem iluzii, Rusia a revenit în Ucraina peste 30 de ani…

Vocea Basarabiei: Și Rusia e mereu cu ochii pe noi, vedeți că ne trimite…

Mihai Poiată: Și e mereu cu ochii pe noi, dar să nu uităm anul ‘40, după 22 de ani a revenit și a luat Basarabia, deci, da…

Vocea Basarabiei: Adică vreți să spuneți că Rusia niciodată nu pleacă de aici?

Mihai Poiată: Nu vreau să spun acest lucru, eu cred că Maia Sandu și echipa fac lucruri foarte importante, nu toate sunt afișate, nu toate sunt cunoscute, pentru a ne integra într-un alt spațiu de securitate. Consider că toată lumea își dă seama că după acest război se va produce o resetare a paradigmei geopolitice din zonă, s-ar putea întâmpla să apară alte alianțe pe lângă NATO și dacă Moldova ar reuși să stabilească niște relații mai apropiate cu Turcia, i-ar permite să soluționeze mai ușor problema găgăuză, să se integreze mai armonios în sistemul de valori europene.

Vocea Basarabiei: Găgăuzii nu vi se pare cumva că privesc mai mult spre Rusia decât spre Turcia?

Mihai Poiată: Da, deocamdată privesc, dar eu îmi aduc aminte cine au fost oaspeții noștri în ziua când am marcat 30 de ani de independență.

Vocea Basarabiei: Cine au fost?

Mihai Poiată: Dl Zelenski, Klaus Iohannis și Andrzej Duda. Acest trio asistat și de Polonia, România, Republica Moldova și Ucraina, eu cred că aici ea poate deveni un centru formator al unei structuri de securitate europeană de altă natură decât NATO, să zicem, și noi trebuie să, pe lângă faptul că s-ar crea condiții ca să se soluționeze problema noastră transnistreană. Așa că, eu cred că Maia Sandu a dat dovadă de previziune atunci când a participat la Platforma Crimeea.

Vocea Basarabiei: A fost criticată de ruși, de altfel, participarea sa.

Mihai Poiată: Eu știu că a fost criticată de ruși. Dacă a fost criticată de ruși, înseamnă că… și cred că GUAM-ul ar putea să se extindă înglobând și practic toate țările din zona Mării Negre.

Vocea Basarabiei: Dar GUAM-ul e cam ineficient, așa mi se pare, în ultima vreme.

Mihai Poiată: Ineficient, dar dacă la GUAM se mai alătură Turcia și România, eu cred că lucrurile ar arăta altfel.

Vocea Basarabiei: Dar pentru că tot ați vorbit despre NATO, uitați-vă, Maia Sandu a vorbit deunăzi despre aderarea Republicii Moldova la NATO, a zis așa…

Mihai Poiată: N-a zis NATO, îmi pare că n-a zis NATO.

Vocea Basarabiei: Există o discuție, așa a spus, serioasă, dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare, e o aluzie cumva că ar putea fi.

Mihai Poiată: Așa, n-a pronunțat NATO.

Vocea Basarabiei: N-a pronunțat, da, dar ca și cum te duce gândul spre NATO, o alianță mai mare.

Mihai Poiată: Bine, eu anterior am zis că sunt posibile și alte tipuri sau genuri de alianțe, sau alianțe în alt format aici în zona asta, în urma…

Vocea Basarabiei: Deci, vă gândiți că nu e neapărat să fie NATO?

Mihai Poiată: Nu e neapărat, deși, mă rog, acolo e structura, acolo e umbrela care ne-ar proteja de niște eventuale riscuri.

Vocea Basarabiei: Bineînțeles, acolo ne-am simți mai în siguranță cumva.

Mihai Poiată: Dar noi trebuie să ne dăm seama că dna Sandu a zis foarte corect și foarte precaut, trebuie să se producă în urma unei proceduri democratice, nu trebuie decizia Maiei Sandu sau decizia parlamentului, trebuie să ajungă societatea la un consens în această privință.

Vocea Basarabiei: Eventual un referendum sau…

Mihai Poiată: Probabil. Dar eu cred că noi, sigur acum suntem constrânși de circumstanțele care s-au creat și problema securității noastre, în sfârșit, arată altfel decât ni se părea nouă pe timpuri, dar nu poți să-ți înarmezi armata într-o lună sau două de zile, armata cere niște investiții de lungă durată. Eu cred că noi deja ne aflăm sub o umbrelă de securitate a Uniunii Europene și NATO, deja ne aflăm, neoficial, dar Doamne ferește să se întâmple ceva, eu cred că noi nu am fi lăsați de unii singuri.

Vocea Basarabiei: Uitați-vă, președintele parlamentului Igor Grosu a vorbit zilele astea despre Transnistria și a spus că el nu crede că Transnistria va fi un impediment în calea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, dimpotrivă, zice el, perspectiva aderării Republicii Moldova la UE va avea o contribuție la soluționarea problemei transnistrene. Până nu demult Transnistria parcă era un impediment pentru integrarea noastră, chiar și am auzit în emisiunea Valentinei Ursu, deci, dl ambasador moldovean la Kiev, Valeriu Chiveri, a spus că, de fapt, este un impediment problema asta transnistreană, adică cumva vine în disonanță, în dezacord cu dl Grosu. Deci, acum se vede că nu mai este, noi cum vom rezolva problema asta, ne integrăm și pe urmărezolvăm? Dar Transnistria nu este cumva și ea un soi de creatură de asta comparabilă cu LNR și DNR din Ucraina, nu cumva Krasnoselski e un fel de Pușilin? Cum vedeți treaba asta cu Transnistria?

Mihai Poiată: În primul rând, nu începem negocierile de aderare mâine-dimineață, negocierile vor începe peste o anumită perioadă, mai întâi să ne facem temele pe acasă, cele 9 condiționalități, trebuie să demonstrăm că suntem capabili să soluționăm aceste probleme. Problema Transnistriei va fi soluționată împreună cu Ucraina, dacă noi vom adera la Uniunea Europeană în pachet aceste două sau poate chiar trei țări, împreună cu Georgia, se va mai vedea, este greu de imaginat că Transnistria va rămâne o enclavă în spațiul Uniunii Europene.

Vocea Basarabiei: Nu poate fi un al doilea Kaliningrad, așa să rămână cumva, că și Kaliningradul e înconjurat de UE?

Mihai Poiată: Da, dar Kaliningradul cel puțin mi se pare că are ieșire la mare, dar aici nici măcar ieșire la mare nu au. Problema e alta, așa mi se pare mie, că s-ar putea întâmpla, așa cum a dispărut Plahotniuc de aici, a plecat și nu mai știm unde se află, la fel ar putea să plece de acolo, într-o dimineață să nu-i mai vedem la Tiraspol…

Vocea Basarabiei: Pe Krasnoselski?

Mihai Poiată: Pe Kransnoselski și încă câteva zeci sau câteva sute de…

Vocea Basarabiei: Așa-ziși lideri autoproclamați, să zic?

Mihai Poiată: Da. Și ce facem noi? Noi avem suficientă capacitate organizațională, intelectuală, ca să gestionăm acest teritoriu, ca să concepem cumva o perioadă de tranziție? Care ar fi această perioadă de tranziție?

Vocea Basarabiei: Poate 30 de ani de zile guvernările precedente s-au gândit la asta?

Mihai Poiată: Nu s-au gândit.

Vocea Basarabiei: Nu s-au gândit?

Mihai Poiată: Nu. Poate dacă s-o fi gândit la un pahar cu vin, poate, dar prea comod a fost și prea, cum să zic? profitabilă această Transnistrie pentru cei de la guvernare. Și ei poate s-au gândit cum s-o păstreze? Dar eu cred că trebuie să avem o altă abordare a problemei transnistrene și ar trebui să recurgem mai rar la expresii de felul acesta: să închidem robinetele, să punem piciorul în prag, să-i strangulăm, să-i

Vocea Basarabiei: D-apoi chiar acum spuneau, dle, dacă nu le dăm gaze și nu cumpărăm electricitate, ei sunt distruși din punct de vedere economic.

Mihai Poiată: Cine „ei”?

Vocea Basarabiei: Adică separatiștii, așa spuneau.

Mihai Poiată: Cine sunt separatiștii? Majoritatea sunt cetățeni ai Republicii Moldova, vrem sau nu, asta este o realitate.

Vocea Basarabiei: Dar ei s-ar putea să fie cumva, dle Poiată, cetățeni așa, mai mult formal, adică mulți dintre ei nu prea vor, ei au pașapoarte moldovenești, dar nu prea vor să fie cu Moldova, cu Chișinăul.

Mihai Poiată: Orice om are niște antene invizibile care-i transmit unde-i mai bine și dacă ei se vor convinge că în dreapta Nistrului e mai bine, dar noi deja avem șanse reale să facem, noi nu prea știm, dar ei vin și se tratează la Chișinău, toate lucrurile care la Chișinău, în dreapta Nistrului sunt mai bune, mai calitative decât în stânga, ei vin și pretind să le folosească, și beneficiază…

Vocea Basarabiei: Și asta poate produce unirea? Așa spune și dl Grosu, oamenii din stânga Nistrului trebuie să simtă diferența, așa spune.

Mihai Poiată: Da, eu sunt de acord cu asta, trebuie să se simtă diferența și eu am mai spus lucrul acesta, colectivizarea s-a produs într-o noapte, cu… la tâmplă.

Vocea Basarabiei: Da, dar acolo nu aveai de ales.

Mihai Poiată: Decolectivizarea, iată încercăm s-o facem de 30 de ani și încă n-am reușit, și la fel și transnistrizarea acestei zone, dacă ne permitem acest termen. Lucrurile nu se vor repara într-o zi, dar noi trebuie să ne gândim ce facem cu Transnistria. Până acum problema știți care era – ce face Transnistria cu noi, adică Rusia cu ajutorul Transnistriei sau Transnistria cu ajutorul Rusiei?

Vocea Basarabiei: Mereu se întrezărea Rusia în spate

Mihai Poiată: Ei ne jucau și ei ne făceau, impuneau o agendă a lor, iată că se schimbă lucrurile, noi trebuie să fim pregătiți pentru această schimbare și eu m-am bucurat, mulți fac haz din acest contract cu Cuciurganul, dar acest contract a fost anticipat de niște negocieri unu la unu. Atunci când părțile încep să negocieze, acesta este un semnal că s-a produs o schimbare serioasă.

Vocea Basarabiei: Cei de la Tiraspol se pare că erau strânși la perete cumva, situația îi impunea să negocieze?

Mihai Poiată: Așa, da-da, situația îi impune să negocieze, și pe noi situația ne-a impus să negociem.

Vocea Basarabiei: Exact.

Mihai Poiată: Și în consecință, am obținut, ei – gazul, noi – energie electrică mai ieftină, pot să apară și… aa, cu licența sau autorizația pentru Râbnița. Și acolo au fost niște negocieri, și ambele…

Vocea Basarabiei: Deci, dvs. totuși vedeți ceva pozitiv în…

Mihai Poiată: Da, faptul că au început să negocieze părțile, nu neapărat la nivel de superiori să negocieze și au nevoie…

Vocea Basarabiei: Și chiar ajung la niște înțelegeri.

Mihai Poiată: Da. Au nevoie unii de alții, stânga Nistrului are nevoie de dreapta și dreapta are nevoie de stânga.

Vocea Basarabiei: Îi apropie cumva.

Mihai Poiată: Și în felul acesta se acumulează o anumită experiență de comunicare.

Autor

  • Iulian Ciocan

    Este realizatorul și moderatorul emisiunii „Radiografia săptămânii, o trecere în revistă a subiectelor de actualitate cu invitați din zona culturii, și autor al rubricii „Antiteze”. Timp de 20 de ani a activat la Radio Europa Liberă, biroul din Moldova. Este scriitor, eseist.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.