VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Mihai Ghimpu: Mi-au propus 400 de milioane de lei ca să accept un contract în defavoarea cetățenilor și ce credeți că am făcut? / VIDEO

Interviu cu Mihai Ghimpu, președintele de onoare al Partidului Liberal. Discutăm despre invazia Rusiei în Ucraina și impactul acesteia asupra Republicii Moldova, despre posibilele scenarii de destabilizare a situației social-politice, despre șansele unionismului în Moldova, despre trădarea în politică și Vlad Plahotniuc.

Vocea Basarabiei: Au trecut 8 luni de zile de când Rusia a invadat Ucraina, dar în Republica Moldova încă nu există o părere, să zic așa, consolidată, mai sunt politicieni care ezită să spună ce se întâmplă de fapt, există cetățeni care dau dreptate liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. Dvs. vă este clar ce cred cetățenii despre ceea ce se întâmplă în imediata vecinătate a Republicii Moldova?

Mihai Ghimpu: Mulțumesc pentru invitație, rareori apar la micile ecrane. Ce să vă spun? La noi nu de azi unii nu se grăbesc să-și expună punctul de vedere și să spună clar adevărul, asta e încă din ‘90. Vă amintiți?

Vocea Basarabiei: Păi au trecut 30 de ani și după 30 de ani ar trebui să fie o claritate?

Mihai Ghimpu: Unii n-au spus adevărul despre limbă, au ținut vreo 5-6 ani ca să spună că-i limba română, conducerea statului, nu aș vrea să dau nume acum, cred că înțelegeți. Și tot timpul am avut oameni de aceștia care fac parte din categoria stataliștilor, sunt stataliști care-și zic pro-Moldova, dar Moldova e dincolo de Prut, aici e doar o mahala a Moldovei, și stataliști pro-ruși. Iată aceste categorii, dacă să luăm chiar și actuala guvernare, vă amintiți că în primele zile se temeau să spună „război”, „agresiune militară”, spuneau la vecini, nu știu ce evenimente acolo. Aici e și problema… 

Vocea Basarabiei: Ce se întâmplă, totuși, în imediata vecinătate a Republicii Moldova?

Mihai Ghimpu: Dincolo e război, dar la noi îi frică și câteodată mă întreb: oare chiar noi suntem urmașii lui Ștefan cel Mare, care ne mândrim cu atâtea victorii în războaie, când noi ne temem să spunem două vorbe sau trădăm neamul, pământul pe care locuim?

Vocea Basarabiei: Dar care sunt factorii care influențează opinia cetățeanului, ca elsă aibă o claritate despre ceea ce se întâmplă?

Mihai Ghimpu: În primul rând, propaganda rusă, partidele pe care le avem la noi și oamenii care cred că, dacă actuala guvernare o să se ducă la Moscova, o să avem gaz ieftin. Și pe asta speculează iată aceste partide pro-ruse care știu prea bine că nu va fi niciodată prețul la gaz, la energia electrică și la alte lucruri mai mic, fiindcă prețurile le stabilește piața. Și, la urma urmei, chiar dacă să meargă ei încolo, înseamnă că ce, să acceptăm o bază militară pe teritoriul nostru? În cazul în care noi am spune că acceptăm ca pe teritoriul Transnistriei, acolo unde deja sunt stocate armamentul și munițiile rusești să fie bază militară, ei ne-ar da gazul mai ieftin, că asta e ceea ce vor rușii. Și atunci, cine mai suntem noi, ai cui urmași suntem noi și încotro ne îndreptăm? Sunt mai multe probleme aici, dar totul este legat de educația omului, de informațiile lui, de cine a fost el ieri, fiindcă noi avem urmași ai celor care în ‘40 au întâmpinat armata rusă cu flori și cu ulciorul cu vin. Pământul acesta multe a văzut și multe a trăit, de aceea ne este foarte greu, dar cred că problema principală este că de la ‘90 încoace n-am avut permanent conducători care să ducă una și aceeași politică în direcția adevărului, a dreptății și a cursului nostru istoric firesc.

Vocea Basarabiei: Printre conducători a fost și Mihai Ghimpu…

Mihai Ghimpu: Eu am dus, eu în politică asta am făcut: eu sunt unicul care am semnat decretul de la ocupație; eu sunt unicul care am desecretizat arhivele după ce au fost trei președinți, aleși de cetățeni două mandate, câte un mandat și Voronin, ales de parlament, două mandate; eu sunt unicul care am fost inclus în lista dușmanilor Federației Ruse, alături de Saakașvili și McCain, fostul senator al Statelor Unite ale Americii. Adică mie nu mi se poate reproșa, eu sunt nu unicul, dar președintele partidului și președintele fracțiunii care am sesizat Curtea Constituțională privitor la denumirea limbii pe care o vorbim, cum se numește ea – moldovenească sau română. Și avem decizia Curții Constituționale că limba vorbită de noi este limba română, fiindcă și aici apa e apă, și la Timișoara e apă, și la Cluj, și la Oradea ș.a.m.d. Mă rog, greșeli poate au fost, doar nu este om să nu aibă greșeli, dar, din punctul de vedere al politicii naționale, eu și PL-ul am mers corect, am dus drapelul Frontului de la limbă și alfabet până la… 

Vocea Basarabiei: O să vorbim și despre greșeli și regrete. Dar ați spus ceva mai devreme „politicieni pro-ruși”, în Republica Moldova ar trebui să fie politicieni de dreapta, de stânga, de centru-dreapta, de centru-stânga, de ce, totuși, se zice partide pro-ruse?

Mihai Ghimpu: Partidele trebuie să fie pe doctrine: liberali, social-democrați, socialiști…

Vocea Basarabiei: Exact. De ce sunt formațiuni politice pro-Kremlin?

Mihai Ghimpu: Pentru că unii așa și cred că noi trebuie să fim cu Rusia că adică în 1812 și în 1940 am fost eliberați, dar nu ocupați. Așa cred ei, pentru că așa i-a crescut și educat Uniunea Sovietică prin școala sa. Eu cred că foarte mulți la noi, procentul de oameni care cunosc mai bine istoria rusă decât istoria noastră este foarte mare. Și aici întrebări nu trebuie să fie. Și doi: unii au înțeles că, dacă îmbrățișează această politică pro-rusă, ei vor avea voturi, fiindcă segmentul acesta este destul de mare, sunt oameni chiar și printre ai noștri care vor în Uniunea Sovietică. De aceea ei s-au gândit că, dacă sunt de aceștia, înseamnă că se duc în politică și vor face bani. Și au făcut bani, au muls și Moscova, au muls și populația Republicii Moldova.

Vocea Basarabiei: Deci se pot face bani în politică?

Mihai Ghimpu: Păi, dacă au ajuns să fure miliardul… Știți cu contractele acestea… Eu am spus o dată public și repet și aici: și mie mi-au propus 400 de milioane de lei ca să accept un contract în defavoarea cetățenilor și în favoarea organizației care să vândă și eu am zis că mulțumesc…

Vocea Basarabiei: Dar cine v-a propus?

Mihai Ghimpu: Nu vreau să spun cine anume, dar în final au spus așa: „Nu ne aranjează răspunsul, dar ne place omul acesta, că este unicul care în Republica Moldova nu ia bani”.

Vocea Basarabiei: Și acel politician care v-a propus bani e aici, e plecat?

Mihai Ghimpu: Dar nu un politician mi-a propus, au ieșit alții… 

Vocea Basarabiei: Măcar din care tabără, să ne fie și nouă clar?

Mihai Ghimpu: Nu-i din tabără și nu vreau să vorbesc.

Vocea Basarabiei: Dl Ghimpu, dacă ați spus „a”, spuneți și „b”, că toată lumea o să se chinuie acum să ghicească.

Mihai Ghimpu: Nu vreau să pun oamenii la bătaie, că știți cum e la noi, poate ei au mai mulți prieteni prin organe și atunci o să sufere omul acesta care eu nu vreau să…

Vocea Basarabiei: Nu spuneți omul, dar spuneți din partea cui a venit acel om.

Mihai Ghimpu: Organizația? 

Vocea Basarabiei: Da.

Mihai Ghimpu: Nu vreau s-o spun. Dar dacă omul cela refuză, dar el sigur că n-o să vrea să accepte și atunci…

Vocea Basarabiei: Dar în spatele organizației sau în fruntea organizației cine stătea?

Mihai Ghimpu: Omul care cred că învârtea bani cu conducerea precedentă sau cu alții care au venit după mine, nu știu.

Vocea Basarabiei: Are un nume omul cela? Nu vreți să ne spuneți cine stătea în fruntea organizației?

Mihai Ghimpu: Dacă spun cine stătea în fruntea organizației, e clar că eu deschid paranteza. Eu sunt de profesie jurist, eu știu ce înseamnă…

Vocea Basarabiei: Nici nu v-ați dus să anunțați structurile de forță?

Mihai Ghimpu: Dacă asta ar fi fost la mine în cabinet și imprimam prin cameră, așa cum îl imprima Plahotniuc pe Dodon, atunci, da, dar când vine și-ți propune și tu refuzi, iar omul cela pe urmă spune că nu a fost așa ceva, fiindcă azi oamenii nu vor să dea mărturie pentru unul care a călcat o găină, că-i vecinul lui și nu vrea să-și strice relațiile, așa că aici lucrurile sunt complicate. Cu atât mai mult, noi știm ce organe avem și știm relațiile organelor cu cei care au bani mulți, totul cunoaștem. Așa că mai bine aici protejăm, eu am dat acest exemplu, pentru că, într-adevăr, în politică au venit mulți pentru a face bani. Iată, ei nu au ideologie, așa cum ați spus și dvs. Noi, liberalii, avem ideologie, noi suntem partid liberal, cu doctrină liberală, adică promovăm libertatea omului de a vorbi, de a gândi, de a munci și unionismul, de a ne uni cu țara noastră, România. Dar ei ce au? Care-i doctrina socialiștilor? Socialismul? D-apoi ei îs capitaliști! Care-i doctrina comuniștilor? Capitalismul? D-apoi ei îs comuniști-capitaliști, unii din ei îs mai bogați decât capitaliștii.

Vocea Basarabiei: La comuniști nu are cum să fie doctrină capitalistă.

Mihai Ghimpu: Doctrina-i socialistă. Pardon, am greșit aici. Deci, ei sunt partid comunist și promovează… Aceste partide, ca atare dacă să luăm doctrinele lor, ele sunt partide de stânga, la care politica este socială.

Vocea Basarabiei: Așa ar trebui să fie.

Mihai Ghimpu: Da, așa ar trebui să fie. Noi suntem liberali care promovăm, noi suntem cei care spargem gheața, cum se spune. Și creștin-democrații, care spun că-i bună doctrina liberalilor, dar până aici, adică liberalismul e acela pe care îl recunoaște biserica. Apropo, noi, liberalii, anume de aceștia suntem. Noi împărtășim valorile creștine și suntem liberali creștini. (…)

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.